Firmele din judeţul Olt, lovite parcă de taifun: 1.150 firme s-au evaporat anul trecut

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cele mai multe afaceri închise anul trecut în judeţul Olt provin din rândul micro-întreprinderilor... (Foto: Adevărul)
Cele mai multe afaceri închise anul trecut în judeţul Olt provin din rândul micro-întreprinderilor... (Foto: Adevărul)

Anul 2012 a fost unul de rău augur pentru oamenii de afaceri din judeţul Olt. Mediul de afaceri autohton, coroborat cu o legislaţie stufoasă şi păgubitoare pentru afaceriştii mici, au făcut ca nu mai puţin de 1.145 de firme să-şi tragă obloanele anul trecut. Astfel, la începutul anului curent, pe piaţa din judeţ mai erau 14.441 firme active, faţă de 13.282 în aceeaşi perioadă a anului trecut.

Situaţiile statistice realizate de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului relevă că, la nivelul judeţului Olt, anul trecut au dispărut din peisajul autohton cu 61 mai multe decât în anul precedent. Demn de menţionat este că, în afară de patronii care şi-au închis voluntar afacerile, în aceeaşi “oală” merită incluşi însă şi administratorii care s-au aflat la un pas de faliment după ce au fost declaraţi oficial  de către un judecător sindic ca fiind “în insolvenţă”.

Concret, în cursul anului trecut au apelat la suspendarea activităţii, au fost dizolvate sau radiate ori au fost declarate în insolvenţă potrivit Legii nr. 85/2006 un număr total de 1.145 de agenţi economici din diverse domenii de activitate. Luaţi separat, potrivit aceleiaşi statistici a Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, 355 de patroni din judeţ au luat iniţiativa de a-şi închide singuri afacerile din varii motive şi a depus cereri de suspendare a activităţii. Cum în anul 2011 au existat “doar” 214 de asemenea solicitări, reiese o înrăutăţire a situaţiei cu 65,89 %. Cifra este însă aproape insignifiantă comparativ cu situaţia întâlnită în alte judeţe ale ţării, precum Constanţa – 1.300 de firme “suspendate” sau Braşov - 1.400 de firme.

Pe de altă parte, tot anul trecut, 182 de patroni au decis că nu mai pot continua să facă afaceri, astfel că au decis să-şi închidă firmele prin dizolvare voluntară, adică de trei ori mai mulţi decât în cursul anului precedent. Cea mai mare creştere însă este întâlnită în cazul firmelor radiate. Aici, nu mai puţin de 510 administratori au cerut funcţionarilor Registrului Comerţului Olt să le radieze afacerile. Tot aici trebuie menţionaţi şi administratorii olteni care, tot din cauza problemelor financiare, au fost nevoiţi să apeleze la un judecător sindic pentru a fi “băgaţi” în insolvenţă în baza prevederilor Legii nr. 85/2006. Este vorba despre 98 de patroni, cifră în scădere însă faţă de anul 2011, când au fost 115 astfel de situaţii.

Firme noi - în scădere, şomaj – în creştere

În vreme ce, pe de-o parte, sute de firme au dispărut din peisajul autohton al afacerilor, alte sute au apărut. Astfel, în perioada 1 ianuarie - 31 decembrie 2012, Registrul Comerţului Olt a înmatriculat un număr de 2.021 noi firme, mai puţine cu 61 decât înanul precedent. Cele mai multe firme au fost PFA-urile (persoane fizice autorizate, n.a.) – 935 societăţi comerciale, urmate de SRL-uri (societăţi cu răspundere limitată),  în cifră de 742.

Trăgând linie, la începutul acestui an figurau ca fiind active în judeţul Olt un număr de 14.441 firme, dintre care 8.484 persoane juridice şi restul de 5.957 – persoane fizice autorizate. Comparativ cu situaţia similară aceleiaşi perioade a anului trecut, rezultă că în urmă cu o lună existau în judeţ cu aproape nouă procente mai multe firme. De precizat că din numărul total de firme înregistrate în Registrul Comerţului Olt au fost excluse firmele cu suspendare temporară a activităţii, sucursalele fără personalitate juridică, firmele radiate, firmele aflate în dizolvare, lichidare, reorganizare judiciară, faliment, insolvenţă etc. De precizat că, tot la finele anului trecut, numărul total al şomerilor în judeţ era de 13.979 persoane (dintre care 5.527 sunt femei, n.a.), cu 324 persoane mai mult faţă de luna precedentă.

Cauzele dezastrului – mediul de afaceri nociv

Radu Achim, analist economic, explică cauzele “evaporării” firmelor. “Pe ansamblu, ce se întâmplă în afaceri cu dispariţia atâtor firme în fiecare zi este ceva normal într-o economie normală de piaţă. Desigur, la noi se poate spune că se mimează aşa ceva, dar, totodată, nimeni nu poate nega că, la bază, ţara noastră are principiile unei astfel de economii capistaliste. Că aceste principii se aplică anapoda, asta e o altă chestiune. Ca şi caracteristici generale ale situaţiei închiderii firmelor se pot menţiona datoriile în creştere ale firmelor insolvente pe fondul constrângerilor ridicate de finanţare şi a deteriorării disciplinei de plată la nivelul întregii economii, erodarea sustenabilităţii firmelor ca urmare a efectelor crizei financiare din ultimii ani ş.a. În general, cel mai afectate au fost şi sunt micro-întreprinderile”, a afirmat Radu Achim.

Acesta a precizat, totodată, că situaţia poate fi îmbunătăţită doar prin măsuri de fiscalitate care să-i ajute pe oamenii de afaceri de la orice nivel, nu să-i descurajeze

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite