Efectele afacerii Vital Air. CJAS Olt are de recuperat peste 30.000 lei, din serviciile decontate pentru pacienţi decedaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Concentratoarele de oxigen au îmbunătăţit calitatea vieţii pacienţilor, dar au adus şi probleme în unele familii şi pagubă în bugetele caselor de asigurări de sănătate FOTo: arhiva
Concentratoarele de oxigen au îmbunătăţit calitatea vieţii pacienţilor, dar au adus şi probleme în unele familii şi pagubă în bugetele caselor de asigurări de sănătate FOTo: arhiva

CJAS Olt a încheiat controlul dispus de structura centrală după dezvăluirile Gazetei Sporturilor privind afacerile Vital Air Liquid, stabilind şi ce prejudiciu a adus respectiva firmă prin facturarea unor servicii neprestate.

Deşi controlul a vizat întreaga perioadă 2010-2016, de când firma menţionată se află în contract cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Olt, debitele au început să apară, conform constatărilor în baza suprapunerii mai multor baze de date, dar şi a verificării fiecărui CNP la Serviciul de Evidenţă a Populaţiei şi al medicii de familie, după 2013, când o modificare legislativă prevedea facturarea serviciilor medicale de către furnizori şi pe fracţii de lună (până la acel moment, serviciile se facturau pentru luna întreagă).

„Cele mai multe debite sunt din ultimii trei ani, în anii anteriori sunt foarte-foarte puţine cazuri. Debitul pe care l-am calculat este de 22.214 lei, la care se adaugă penalităţi şi accesorii de 9.500 lei. Este vorba în cea mai mare parte de fracţii de lună“, a declarat preşedintele CJAS Olt, Florin Ciocan.
Oficialii CJAS Olt au pregătit procesul verbal întocmit în urma controlului pentru a fi predat firmei, însă firma, conform legii, îl poate contesta.

În relaţie cu CJAS Olt sunt 14 furnizori care pot închiria pacienţilor concentratoare de oxigen, cinci dintre acestea fiind mai solicitate, printre care şi firma AirLiquide Vitalaire pentru care s-a dispus la începutul acestui control verificarea, la nivelul fiecărei case judeţene, a serviciilor decontate.

Dezvăluirile jurnaliştilor de la Gazeta Sporturilor indicau atât practica firmei de a factura caselor judeţene de asigurări servicii presupus a fi prestate pacienţilor, deşi aceştia erau deja decedaţi, cât şi aceea de a acţiona, în anumite cazuri, în judecată familiile pacienţilor pentru servicii pentru care firma şi-ar fi încasat deja banii de la CJAS. Pe rolul instanţelor din judeţul Olt au fost, în ultimii ani, peste 50  de procese în urma acţiunilor promovate de acest furnizor de servicii medicale împotriva pacienţilor, în unele dintre acestea instanţele solicitând CJAS date privind sumele decontate pentru pacienţii acţionaţi în judecată.

CITIŢI ŞI: Cum explică oficialii CJAS decontarea de servicii pentru pacienţi morţi: „Bazele de date nu sunt sincronizate“

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite