Experimentul Piaţa: „Aţi stat afară 20 de minute şi aţi îngheţat. Noi cum să stăm numai afară?“ VIDEO

Experimentul Piaţa: „Aţi stat afară 20 de minute şi aţi îngheţat. Noi cum să stăm numai afară?“ VIDEO

Vânzătorii au fost scoşi cu marfa pe aleea din spatele pieţei, însă soluţia nu poate fi menţinută în tot sezonul rece, se plâng aceştia FOTO: Alina Mitran

Situaţie explozivă la Slatina, în cea mai mare piaţă din oraş, care de astăzi i-a scos pe producători şi comercianţi în afara incintei, în corturi fără pereţi.

Oamenii spun că soluţia aleasă pentru a respecta normele impuse de noua hotărâre de guvern este inacceptabilă şi cer o soluţie de compromis, respectiv rabatarea pereţilor laterali ai pieţei, soluţie convenită, de altfel, în şedinţa de duminică, de la Prefectura Olt. Doar că luni, la intrarea în piaţă, chiriaşilor li s-a servit singura soluţie: ieşirea în afara pieţei acoperite, în corturi.

Administratorul pieţei - spun oamenii revoltaţi - nu-şi asumă riscul să modifice întregul edificiu, fără să aibă siguranţa că nu va fi în continuare pasibil de amenzi fabuloase. 

 

 

Aşa că producătorii şi comercianţii din pieţe au pornit cu jalba-n proţap la prefect, care s-a întâlnit cu ei în faţa clădirii prefecturii.  În discuţie este, până la urmă, sintagma „pieţe în spaţii închise“, activitatea fiind permisă în continuare doar în spaţii deschise.

Pieţe golite în Slatina Foto A.M.

 

„Dumneavoastră ne trimiteţi la primărie, primăria la Pieţe, pieţele ne spun că n-au nimic scris de la DSP sau de altundeva, amenzile le dă Poliţia... Noi ce facem, că avem copii acasă de crescut, băgăm ce-am produs sub brazdă? Dumneavoastră aţi stat 20 de minute afară şi-aţi îngheţat, noi cum să stăm ore, zile, luni?!Că situaţia nu va fi pe 30 de zile, nu suntem copii. După asta se prelungeşte cu încă o lună, cu încă o lună, şi ajungem în mai, anul viitor“, cer, disperaţi, oamenii o soluţie, pentru că, spun aceştia, aceea de a vinde în afara pieţei, non-stop, în corturi care nu-i apară vara nici măcar de soare, este „criminală“. 

 

 

O să care SMURD-ul la spital în draci, o să ne îmbolnăvim pe capete!“, „Cine vine să ne ia nouă salata îngheţată?!“, spun producătorii, deznădăjduiţi, care în continuare nu pot înţelege pe ce criterii s-a hotărât suspendarea activităţii în pieţe, pentru că sunt spaţii închise, dar se permite activitatea în supermarketuri. Aceştia, au spus, acceptă chiar ca o dată pe săptămână, prin rotaţie, să facă şi acest lucru, să iasă din piaţă şi să vândă în afară, însă nu tot timpul, pentru că şi marfa s-ar deprecia şi nici cumpărătorii nu ar găsi un spaţiu tocmai primitor.

Producătorii şi comercianţii din pieţe i-au cerut prefectului judeţului soluţii

„Domnu’ primar a zis că este de acord să funcţionăm în interiorul pieţei, cu condiţia să se dea geamurile jos şi prin rotaţie să mergem şi afară să vindem. Noi credem că piaţa este destul de igienică, sunt create destule condiţii“, i-a explicat o doamnă comerciant prefectului judeţului, Florin Homorean.

„Vrem să întrunim condiţiile unui supermarket. Cum putem face?“


„Piaţa beneficiază de termoscanare, e acelaşi sistem ca la supermarket. Avem culoare de acces, şi de ieşire, şi dacă noi creăm şi distanţare între noi şi dăm şi acele geamuri jos, şi uşile jos, nu văd unde ar fi diferenţa sau problema, în comparaţie cu un supermarket. Trebuie să ne înţelegeţi şi pe noi. Am venit să vă cerem, împreună cu DSP-ul, bănuiesc că dumneavoastră sunteţi cele două instituiţii care ne puteţi ajuta, să ne spuneţi dacă putem funcţiona aşa. Vrem să întrunim condiţiile unui supermarket. Cum putem face, decât să ieşim afară“, a intervenit un alt producător, care spune că plăteşte lunar peste 2.000 lei către administratorul pieţei pentru a-şi putea depozita şi valorifica marfa.

Vânzarea în aer liber nu este o soluţie pe termen lung, se plâng producătorii Foto A.M.

„Deocamdată, hotărârea de guvern nu reglementează supermarketurile, reglementează doar pieţele agroalimentare. Noi am avut discuţia ieri exact pentru a găsi nişte soluţii punctuale, pe fiecare piaţă în parte, astfel încât să asigurăm funcţionarea pieţelor respective, dumneavoastră să vă vindeţi produsele, cetăţenii să cumpere produsele. (...) Nu este suficient să deschidem nişte geamuri. Piaţa Zahana are două uşi mari şi geamuri pe laterală. Ar trebui câţiva pereţi să mai fie desfăcuţi acolo“, a intervenit prefectul, discuţia cu producătorii şi comercianţii purtându-se zeci de minute, fără ca, la final, producătorii să poată fi convinşi că li se va permite să vândă în incintă, iar aceasta să fie considerată piaţă deschisă.

Vânzarea în aer liber nu este o soluţie pe termen lung, se plâng producătorii Foto A.M.

Prefectul le-a promis că va purta noi discuţii cu administraţia locală şi cu reprezentanţii firmei care administrează piaţa din Slatina, astfel încât soluţiile discutate duminică să fie, efectiv, puse în aplicare.

Pe de altă parte, dacă pentru pieţe, sub o formă sau alta, se caută şi se găsesc soluţii, fie ele şi de compromis, funcţionarea târgurilor va fi suspendată, rămânând doar partea de pieţe cu produse agroalimentare, a mai spus prefectul.

Vă recomandăm şi: 

Pieţele agroalimentare din judeţul Olt rămân deschise. Care sunt condiţiile

VIDEO Efectul de bumerang al anunţului că se închid pieţele. „Am mai văzut acest film. S-a reflectat în profitul mai mare pentru retaileri“ 

VIDEO Revoltă în pieţe: „Să-nchidă şi supermarketurile, acolo nu e virusu’?!“

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările