FOTO  Eroi printre noi. Preotul Marin Bica salvează sufletele celor uitaţi de stat şi societate

FOTO  Eroi
printre noi. Preotul Marin Bica salvează sufletele celor uitaţi de stat şi
societate

Părintele Marin Bica, alături de o parte dintre cei pe care îi ajută zilnic   (FOTO: Mugurel Manea)

Într-o ţară în care statul îţi lasă impresia că nu-i pasă de locuitorii său, aproape că ai tendinţa să treci cu vederea gesturile românilor care fac ceva pentru semeni, fără a aştepta nimic în schimb. Unul dintre aceştia este Marin Bica, un preot din Slatina. De ani de zile, el are grijă de mai multe persoane cu handicap din capitala Oltului, majoritatea fiind copii. Pe scurt, face ceea ce, în orice altă ţară civilizată, ar trebui să facă statul.

Ştiri pe aceeaşi temă

Părintele Marin Bica poate că nu s-ar fi încumetat la o asemenea muncă de Sisif dacă nu ar fi avut el însuşi un copil cu dizabilităţi. Acest fapt l-a făcut pe părintele menţionat să vadă cu alţi ochi viaţa şi să conştientizeze cu adevărat ce înseamnă greutăţile cu care se confruntă o familie ce are în cadrul său o persoană cu handicap. “Dumnezeu e bun, dar e şi drept”, spune acesta acum. Dar tocmai acest lucru a reprezentat “declanşatorul” care l-a motivat să demareze un demers la care foarte puţini s-ar fi încumetat. Căci nu este deloc uşor să înfiinţezi şi să te zbaţi să ai grijă de trei centre pentru recuperarea şi reintegrarea în societate a persoanelor cu handicap fizic şi psihic.

La acest moment, părintele are toate motivele să se considere fericit: băiatul său, Justin, este în continuare lângă el, iar de numele fiului său se leagă aproape ombilical destinele a încă circa 300 de persoane cu dizabilităţi din judeţ, toate ajutate prin intermediul ONG-ului creat de tatăl său în anul 1994. Totul a pornit undeva în jurul anilor 1994-1995, când a făcut primul pas: a creat un ONG numit Organizaţia pentru Copii şi Adulţi cu Nevoi Speciale “Trebuie!” Slatina. Scopul propus: să ajute, pe cât posibil şi în limita fondurilor ce puteau fi adunate, persoanele cu dizabilităţi fizice şi psihice din judeţul Olt, mai ales că, până la acel moment, în acest judeţ nu exista niciun fel de organism în acest sens. La acea dată, iniţiatorul acestui demers sisific nu avea să bănuiască ce amploare urma să cunoască ideea sa.

“Ideea de a crea ceva în acest judeţ pentru a ajuta persoanele cu handicap mi-a venit din cauza necesităţilor deoarece, pe atunci, nu exista în judeţul Olt şi, desigur, nici în capitala sa - Slatina - vreo fundaţie sau alt organism care să se preocupe de soarta  celor cu dizabilităţi. Atunci mi-am zis că trebuie făcut ceva în acest sens, că lucrurile nu trebuie lăsate la voia întâmplării, că cineva tot trebuie să facă primul pas. Întâmplarea sau, poate, Dumnezeu, a făcut să fiu eu primul care să se ia la luptă cu sistemul, ca să zic aşa. Acum am ajuns la aproape 20 de ani de atunci şi, când mă uit înapoi, parcă nu îmi vine să cred că am ajuns atât de departe. Am ajutat mulţi copii şi tineri cu handicap din judeţ şi încă o fac prin intermediul acestei fundaţii”, spune părintele Bica.

Ce poate face o sponsorizare

Părintele Marin Bica a fost semnificativ sprijinit de o fundaţie umanitară din Olanda. În prezent, Organizaţia “Trebuie!” Slatina a avut la Slatina trei centre de recuperare a persoanelor cu dizabilităţi din judeţ, acum fiind funcţionale doar două din motive obiective. Primul a fost cel de unde a plecat totul, localizat pe strada Vintilă Vodă şi care poartă chiar numele celui care l-a îndemnat pe Marin Bica să pornească lupta cu un sistem anchilozat de un dezinteres cras: “Justin”; acum, centrul este închis. A urmat, în anul 1997, Centrul de Pedagogie Curativă şi Educaţie Specială „Voinicel”, situat pe strada Banului, nr. 58. În luna mai a anului 2009 a fost inaugurat şi al treilea loc - Centrul de Recuperare Activă „Sfânta Maria”, situat pe strada Poienii, nr. 32 B, a cărui realizare a fost finanţată de Fundaţiile Olandeze de Cooperare în Europa Centrală şi de Est Wilde Ganzen Olanda, NCDO Olanda, dar şi Primăria Slatina, valoarea investiţiei fiind de 1.500.000 lei.

Ultimul centru menţionat este cel mai modern şi mai spaţios dintre toate ale fundaţiei, având o suprafaţă totală de 5.000 mp şi o suprafaţă utilă de 800 mp, unde sunt amenajate: cinci garsoniere, trei dormitoare, două bucătării şi trei băi - totul destinat găzduirii copiilor cu probleme şi însoţitorilor acestora. Centrul mai are în dotare şi săli de hidroterapie, masaj, kinetoterapie şi fizioterapie, de care pot beneficia, anual, un număr de 100 de copii cu dizabilităţi neuro-motorii împreună cu însoţitorii lor personali. Toată “investiţia”, de la achiziţionarea terenului, introducerea de gaze naturale, apă şi curent, dotare şi amenajare, a costat aproape 300.000 euro, bani proveniţi integral din sponsorizări.

Unde poate duce munca asiduă

De-a lungul celor aproape 20 de ani de activitate ai Organizaţiei “Trebuie!” înfiinţată la demersul părintelui Bica, persoanele care au trecut pe aici - copii şi tineri din judeţ cu diverse dizabilităţi psihice şi fizice - au beneficiat de tot ce a avut la dispoziţie ONG-ul slătinean. Centrele de recuperare destinate acestora au oferit şi oferă în continuare, pe lângă consiliere familială, educaţie specială, logopedie, kinetoterapie şi psihoterapie, şi servicii de ergoterapie şi terapie ocupaţională, activităţi de stimulare senzorială etc.

ONG-ul are un parteneriat aparte cu Şcoala Specială din Balş unde, la fel, sunt găzduiţi copii şi tineri cu dizabilităţi din judeţ. Potrivit acestui parteneriat, profesori de la Şcoala Specială din Balş vin zilnic ori săptămânal la Slatina, în funcţie de programare, şi ajută la recuperarea şi reintegrarea în societate a membrilor cu handicap fizic şi psihic din cadrul organizaţiei “Trebuie!”. Nu mai puţin de 18 profesori vin, astfel, la centrele ONG-ului din Slatina, fiind plătiţi de Şcoala Specială din localitatea menţionată şi care predau materii din învăţământul special şi psihopedagogie adaptate situaţiei membrilor organizaţiei slătinene, plus exerciţii fizice. Iar rezultatele nu au întârziat să apară: de-a lungul anilor, copii “condamnaţi” iniţial de soartă din Slatina şi din judeţul Olt au ajuns să aibă o şansă după ce, în urma frecventării programelor Organizaţiei “Trebuie!”, au putut să se integreze în şcoala normală, au ajuns la liceu sau la o şcoală profesională (Şcoală de Meserii, cum au fost botezate mai nou, n.a.).

“Aceşti copii şi aceşti tineri care au trecut pe la noi şi, apoi, au mers mai departe după ce au fost ajutaţi în centrele noastre, sunt mândria noastră. Lor li se alătură cei care au rămas cu noi şi cu care lucrăm în continuare. Avem 35 de copii şi tineri care, zilnic, frecventează unul dintre centrele noastre din Slatina: avem o maşină – o dubiţă – cu care îi luăm de acasă, fie din Slatina, fie din alte localităţi ale judeţului, şi îi aducem aici, unde toată ziua participă la tot felul de activităţi  menite să-i ajute să se poată reintegra în societate şi în familie. Nu vă pot spune în cuvinte ce poţi să simţi atunci când vezi un copil sau un tânăr cu handicap că face ceva simplu şi banal pentru noi, ceilalţi, dar nu putea face înainte să vină la noi. Sau să vezi că începe să vorbească după ce, ani de zile, nu a scos un cuvânt”, spune părintele Bica.

Din dragoste pentru aproapele bătut de soartă

Zilnic, copiii şi tinerii care frecventează gratis unul dintre centrele ONG-ului slătinean învaţă să scrie, să numere, să confecţioneze obiecte decorative, să meargă pe propriile picioare, să danseze sau să lucreze în atelierul de tâmplărie. Vârsta copiilor şi tinerilor membri ai organizaţiei porneşte de la şapte ani şi ajunge până la 37-38 de ani. Dotarea centrelor ajută mult. Numai la cel mai nou centru din “ograda” Organizaţiei “Trebuie!”, respectiv Centrul „Sfânta Maria” de pe strada Poenii, echipamentele şi aparatura din holul mare al spaţiosului imobil are un rol major. Părintele Bica a reuşit să convingă patronii unei firme de panificaţie din Slatina să înţeleagă ce presupune o asemenea muncă şi, zilnic, firma asigură gratis livrarea produselor de panificaţie către membrii centrelor ONG-ului de aproape zece ani. Banii necesari funcţionării neîntrerupte a activităţii organizaţiei provin integral din sponsorizări.

Oficial, părintele Marin Bica deţine, acum, “doar” funcţia de voluntar în cadrul ONG-lui pe care l-a creat, dar asta nu înseamnă că, prins fiind cu cealaltă activitate cotidiană a sa – preot la Parohia “Sfânta Treime” din comuna Slătioara -, el nu se mai preocupă de proiectul său de suflet. Organizaţia pentru Copii şi Adulţi „Trebuie!” din Slatina este o organizaţie neguvernamentală, non-profit, care promovează drepturile copiilor şi adulţilor cu dizabilităţi din România în conformitate cu convenţiile naţionale şi internaţionale. Ea numără în prezent aproape 300 de membri.

Vă mai recomandăm:

„Mama“ imperiului Aldis, recunoscută pentru mărinimia sa: „A dărui înseamnă a primi, indiferent că ai mult sau puţin“

FOTO  Despre eroii dintre noi: Preotul care dă de mâncare săracilor şi îi învaţă pe şomeri meşteşugurile tradiţionale

Membrii ONG-ului ''Trebuie'' din Slatina au ajuns să formeze o veritabilă familie... (FOTO: Mugurel Manea)

Imagini din aceeasi galerie
 • Membrii ONG-ului ''Trebuie'' din Slatina au ajuns să formeze o veritabilă familie... (FOTO: Mugurel Manea)
 • Ore de studiu cu copiii cu dizabilităţi la sediul ONG-ului ''Trebuie'' din Slatina... (FOTO: Mugurel Manea)
 • Ore de studiu cu copiii cu dizabilităţi la sediul ONG-ului ''Trebuie'' din Slatina... (FOTO: Mugurel Manea)
 • Tineri cu dizabilităţi din tot judeţul sunt membri ai ONG-ului ''Trebuie'' din Slatina... (FOTO: Mugurel Manea)
 • Părintele Marin Bica a făcut tot ce i-a stat în putinţă să-şi doteze cu tot ce trebuie centrele de la Slatina pentru tinerii cu dizabilităţi... (FOTO: Mugurel Manea)
 • Părintele Marin Bica, alături de cei pe care îi ajută din 1994 încoace... (FOTO: Mugurel Manea)
 • Părintele Marin Bica a făcut tot ce i-a stat în putinţă să-şi doteze cu tot ce trebuie centrele de la Slatina pentru tinerii cu dizabilităţi... (FOTO: Mugurel Manea)
 • Obiecte de decor realizate de tinerii de la Centrul ''Sf. Maria'' din Slatina, loc de ţine tot de ONG-ul înfiinţat de preotul Marin Bica... (FOTO: Mugurel Manea)
 • Orele de educaţie fizică de aici nu se compară defel cu cele ale copiiilor obişnuiţi... (FOTO: Mugurel Manea)
 • Părintele Marin Bica, alături de cei pe care îi ajută din 1994 încoace... (FOTO: Mugurel Manea)
 • Imagini din interiorul centrului ''Sf. Maria'' din Slatina, loc de ţine de ONG-ul înfiinţat de preotul Marin Bica... (FOTO: Mugurel Manea)
 • Imagini din interiorul centrului ''Sf. Maria'' din Slatina, loc de ţine de ONG-ul înfiinţat de preotul Marin Bica... (FOTO: Mugurel Manea)
 • Orele de educaţie fizică de aici nu se compară defel cu cele ale copiiilor obişnuiţi... (FOTO: Mugurel Manea)
 • Programul orelor tinerilor de la Centrul ''Sf. Maria'' din Slatina, loc de ţine tot de ONG-ul înfiinţat de preotul Marin Bica... (FOTO: Mugurel Manea)
 • Părintele Marin Bica, alături de cei pe care îi ajută din 1994 încoace... (FOTO: Mugurel Manea)
 • Obiecte de decor realizate de tinerii de la Centrul ''Sf. Maria'' din Slatina, loc de ţine tot de ONG-ul înfiinţat de preotul Marin Bica... (FOTO: Mugurel Manea)
 • Centrul ''Sf. Maria'' din Slatina, loc de ţine tot de ONG-ul înfiinţat de preotul Marin Bica... (FOTO: Mugurel Manea)
 • Centrul ''Sf. Maria'' din Slatina, loc de ţine tot de ONG-ul înfiinţat de preotul Marin Bica... (FOTO: Mugurel Manea)
 • Liliana Nedelea conduce acum, oficial, ONG-ul creat de părintele Marin Bica în 1994 şi tot ce ţine de acest loc: obiecte de decor realizate de tinerii  cu dizabilităţi... (FOTO: Mugurel Manea)
Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: