FOTO La Slatina au apărut primele „locuri de joacă“ pentru câini

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primăria Slatina a amenajat pe raza oraşului, în premieră în judeţ, două locuri având un caracter special. Delimitate cu garduri din sârmă şi având amenajate diverse jocuri specifice, aceste spaţii sunt destinate… relaxării animalelor de companie. Autorităţile au decis să facă acest pas în speranţa că vor diminua disconfortul creat de câini pe străzi şi în parcuri. Până acum, interesul proprietarilor de câini pentru aceste locuri pare inexistent.

Primăria Slatina a dat undă verde amenajării unor locuri destinate strict animalelor de companie ca răspuns la cererile iubitorilor şi deţinătorilor de câini, dar şi pentru a sprijini respectarea prevederilor unui act normativ local privind circulaţia animalelor de companie pe domeniul public. Mai exact, intenţia autorităţilor este ca, pe viitor, proprietarii de câini din municipiu să nu îşi mai plimbe animalele prin parcurile de pe raza localităţii, ci doar în perimetrul acestor spaţii special amenajate. În acest sens au fost amenajate două asemenea locuri pentru relaxarea câinilor de companie: la Casa Tineretului şi pe strada Aleea Florilor (lângă sediul central al BCR, vizavi de fostul complex comercial "Vacanţa", n.a.). Ideea amenajării unui alt astfel de spaţiu a trebuit abandonată după ce locatarii zonei unde se intenţiona acest lucru – respectiv pe strada Văilor – au sărit ca arşi şi au refuzat categoric.

“Eu înţeleg că cei de la primăria se gândesc şi la oamenii care cresc câini, dar, dacă vor să facă locuri speciale pentru animalele acestea, atunci să le amenjeze acolo unde nu deranjează pe nimeni, nu să vină să ne pună nouă un ţarc la geamuri! Dacă vrem şi noi să aerisim sau, pur şi simplu, vrem puţină linişte că unii suntem bătrâni, alţii trebuie să se odihnească de la serviciu, şi nu o pot face din cauza acestor câini care li se plimbă pe sub ferestre, ca să nu mai vorbesc de gălăgia lor! Nu am nimic cu câinii, îmi plac, dar totul să aibă un rost, nu să fie făcut în bătaie de joc că plătim nişte impozite pentru că trăim în oraşul ăsta!”, a spus Mariana Istrate, locatară a unuia dintre blocurile de pe strada unde primăria a intenţionat, până acum câteva zile, să amenajeze un loc de relaxare pentru câini.

Interes scăzut pentru “canisite”

Amenajarea locurilor de recreere pentru câini a fost efectuată de concesionarul spaţiilor verzi din oraş, firma Rupiah, care s-a inspirat din alte modele apărute în diverse oraşe din ţară. Un alt asemenea spaţiu urmează a fi pus la punct şi în cadrul cartierului Steaua după ce reprezentanţii firmei amintite vor identifica un loc adecvat.

“Încă din momentul în care ne-am gândit să avem astfel de locuri speciale pentru câini ne-am propus să le tratăm cu toată seriozitatea, astfel că ele sunt zilnic verificate şi întreţinute de către angajaţii firmei care a concesionat spaţiile verzi în municipiu. Avem rugămintea la proprietarii de animale care vor folosi aceste spaţii să se folosească de mănuşile biodegradabile amplasate în cutiile din incinta lor”, a afirmat edilul Minel Prina.

În mare parte, proprietarii de câini din oraş nu par a fi auzit despre locurile de agrement pentru câini apărute de puţin timp pe raza urbei. iar cei care trec prin zonele unde acestea sunt amenajate le confundă cu locuri de joacă pentru copii, dat fiind modul cum sunt realizate. Singurul lucru care dezvăluie destinaţia acestor spaţii este un mic panou pe care cei mai mulţi nu îl bagă în seamă. “Nu ştiam că au aranjat aşa ceva în oraş, o să mă uit de ele. Este un lucru bun dacă sunt numai pentru câini, dar cred că sunt inutile. Nu am mai auzit să se facă aşa ceva undeva, chiar sunt curios cum arată. Oricum, câinii au nevoie de mult loc pentru a alerga, nu poţi să îi ţii în nişte ţarcuri, să fim serioşi. Dacă cei de la primărie vor să facă ceva serios, atunci să găsească un teren mai mare şi nu un ţarc de câteva zeci de metri pătraţi”, este de părere Sorin U., un slătinean proprietar al unui câine din rasa Beagle.

Până acum, “spaţiile de joacă” pentru animalele de companie din Slatina nu au prea mare succes în rândul proprietarilor acestora, ei preferând în continuare vechea metodă a plimbării prin parcuri. Copiii, însă, au îndrăgit imediat noile locuri de joacă, chiar dacă, oficial, nu le sunt destinate.

Sfaturi pentru deţinătorii de animale din Slatina

Spaţiile pentru câini deja amenajate în oraş, denumite “canisite”, sunt îngrădite cu garduri din sârmă şi cuprind în perimetrul lor diverse jocuri specifice pentru animalele amintite. Totodată, sunt dotate cu coşuri speciale prevăzute cu pungi pentru colectarea deşeurilor fiziologice rezultate de la animalul de companie. Locurile menţionate au fiecare o suprafaţă destul de redusă, de numai câteva zeci de metri pătraţi şi sunt prevăzut cu o plăcuţă inscripţionată din care rezultă destinaţia locului. Proprietarii de câini de companie trebuie ca, în cadrul canisitelor, să-şi supravegheze îndeaproape animalul pentru a se evita conflictele de orice fel deoarece ei cunosc cel mai bine temperamentul câinelui.

De asemenea, proprietarii de asemenea animale trebuie să respecte prevederile legale. Consilierii locali au adoptat, anul trecut, o modificare la HCL 104/2008 privind circulaţia animalelor de companie pe domeniul public (prin HCL 189/2012, n.a.), care prevede, printre altele, că stăpânii patrupedelor sunt obligaţi să aibă asupra lor mănuşi din plastic şi să adune dejecţiile lăsate în urmă de animale pe domeniul public. Poliţiştii locali sunt îndreptăţiţi să amendeze deţinătorii de animale care nu ţin cont de actele normative, iar sancţiunile nu sunt defel insignifiante: între 500 - 2.500 lei. Potrivit noii HCL 189/2012, proprietarii sau deţinătorii animalelor de companie au obligaţia ca, în timpul plimbării/deplasării, să aibă asupra lor o pungă PVC şi mănuşi în vederea colectării dejecţiilor fiziologice, urmând ca, după colectare, punga să fie închisă etanş şi depusă în pubela cea mai apropiată. Nu în ultimul rând, deţinătorii sau proprietarii de vehicule cu tracţiune animală trebuie şi ei să aibă la animale amplasate dispozitive care să împiedice căderea dejecţiilor fiziologice pe domeniul public sau privat al municipiului Slatina. Până acum, potrivit evidenţelor municipalităţii, nu au fost aplicate amenzi în acest sens, ci doar avertismente.


Mai puteţi citi şi:

VIDEO FOTO  Slatina va avea centrală fotovoltaică: ministrul Energiei a semnat contractul cu autorităţile locale

FOTO-VIDEO  La Slatina a fost inaugurat unul dintre cele mai moderne terenuri de sport pentru licee din ţară

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite