FOTO  Liceul Agricol “Carol I”, cel mai vechi din Slatina, modernizat şi redat elevilor pe fonduri europene

FOTO 
Liceul Agricol “Carol I”, cel mai vechi din Slatina, modernizat şi redat
elevilor pe fonduri europene

Colegiul Naţional Agricol "Carol I" din Slatina, în sfârşit - modernizat... (FOTO: Mugurel Manea)

Cel mai vechi liceu din municipiul Slatina, Colegiul Naţional Agricol „Carol I”, înfiinţat în urmă cu exact 130 de ani, a fost modernizat pe fonduri europene şi, de miercuri – 14 august, el a fost redat elevilor după mai bine de doi ani de lucrări ample. În schimbul a circa 83 miliarde lei, majoritatea bani de la Uniunea Europeană, liceul a suferit schimbări majore, dar, acum, este gata să-şi primească elevii în condiţii moderne.

Ştiri pe aceeaşi temă

Finalizarea lucrărilor de modernizare la primul liceu naţional agricol din România, respectiv Colegiul Naţional Agricol „Carol I” din Slatina, nu a trecut neobservată de către reprezentanţii municipalităţii, care au ţinut să marcheze momentul printr-o conferinţă. Edilul Minel Prina a vorbit amănunţit despre lucrările efectuate în incinta liceului în ultimele 28 de luni, cât a presupus implementarea proiectului în sine, proiect evaluat la 83,3 miliarde lei. Cu aceşti bani a fost reabilitat corpul C al liceului şi căminul internat, laboratoarele de specialitate, sala de festivităţi, cantina a fost extinsă, a fost reamenajat atelierul mecanic şi, totodată, a fost realizat racordul de canalizare la sistemul municipal de canalizare.

“Prin acest proiect, acum finalizat, am reuşit să rezolvăm problemele de la unul dintre marile licee din municipiu. Faptul că a fost o lucrare importantă este dat şi de durata mare a lucrărilor – 28 de luni, precum şi valoarea financiară a proiectului – 83,3 miliarde lei. Acum se văd roadele şi acest lucru nu poate decât să ne bucure. Sperăm ca noile condiţii să atragă un număr cât mai mare de elevi la acest liceu, care oferă, acum, cele mai moderne facilităţi în domeniu pe toate palierele – proces educativ, cantină, cămin-internat”, a afirmat Prina.

Cantina licelui, modernizată şi extinsă

Proiectul de modernizare a campusului de la Liceul Agricol Slatina a presupus, printre altele, şi reabilitarea totală a unor clădiri dărăpănate care, acum, au căpătat o nouă faţă şi au fost transformate în laboratoare de specialitate. Înfiinţat în anul 1883, cel mai vechi liceu din Slatina a căpătat, în urma lucrărilor pe fondurile europene menţionate, o faţă nouă. Analizând „la lupă” lucrările efectuate, merită menţionat că imobilul propriu-zis al liceului a fost total reabilitat, la parter fiind realizată o sală de festivităţi, iar la etaj – cinci laboratoare mobilate şi dotate pentru tot atâtea specializări, printre care cele de: tehnician operator, tehnică de calcul, tehnician veterinar, tehnician ecolog.

Foto

Căminul-internat a fost reabilitat prin reizolare termică a închiderilor perimetrale, recondiţionarea instalaţiilor sanitare, recompartimentarea şi reamenajarea celor trei etaje, urmate de mobilarea şi dotarea lor.

Cantina liceului a fost extinsă pentru a putea onora şi cererile studenţilor de la Facultatea de Management Inginerie Economică în Agricultură şi Dezvoltare Rurală din cadrul Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară Bucureşti, ce are deschisă aici o filială. Mai precis, sala de mese a fost extinsă cu 200 mp – şi mobilată, totul fiind urmat de reabilitare termică, refinisare modernă, recondiţionare instalaţii perimate – sanitare, încălzire, ventilaţii, electrice.

Problema canalizării, rezolvată

Atelierul mecanic al liceului a fost şi el inclus în procesul de modernizare, fiind reamenajat prin recondiţionare termică, recompartimentare, iluminat natural, refinisare arhitecturală, crearea a încă două încăperi prin revizuirea instalaţiilor – o cameră pentru sală de clasă şi una pentru practică (laborator), plus dotarea de rigoare.

Foarte important în cadrul proiectului a fost şi realizarea racordului la sistemul municipal de canalizare aflat la o distanţă apreciabilă de 800 metri, Liceul „Carol I” fiind amplasat la marginea Slatinei.

Din suma totală a proiectului de 83,3 miliarde lei, ponderea - adică 62 miliarde lei, a reprezentat valoarea eligibilă pentru finanţare prin Programul Operaţional Regional 2007-2013, contribuţia financiară a U.E. fiind de 52 miliarde lei, cea a Primăriei Slatina – 1,2 miliarde lei, iar cea a Guvernului – 8 miliarde lei.

 

Căminul-internat a devenit de nerecunoscut... (FOTO: Mugurel Manea)

Imagini din aceeasi galerie
 • Căminul-internat a devenit de nerecunoscut... (FOTO: Mugurel Manea)
 • Cantina liceului (stg.) a fost extinsă, iar căminul-internat (dr.) reabilitat şi el... (FOTO: Mugurel Manea)
 • Cantina liceului (stg.) a fost extinsă, iar căminul-internat (dr.) reabilitat şi el... (FOTO: Mugurel Manea)
 • Căminul-internat a devenit de nerecunoscut... (FOTO: Mugurel Manea)
 • Căminul-internat a devenit de nerecunoscut... (FOTO: Mugurel Manea)
 • Colegiu Naţional Agricol ''Carol I'' din Slatina... (FOTO: Mugurel Manea)
 • Colegiu Naţional Agricol ''Carol I'' din Slatina... (FOTO: Mugurel Manea)
 • Imagini din căminul-internat al liceului...
 • Sălile de clasă au fost modernizate...
 • Grupurile sanitare au fost modernizate...
 • Imagini din interiorul Colegiului Naţional Agricol ''Carol I'' Slatina...
 • Imagini din interiorul Colegiului Naţional Agricol ''Carol I'' Slatina...
Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările