FOTO VIDEO  Prima hidrocentrală prin pompaj din România, inaugurată la Frunzaru-Olt

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Remus Borza, administratorul Hidroelectrica SA, arătându-i ministrului Energiei mecanismul de funcţionare al pompajului hidrocentralei de la Frunzaru (FOTO: Mugurel Manea)
Remus Borza, administratorul Hidroelectrica SA, arătându-i ministrului Energiei mecanismul de funcţionare al pompajului hidrocentralei de la Frunzaru (FOTO: Mugurel Manea)

Hidrocentrala de la Frunzaru, judeţul Olt, este, începând de vineri, 9 mai, timp de o lună, pilonul principal al unui experiment unic în ţara noastră după ce aici a fost pusă în funcţiune prima centrală hidroelectrică prin pompaj. La capătul celor 30 de zile se va decide dacă experimentul este sau nu viabil pentru a fi menţinut şi finanţat. La eveniment a fost prezent ministrul Energiei, Răzvan Nicolescu, dar şi oficialităţi judeţene.

Pentru ca Hidrocentrala de la Frunzaru să devină subiectul principal de discuţie al momentului în sectorul energetic din ţara noastră a fost nevoie de investiţii serioase care au angrenat încă patru hidrocentrale de pe Oltul Inferior, respectiv unităţile de la Ipoteşti, Drăgăneşti, Rusăneşti şi Izbiceni, toate cuprinse în cadrul sucursalei Hidrocentrale Râmnicu Vâlcea a Hidroelectrica SA. Valoarea totală a procesului de retehnologizare se ridică la 400 milioane de euro. La evenimentul de punere în funcţiune a primei centrale prin pompaj din ţara noastră a fost prezent ministrul Energiei, Răzvan Nicolescu, administratorul special al Hidroelectrica SA - Remus Borza, dar şi oficialităţi judeţene, precum: prefectul Silviu Neacşu, preşedintele Consiliului Judeţean Olt – Paul Stănescu, vicepreşedintele CJ Olt – Marius Oprescu, primarul Slatinei – Minel Prina, senatorul Darius Vâlcov sau Gheorghe Dobra, director general Alro SA Slatina, în calitate de consumator de energie.

Prezentarea evenimentului a căzut în sarcina lui Remus Borza, reprezentantul Hidroelectrica SA, care a precizat, printre altele, faptul că momentul poate reprezenta începutul unei noi politici în domeniul energetic din ţara noastră. Acesta a spus că, prin funcţiunile asigurate, retehnologizarea “cascadei” de hidrocentrale de pe Oltul Inferior reprezintă o premieră tehnică în ţara noastră deoarece a fost câştigată funcţia de pompaj prin punerea în funcţiune a primelor hidroagregate reversibile (turbină-pompă) din ţară, acestea asigurând o putere disponibilă de 285 MW în regim de turbină şi 200 MW în regim de pompaj.

“Punem astăzi în funcţiune prima centrală prin pompaj din România şi vorbim despre o investiţie care a ajuns, la final, la 400 de milioane euro şi eu sper să merite fiecare euro investit. Este o centrală ce va lucra în regim dublu de azi, reversibil: pompă-generator, funcţiunea prin pompare fiind obţinută ca urmare a retehnologizării celor 20 de hidroagregate din cadrul celor cinci centrale hidroelectrice de pe Oltul Inferior începând din amonte: Ipoteşti, Drăgăneşti, Frunzaru, Rusăneşti şi Izbiceni. Ce facem noi astăzi la Frunzaru este să pornim, practic, un studiu de o lună de zile a acestor 20 de grupuri în regim de generator de energie – ziua, şi în regim de pompare – noaptea. În acest răstimp, noi vom culege şi vom analiza un set valoros de informaţii de natură tehnică şi comercială care să poată fundamenta, într-un sens sau altul, un material argumentat decidenţilor politici pentru că, până la urmă, se pare că vorbim despre o decizie politică vizavi de ce înseamnă acest proiect lansat azi în practică, care va concluziona dacă acest proiect merită a fi păstrat şi finanţat în continuare”, a declarat Borza.

La rândul său, ministrul Energiei - Răzvan Nicolescu, a afirmat că evenimentul nu trebuie tratat defel cu superficialitate deoarece este vorba despre o premieră nu doar în ţara noastră, ci chiar în spaţiul UE.

“Cred că este un moment istoric pentru România: practic, azi punem pe harta Europei judeţul Olt şi România însăşi cu o nouă realizare tehnică. Ţara noastră, începând de astăzi, va avea la dispoziţie într-o manieră operaţională 200 MW prin pompare. Din punct de vedere energetic, de azi nu numai că suntem primul producător în lume de petrol şi gaze sau singura ţară din UE ce are un ciclu nuclear complet sau suntem una dintre ţările din UE cu cea mai bună independenţă energetică sau suntem ţara din UE cu cel mai echilibrat mix energetic, ci suntem şi o ţară ce are în plus 200 MW instalaţi prin pompaj. Este un lucru de care trebuie să fim mândri”, a spus Nicolăescu.

De asemenea, oficialul guvernamental a precizat că va dispune organizarea unei dezbateri pentru a se stabili dacă este corect ca o hidrocentrală prin pompaj să plătească taxă de co-generare pentru energia consumată necesară pompării apei sau dacă este corect ca o asemenea hidrocentrală să achite tarife de distribuţie şi de transport pentru energia folosită la pompaj. Totodată, ministrul Energiei a opinat că este cazul organizării şi a unei dezbateri privind stabilirea costului apei în ţara noastră comparativ cu preţul apei din alte ţări pentru a se vedea unde se află România în acest sens având în vedere că, în curând, ne vom afla pe o piaţă regională.

Cum funcţionează pompajul hidrocentralei de la Frunzaru

Cum funcţionează pompajul propriu-zis de la Frunzaru: regimul reversibil al hidrocentralei asigură în primă fază turbinarea apei din amonte în aval, urmat de pomparea apei din aval în amonte prin consum de energie din Sistemul Energetic Naţional în perioadele de gol de sarcină - când preţul energiei este scăzut, pentru ca, mai apoi, apa să fie din nou turbinată pentru a produce energie electrică în perioadele de vârf, când preţul energiei electrice este ridicat.
 

Mai puteţi citi:

Inedit la Slatina: apar „terasele verzi“!

FOTO-VIDEO  Singurul club nautic din sudul ţării se amenajează la Slatina

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite