VIDEO-UPDATE Jandarmi ca la război pe uliţele localităţii în care oamenii se opun omorârii porcilor. Localnic: „E prăpăd ce este aici, ne-a-ngenuncheat!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Medicii veterinari s-au întors, vineri, la Rusăneşti, însoţiţi de efective impresionante de jandarmi FOTO: captura
Medicii veterinari s-au întors, vineri, la Rusăneşti, însoţiţi de efective impresionante de jandarmi FOTO: captura

După trei zile în care localnicii dintr-o comună olteană au reuşit să se opună autorităţilor şi să-şi apere porcii din gospodărie de măcelul veterinarilor, autorităţile s-au întors, cu efective sporite de jandarmi, pentru a pune în aplicare ordinul prefectului.

 UPDATE: În urma opoziţiei sătenilor, doi bărbaţi au fost preluaţi de jandarmi şi legitimaţi, fără a fi deocamdată sancţionaţi, în timp ce un al treilea, care a încercat să împiedice autorităţile să-şi îndeplinească misiunea, blocând drumul cu un tractor, a fost amendat contravenţional.

În Rusăneşti asigură paza medicilor veterinari şi intervin pentru restabilirea ordinii publice aproximativ 30 de poliţişti şi 70 de jandarmi, ultimii din cadrul detaşamentului mobil Slatina, dar şi colegi din Craiova.

Ştirea iniţială

Un ordin al prefectului judeţului Olt care presupune sacrificarea tuturor porcilor din localitatea Rusăneşti în care au fost confirmate trei focare de pestă porcină africană, în scopul prevenirii răspândirii virusului, a fost emis la începutul acestei săptămâni. Reprezentanţii DSVSA Olt au încercat să-l pună în aplicare de a doua zi, însă localnicii s-au opus constant. O ultimă încercare a avut loc joi, 29 noiembrie 2018, când s-au eliminat porcii din ferma primarului localităţii, aproximativ 140 de capete, dintre care foarte mulţi porci mici. Imagini din fermă, de o cruzime greu de descris în cuvinte, au fost, de altfel, postate pe conturile de socializare. Sătenii au refuzat, în schimb, în continuare să le permită veterinarilor accesul, deşi la Rusăneşti a ajuns şi prefectul judeţului, Silviu Neacşu, dar şi mai mulţi directori de instituţii (DSVSA, Direcţia Agricolă etc.).

rusanesti pesta

În această dimineaţă, vineri, 30 noiemnrie 2018, veterinarii s-au întors, de data aceasta însoţiţi de efective impresionante de jandarmi, care, practic, au împânzit Rusăneştiul, după cum se poate observa în filmuleţul postat pe reţeaua de socializare de Nicu Defta, consilier local, acesta declarând pentru Adevărul: „E prăpăd ce este aici, ne-a-ngenunchiat astăzi, nu mai e nimic de făcut. Sunt foarte mulţi jandarmi, nu mai avem ce face, de data asta“.

rusanesti pesta
Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite