FOTO  Un sat din Olt, legat la civilizaţie de un drum modernizat „din gură” de peste cinci ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cei trei kilometri de drum pietruit care leagă satul Lisa de civilizaţie aşteaptă să fie asfaltaţi de mai bine de cinci ani... (FOTO: Mugurel Manea)
Cei trei kilometri de drum pietruit care leagă satul Lisa de civilizaţie aşteaptă să fie asfaltaţi de mai bine de cinci ani... (FOTO: Mugurel Manea)

De zeci de ani, locuitorii satului Lisa din comuna Schitu, judeţul Olt, se roagă ca drumul de trei kilometri ce îi leagă de civilizaţie să fie modernizat. Cele peste 300 de familii sunt izolate de civilizaţie iarnă de iarnă deoarece niciun autovehicul nu poate străbate drumul prost până în localitate, iar microbuzele cu pasageri nu se aventurează. Primarul localităţii ridică din umeri şi arată spre Consiliul Judeţean, neinteresat de situaţie.

De când se ştiu, locuitorii din satul Lisa, comuna Schitu, judeţul Olt, se ştiu urgisiţi şi condamnaţi, parcă, să trăiască un calvar perpetuu pentru că satul lor este, practic, aruncat departe de civilizaţie, fiind la trei kilometri depărtare de legătura cu DJ 546 A, singura arteră circulată ce conectează cătunul la civilizaţie. Din acest motiv, peste 300 de familii, câte se află în satul cu pricina, sunt izolate iarnă de iarnă deoarece niciun autovehicul nu poate străbate drumul prost aflat în plin câmp până în localitate. Microbuzele cu pasageri nu se aventurează nici ele de pe singura arteră de circulaţie, DJ 546 A pentru a ajunge până în sat, motiv pentru care localnicii care vor să iasă din cătun pentru a merge la Slatina sau în orice altă localitate sunt nevoiţi să parcurgă pe jos, zilnic, drumul întins de trei kilometri în plin câmp, indiferent de vreme: vânt, caniculă, ploaie, ger etc.

Primarul comunei, Cornel Ionescu, neschimbat de câteva cicluri electorale, a reuşit să îi convingă pe săteni să îl tot voteze cu promisiunea fermă că drumul în cauză se va afla printre priorităţile sale. Ba chiar le-a spus oamenilor că are un proiect de modernizare aprobat, doar banii lipsindu-i pentru a-l duce la îndeplinire. Aceasta era situaţia în 2008, dar şi anul trecut, înainte de alegeri.

„Avem un proiect gata terminat pentru modernizarea a circa şase kilometri de drum şi evaluat la aproape 30 miliarde lei vechi, pietruit. Vrem să îl modernizăm şi să scoatem sătenii de aici la liman ca să nu mai fie blocaţi acolo. Avem şi constructorul stabilit (SC Marsilva Com SRL Slatina, n.a.). Până în alegeri, drumul va fi gata, să ştiţi”, declara edilul Cornel Ionescu anul trecut, înaintea alegerilor locale cu câteva luni.

Condamnaţi la curse regulate pe jos

Lunile au trecut şi situaţia la faţa locului este la fel. Locuitorii satului care muncesc în Slatina, deloc puţini, sunt nevoiţi în continuare să parcurgă pe jos, în plin câmp, cei trei kilometri ce despart satul Lisa de singurul drum civilizat: DJ 546 A, aceasta deoarece microbuzele de pasageri încă ocolesc cătunul. Drumul cu pricina nu a fost niciodată modernizat, ci doar pietruit. Patronii şi-au dat seama demult că au numai de pierdut lăsându-şi maşinile să se strice pe acest drum de ţară, astfel că preferă să îl ocolească. Primarul încă promite că modernizarea drumului cu pricina este prioritară pentru el, dar că îi lipsesc banii.

„Noi avem gata proiectul, dar nu avem banii. Am sperat că, la rectificarea din august, vom primi ceva sume de la Consiliul Judeţean pentru că proiectul e prins pe finanţare de la Guvern, dar nu am primit nimic. Asta este, nu avem ce face, la primărie nu avem bani pentru o asemenea lucrare”, spune edilul Cornel Ionescu.

În fapt, proiectul edilului are în vedere atât cei trei kilometri de despart satul Lisa de DJ 546A, dar şi încă doi kilometri ce despart acelaşi cătun de comuna de care aparţine, Schitu.

"Ăia <<de la judeţ>> vin aici doar atunci când sunt alegeri"

Între timp, oamenii din sat se văd în continuare nevoiţi să aştepte vremuri mai bune. Din nou. Dezamăgirea şi deznădejdea merg mână în mână în acest cătun uitat de lume şi de autorităţi, ca să vezi acest lucru fiind suficient să te încumeţi a străbate cei trei kilometri de la şosea până să dai de oameni. Pe oricine ai întreba din sat, fiecare îţi va spune că cea mai mare problemă o reprezintă modernizarea drumului cu pricina, cu toate că în sat lipsesc şi celelalte semne ale civilizaţiei secolului XXI: canalizare, apă, gaze.

"Noi suntem aicişa uitaţi de toţi, nimeni nu vine în sat din cauza drumului ăsta nenorocit că simţi că mori până ajungi la capăt şi nu se mai termină. Nu vă daţi seama cum este să mergi zilnic şase kilometri pe jos dus-întors, fie soare, fie ger, fie ploaie. Mulţi de aici au servici la Slatina şi fac naveta, vă daţi seama cum este: ei deja ajung obosiţi înainte să înceapa lucrul !? Primarul ne tot promite mereu că îl modernizează, dar până acuma nu a făcut decât să mintă şi să pună nişte piatră din când în când. Suntem vai de noi, rupţi de lume, rar vezi o maşină pe aici. Dacă îl asfalta ar fi fost altceva, veneau microbuzele şi maşinile cu marfă la cele două magazine pe care le avem în sat, dar aşa - sufletu'. Ăia <<de la judeţ>> vin aici doar atunci când sunt alegeri, în rest... ", spune cu obidă Gheorghe Radu, sătean.

Liderii Consiliului Judeţean Olt nu au băgat niciodată în seamă această comunitate de 300 de familii izolată de civilizaţie, spre deosebire de alte zone ale judeţului - cum ar fi sudul, unde, din anul 2008 încoace, au fost investite zeci şi zeci de miliarde în modernizarea infrastructurii. Nici nu este de mirare că se întâmplă acest lucru: din sud provine preşedintele Consiliului Judeţean Olt, respectiv Paul Stănescu (venit la putere în vara 2008), dar şi fratele acestuia, Alexandru Stănescu, „paraşutat” deputat în decembrie anul trecut exact pe colegiul electoral din zonă de către fratele mai mare ajuns şef peste banii judeţului.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite