Două reţete delicioase cu gutui. Trucuri utile pentru budinci şi sufleuri ca la carte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sfatul preţios al medicilor este să consumăm fructe şi legume de sezon, pentru că avem siguranţa că sunt proaspete, „neforţate“ şi cu gust. Iată, în continuare, două reţete de desert care au la bază gutuile, dar şi câteva sfaturi practice pentru sufleuri şi budinci fără cusur, încercate de generaţii de gospodine.

Deşi astăzi avem ocazia să culegm reţete fel de fel, cele care au trecut proba timpului, rămânând în top, sunt de preferat dacă nu avem timp să facem „experimente“. Iată în continuare două reţete sănătoase, în care nu sunt folosite cantităţi mari de zahăr, culese dintr-o cărticică de „Budinci şi sufleuri“ editată în 1977, plus câteva sfaturi necesare pentru a obţine deserturi reuşite.

Spumă de gutui

Îngrediente – 3-4 gutui mari şi frumoase, 50 gr. zahăr, 2 albuşuri, coaja rasă de la o lămâie.
Gutuile spălate se pun la copt într-o tavă cu două linguri de apă. După ce s-au înmuiat, se scot şi se trec printr-o sită, iar pasta obţinută se amestecă cu zahărul şi coaja de lămâie. Albuşurile se bat bine cu telul, încorporând treptat şi pasta de gutui, până când compoziţia devine spumoasă. Se aşează, ca orice spumă de fructe, într-o compotieră şi se serveşte imediat sau după ce a stat la frigider.

Sufleu de gutui

Ingrediente -  1 kg de gutui, 6 albuşuri, 6 linguri de zahăr, 1 pacheţel zahăr vanilat, o ceşcuţă apă, 50 gr. unt.
Se curăţă gutuile, se spală, se taie felii şi se pun la fiert cu puţină apă. După ce s-au înmuiat complet, se dau prin sită, se amestecă cu 30 gr. de unt, cu zahărul şi cu zahărul vanilat şi se lasă să se răcească.
Albuşurile se bat spumă şi se încorporează uşor în pireul de gutui.
Se unge o formă cu unt, se toarnă compoziţia, se stropeşte deasupra cu unt şi se pune în cuptor, la foc potrivit, 15-20 de minute. Se serveşte pudrat cu zahăr.

Cum scoatem uşor budinca din vasul în care a copt

Pentru că, în mod sigur, ne dorim să nu dăm greş atunci când preparăm astfel de deserturi, n-ar strica să ţinem cont de următoarele sfaturi:
- Bateţi bine albuşurile până când se obţine o spumă consistentă, care îşi menţine forma şi are aspect de vată compactă.
- Aprindeţi focul la cuptor cu 10-15 minute înainte de a introduce preparatul;
- Omogenizaţi bine compoziţia, adăugând ingredientele în ordinea specificată în reţetă;
- Puneţi compoziţia în forme potrivite, având grijă să nu ocupe mai mult de ¾ din vas, pentru a avea posibilitatea să crească;
- În primele 10-15 minute de coacere nu se deschide uşa cuptorului;
- Utilizaţi ouă cât mai proaspete, care asigură separarea perfectă a albuşului de gălbenuş, iar prin baterea cu telul sau furculiţa dau o spumă compactă şi consistentă;
- Înainte de a bate albuşurile, stropiţi-le cu puţină zeamă de lămâie sau presăraţi-le cu puţin zahăr pudră – se vor bate mai repede şi mai bine;
- Preferaţi formele speciale cu mijlocul liber, care asigură o coacere rapidă şi uniformă în cazul budincilor mai consistente;
- Sufleurile se ţin la cuptor numai timpul prescris, în caz contrar se pot lăsa şi nu mai sunt pufoase şi aspectuoase;
- Budincile şi sufleurile dulci se recomandă să se coacă în vase capitonate cu zahăr caramelizat, pentru a se asigura formarea sosului;
- budinca se degajează uşor din forma în care a fost coaptă dacă forma se scufundă într-un vas cu apă clocotită, după care se răstoarnă pe un platou.

Slatina



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite