FOTO  Blestemul apelor la Morunglav-Olt: sătenii riscă să-şi vadă casele luate de ape

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sătenii din comuna Morunglav, judeţul Olt, au ajuns în pragul disperării din cauza unui dig nefinalizat în localitate. Din acest motiv, terenul aflat în zona unde ar fi trebuit să se afle digul rămâne constant fără bucăţi întregi de pământ. Sătenii din această parte a comunei sunt speriaţi că ar putea rămâne pe drumuri din cauza surpării pământului pe care li se află gospodăriile. Speranţe de redresare a situaţiei sunt abia pentru anul viitor.

Coşmarul oamenilor din localitate a început prin anul 2005, când au avut loc inundaţii puternice ce au făcut ca râul Oltet să-şi schimbe cursul iniţial şi să se apropie la aproximativ 40 de metri de gospodării. În decembrie 2007 au demarat, în sfârşit, lucrări de deviere a cursului apei Olteţului ce trece prin zonă şi de consolidare a malurilor, totul bazându-se pe un buget consistent dat de Guvern de 30 de miliarde lei vechi. Din păcate, lucrările s-au oprit după numai două luni pentru că Executivul a oprit banii alocaţi iniţial în acest sens, astfel că 200 de metri din digul iniţial au rămas neexecutaţi tocmai în zona cea mai afectată a localităţii de pe malul Olteţului.

O parte din locuitorii comunei au scris un memoriu - însoţit de fotografii şi semnături, pe care l-au înaintat parlamentarilor judeţului, în speranţa că aceştia se vor implica şi-i vor ajuta. Din păcate, interesul acestora în problema menţionată s-a dovedit a fi minim, astfel că oamenii au apelat, în ultimă instanţă, la autorităţile judeţului.

“Suntem un grup de locuitori ai comunei Morunglav, judeţul Olt, care vă cer cu disperare ajutorul! Vă rugăm să interveniţi ca strigătul nostru disperat din ultimii ani către autorităţi să se facă, în sfârşit, auzit! De opt ani de zile trăim cu hăul lângă case, pârâul Olteţ ameninţând să ne înghită gospodăriile. De câte ori sunt precipitaţii, stăm cu frica în sân şi ne rugăm ca bucăţile de pământ ce se desprind din mal să nu ne mai târască în râpă vreo anexă gospodărească sau chiar casa. Vedem cum bucăţi din curte se prăbuşesc în râpa de câteva zeci de metri adâncime, ducând în ape garduri, vreun coteţ, vreo şură sau o construcţie utilă în gospodărie, iar malul se apropie de case. Privim neputincioşi cum apele se umflă şi lovesc malul, grăbind pierderea agoniselii noastre de-o viaţă! Şi asta pentru că autorităţile au reuşit să realizeze un dig uriaş în restul satului, în timp ce restul de două sute de metri rămaşi nu mai sunt în stare să le consolideze, deşi ameninţarea apei din zona noastră a impus naşterea proiectului”, se arată în memorial sătenilor din Morunglav către parlamentarii judeţului.

“Miniştrii au venit, s-au schimbat, iar situaţia noastră a rămas aceeaşi”

Lucrurile în zonă s-au înrăutăţit în anul 2007, când oamenii au fost la un pas de a-şi vedea gospodăriile luate de apele Olteţului după ce malurile s-au erodat şi au ajuns la nici zece metri de cea mai apropiată casă. La acel moment chiar se impunea ca un număr de 22 de persoane din zonă, care se aflau în pericol de a li se prăbuşi casele în apă, să fie strămutaţi. Zilnic, 1-2 metri din mal dispăreau în apele Olteţului care se apropia ameninţător de case. În 2007, cum spuneam, au început o serie de lucrări pentru devierea cursului şi consolidarea malurilor, dar totul a trebuit oprit după nici două luni deoarece banii alocaţi chiar de Guvern au încetat să mai vină. În mod tragic-comic aproape, situaţia periculoasă din zonă este cauzată de faptul că digul de protecţie s-a oprit când mai erau de executat aproape 200 de metri din el.

image

Foto

image

“Nu pricepe nimeni nici astăzi cum s-a întâmplat ca tocmai cei aproximativ 200 de metri de dig rămas neridicat de Hidroconstrucţia (firma care a executat lucrarea, n.a.) să scape atenţiei specialiştilor (sbln.a.) care au întocmit schiţele lucrărilor. Adresele repetate ale primăriei către mai-marii judeţului şi ai ţării fie nu au primit răspuns, fie au primit doar promisiuni. La fel, instituţia Prefectului judeţului Olt spune că a înaintat numeroase adrese către ministerele Administraţiei şi Mediului privind emiterea unor hotărâri guvernamentale în vederea alocării sumelor necesare pentru deblocarea situaţiei de la Morunglav, întocmind chiar proiecte de hotărâre de guvern, însă nu s-a alocat niciun ban. În februarie 2010, ministrul Mediului de atunci, Borbely, promitea la Slatina un nou proiect, realizat de Apele Române Vâlcea şi dedicat exclusiv porţiunii de dig nefinalizate. Vorbe în vânt....Miniştrii au venit, s-au schimbat, iar situaţia noastră a rămas aceeaşi”, se mai arată în memorial disperat al sătenilor din Morunglav către cei care, chipurile, reprezintă interesele locuitorilor judeţului în Parlamentul ţării.

Subprefectul de Olt: “Într-adevăr, lucrările la digul de acolo trebuie neapărat continuate”

Suprefectul actual al judeţului Olt, Emil Marinescu, a afirmat că s-au mai făcut demersuri în privinţa problemei digului de la Morunglav în acest an în două rânduri, ultima acţiune fiind în urmă cu nici 30 de zile.

“Am vorbit despre ceea ce se întâmplă la Morunglav cu cei de la Sistemul de Gospodărire a Apelor Olt, iar aceştia, la rându-le, cu transmis problema la cei de la Administraţia Bazinală a Apelor Vâlcea de care aparţin acum. Se pare că veştile sunt bune şi există speranţe ca, anul viitor, în primăvară, să fie reluate lucrările la digul cu pricina. Ştiu situaţia despre care vorbiţi, am fost acolo şi am văzut cum arată totul şi cât de gravă este situaţia: într-adevăr, lucrările la digul de acolo trebuie neapărat continuate. Nici nu mă gândesc ca, în primăvara anului viitor, să nu facem tot ce ne stă în putinţă pentru a rezolva problema, mai ales că nu cred că este ceva care să ia mult timp cea ce mai este de făcut acolo”, a declarat Marinescu.

Mai puteţi citi:

Două puncte pentru analiza cărnii de porc deschise la Slatina

Parlamentarii Oltului, la momentul bilanţului 2013: Şova, Moţ şi Ciocan – fantome, Bărbulescu - excursionist, Vâlcov încă visează la centura Slatinei

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite