Experţii explică de ce vaccinul anti-COVID-19 este mai sigur decât alte vaccinuri cu care deja suntem obişnuiţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De ce să nu ne fie frică de vaccin şi de ce să ne păzim atât cât putem de infectarea cu SARS-CoV-2 explică medici cu specializări diverse, care au văzut ce ravagii face acest virus în organism şi au înţeles că vaccinarea este singura şansă de a stăvili răspândirea.

Reacţiile românilor fără expertiză medicală, dar cu mare „rating“ pe reţelele sociale, îi sperie pe medicii care ştiu că singura soluţie de a scăpa de COVID-19 este vaccinarea şi că eforturile oamenilor de ştiinţă, care au fructificat în aceste luni munca de ani de zile, pentru a obţine un vaccin sigur au fost imense. Medicii îi îndeamnă pe români să gândească raţional şi să se informeze din surse avizate.

Şeful secţiei Neurologie din Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina, medicul Renică Diaconescu, programat să se vaccineze luni, 4 ianuarie 2020, spune cu ce s-a confruntat în 2020, cel mai greu an. A fost anul în care medici, asistenţi şi infirmieri din cadrul secţiei s-au infectat în număr mare, pentru că COVID-19 nu are doar manifestările deja cunoscute, ci este o boală perfidă. Pacienţi ajunşi cu simptomele unui accident vascular cerebral (AVC) „clasic“ s-au dovedit, de fapt, infectaţi cu SARS-CoV-2, iar AVC-ul suferit, o consecinţă a acestei boli de-abia descoperite. De altfel, sechelele neurologice cu care rămân o parte dintre pacienţii cu COVID-19, se tem specialiştii, vor da „multă pâine de mâncat“ neurologilor în următorii ani.

„Acest virus produce şi leziuni cerebrale. Am căzut în plasa să credem că erau accidente vasculare normale şi erau, de fapt, accidente vasculare create de microtrombozele produse de acest virus. Şi produce tromboze nu numai în vasele din creier, ci şi din inimă, din rinichi, de aceea este foarte periculos, pentru că astupând un vas împiedici hrănirea ţesutului vital şi cu oxigen şi cu materii nutritive. De asta am şi avut un personal masiv infectat în secţie, atât doctori, cât şi asistenţi medicali şi infirmiere“, a declarat medicul, pentru „Adevărul”.

„Niciun medic de la Neurologie nu refuză vaccinarea“

Dacă trecerea prin boală poate fi devastatoare pentru unii dintre noi, vaccinarea este antrenamentul organismului pentru a înfrunta inamicul, iar produsul biologic obţinut este poate mai sigur decât toate vaccinurile de până acum, inclusiv pentru pacienţii care se confruntă cu diverse alergii, având în vedere structura sa şi principiul de acţiune, spun specialiştii. Şeful secţiei Neurologie din spitalul slătinean spune că munca de cercetare nu a început în 2020, cum încă se mai vehiculează. Medicul a explicat cum acţionează efectiv vaccinul şi de ce nu ar trebui să fim îngrijoraţi.

„Nu putem să fim atât de puţin educaţi şi să credem în ce ne spun unii care nu sunt doctori. Presupun că nu este doctor care să nu creadă în vaccin. Niciun medic de la Neurologie nu refuză vaccinarea. Este un vaccin foarte sigur. De data asta nu este un virus atenuat, nu este un virus mort pe care ţi-l introduce, este un ARN mesager, este de fapt o poză pe care i-o dă organismului ca el prin limfocitele cu memorie s-o recunoască şi să-şi pregătească armata de anticorpi, iar în caz că intră adevăratul virus, să lupte împotriva lui. N-are ce să producă în organism, decât că îi pregăteşte o armată de anticorpi specifici pentru lupta cu noul virus. Acest ARN mesager a fost depistat de mult, se fac de multă vreme cercetări. Nu este singurul virus studiat de noi, sunt şi alte forme de virus, dar acesta a fost şi cel mai patogen, să spunem, cu transmisibilitate foarte mare. Se găsise proteina acestui virus, pe această proteină - scheletul acestei proteine este ARN-ul - s-a făcut un ARN mesager. Ca să înţeleagă cei care vă citesc, este de fapt o developare, o poză, a ARN-ului şi pe baza acestei poze s-a făcut acest vaccin “, spune medicul, explicând cum sunt pregătite limfocitele să lupte cu noul coronavirus.

„ARN mesager s-a acoperit cu o peliculă de lipide ca să nu poată fi devoalat imediat de anticorpii umani, ajung în organism pe cale injectabilă şi acolo ei transmit limfocitelor  (pentru că limfocitele sunt cele care ne apără), anumite limfocite T cu memorie, această poză şi acestea o transmit mai departe celorlalte serii de limfocite. În momentul în care organismul nostru, deja pregătit cu anticorpi specifici, intră în contact cu virusul viu, adevărat, ştie să-l atace“, mai spune medicul.

„Voi face vaccinul în mod sigur”

Medicul pneumolog Aurel Furtună, din cadrul aceluiaşi spital, a postat pe contul său de socializare de asemenea câteva informaţii pentru cei care au încredere în profesionalismul său, anunţând că se vaccinează şi că este o obligaţie a medicilor să explice lucrurile pe care oamenii obişnuiţi nu le înţeleg, de aici şi refuzul.

„Ancestral, prin instinctul de autoconservare şi supravieţuire oamenii ştiu că orice leac, fie el şi aparent inofensiv, poate avea efecte adverse. Este perfect adevărat! De aici vine si reticenţa a peste 50% din oameni de a se vaccina. Cu atât mai mult cu vaccinuri care NU au proba timpului făcută, fiind administrate numai pe cohorte mici de voluntari, după o administrare prealabilă la animale de laborator. (...) Voi face vaccinul în mod sigur. Pentru că se bazează pe ARN de sinteză modificat, respectiv pe ARNm (mesager) modificat. (...) Nu optez sub nicio formă pentru vaccinarea obligatorie! Dar informarea corectă a populaţiei este nu numai o datorie pentru medici şi oficialităţi, ci este izvorâtă chiar din spiritul şi litera mai multor legi, chiar a Constituţiei!“, a mai scris medicul.

Vă recomandăm să mai citiţi: 

Elveţia va produce vaccinul anti-Covid al Moderna

Pandemia Covid-19. India aprobă două vaccinuri concomitent

Slatina



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite