FOTO  Cele mai hidoase blocuri-turn din Slatina au devenit istorie

FOTO  Cele mai hidoase blocuri-turn din Slatina au
devenit istorie

Reabilitarea termică a celor trei scări de bloc GA 15 a schimbat imaginea zonei... (FOTO: Mugurel Manea)

Municipiul Slatina a scăpat de imaginea hidoasă a celor mai urâte blocuri-turn aflate vizavi de cea mai mare piaţă agro-alimentară din oraş, imagine ce păta nu doar aspectul zonei, ci chiar pe cea a urbei. Includerea acestor blocuri pe lista celor ce urmau a fi reabilitate prin termoizolare în acest an, fie şi cu întârziere, îşi arată rezultatele acum, când, practic, întregul perimetru denotă imaginea unui cartier nou.

Ştiri pe aceeaşi temă

Blocul-turn GA 15, cu ale sale trei scări ce numără aproape 200 de apartamente, fapt ce-l face cel mai aglomerat bloc din oraş, a reprezentat de peste 20 de ani una dintre “petele negre” ale oraşului prin aspectul său dezolant. Culmea, cea mai afectată a fost faţa turnului aflată spre strada Primăverii, loc unde se află cea mai mare piaţă agroalimentară din municipiu – Zahana. Astfel, tencuiala decojită şi plină de culori în aproape toată gama curcubeului, a întinat semnificativ aspectul zonei de-a lungul a zeci de ani. Acum, totul ţine de domeniul trecutului şi doar pozele vechi mai scot la suprafaţă hidoşenia imaginii pe care zona o avea înainte ca primăria să includă cele trei scări ale blocului într-un program de termoizolare pe fonduri de la bugetul de stat.

Lucrările au demarat la finele lunii martie a.c. Vechea tocărie de la geamurile şi balcoanele locatarilor, confecţionate din lemn sau fier forjat, a fost schimbată cu o tâmplărie nouă, de termopan. Locatarii blocului se declară acum satisfăcuţi de modul cum s-au desfăşurat lucrările de termoizolare pentru că, spun ei, de-acum nu vor mai fi priviţi pieziş de către rude sau alţi locuitori ai urbei.

“A durat mult până să vedem ceea ce puteţi vedea acum şi dvs.: parcă locuim în nişte blocuri noi, nu unele vechi de câteva zeci de ani! Ne-ar fi bucurat dacă totul s-ar fi petrecut mai devreme cu câţiva ani, dar, asta este, ştim cu toţii în ce ţară trăim şi cât de greu se mişcă lucrurile. Acum nu ne mai este ruşine să spunem unde locuim sau să ne strângem pe băncile din faţa blocurilor şi să stăm la taclale. Înainte ne era ruşine, sincer vă spun, pentru că blocurile arătau ca nişte ghetouri, nu în centrul unui oraş. Dar uitaţi-vă acum la ele şi nu se poate să nu vă placă”, a spus Marian T., locatar al unuia dintre cele trei scări de bloc recent reabilitate.

Foto

Locatarii vor plăti 20% din valoarea lucrării

Nu doar locatarii blocurilor menţionate par mulţumiţi de rezultatul lucrării. Şi trecătorii recunosc că termoizolarea celor trei scări-turn a schimbat total în bine imaginea întregii zone.

“Trec pe aici destul de des pentru că locuiesc în zonă şi recunosc că aceste blocuri aveau o imagine tare urâtă. Îmi amintesc pereţii decojiţi de vopsea şi tencuială, balcoanele căzute şi ele sau confecţionate din tot felul de obiecte, toate arătau a kitsch, era foarte dezagreabil. Au făcut treabă bună, te umple de bună dispoziţie, parcă aspectul zonei nu te mai agasează, e altceva”, a spus şi Andreea Toma, slătineancă get-beget.

Potrivit proiectului lucrării, a fost schimbată vechea tocărie cu una din PVC, au fost montate plăci termosistem de 10 cm., a fost refăcute terasa şi subsolul de la toate cele trei scări ale turnului. Modul de rambursare a banilor pentru lucrarea efectuată pare şi el unul avantajos pentru locatari: 50% din valoarea totală este acoperită de către Executiv, primăria suportă 30 %, iar locatarii – restul de 20%, bani plătibili de către aceştia în rate.
 

Cele trei blocuri-turn de la Piaţa Zahana - înainte de începerea lucrărilor... (FOTO: Mugurel Manea)

Imagini din aceeasi galerie
  • Cele trei blocuri-turn de la Piaţa Zahana - înainte de începerea lucrărilor... (FOTO: Mugurel Manea)
  • Cele trei turnuri de la Piaţa Zahana - în prezent... (FOTO: Mugurel Manea)
  • Pereţii celor trei blocuri-turn de la Piaţa Zahana au oferit zonei, până acum câteva luni, o imagine dezolantă... (FOTO: Mugurel Manea)
  • Cele trei turnuri de la Piaţa Zahana - în prezent... (FOTO: Mugurel Manea)
  • Cele trei blocuri-turn de la Piaţa Zahana au pătat imaginea Slatinei şi a zonei ani la rândul... (FOTO: Mugurel Manea)
  • Cele trei blocuri-turn de la Piaţa Zahana - în prezent... (FOTO: Mugurel Manea)
  • Cele trei blocuri-turn de la Piaţa Zahana au pătat imaginea Slatinai şi a zonei ani timp de ani la rând... (FOTO: Mugurel Manea)
  • Modernizarea prin reabilitare termică a celor trei scări ale turnului GA 15 a schimbat imaginea întregii zone... (FOTO: Mugurel Manea)
Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările