Doi poliţişti şi un jandarm din Slatina, condamnaţi la închisoare pentru şantaj şi cămătărie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Claudiu Paţa, poliţist, a fost condamnat tocmai când credea că a scăpat de calvar. (Foto: Adevărul)
Claudiu Paţa, poliţist, a fost condamnat tocmai când credea că a scăpat de calvar. (Foto: Adevărul)

Poliţiştii slătineni Claudiu Paţa şi Marius Veţeanu, precum şi jandarmul Nelu Cosma, achitaţi iniţial de Tribunalul Olt într-un mare dosar de şantaj şi cămătărie, au fost condamnaţi de Curtea de Apel Craiova, miercuri – 19 aprilie, la executarea a câte patru ani de închisoare. Decizia nu este definitivă. Sentinţa a fost pronunţată în urma recursului formulat de cei 18 inculpaţi.

Verdictul pronunţat miercuri de către magistraţii craioveni a luat prin surprindere pe toată lumea care avea cunoştinţă de acest dosar “greu”, în care sunt implicate nu mai puţin de 18 persoane, iar acuzaţiile sunt foarte grave. În afară de faptul că sentinţa trimite, practic, la închisoare, trei oameni ai legii despre care se credea că, odată achitaţi de Tribunalul Olt, nu vor mai avea probleme în acest dosar, alţi inculpaţi în aceeaşi cauză s-au ales şi ei cu condamnări cu executare sau măriri semnificative ale pedepsei iniţiale.

Cei doi angajaţi ai IPJ Olt, Claudiu Laurenţiu Gabriel Paţa şi Marius Veţeanu, şi, respectiv, jandarmul Nelu Cornel Cosma, au fost condamnaţi fiecare la câte patru ani închisoare cu executare, la care se adaugă şi o pedeapsă complementară de încă doi ani, interval în care va avea interzise o serie de drepturi cetăţeneşti. Acuzaţia adusă lor de autorităţi: implicare într-un dosar de şantaj şi cămătărie soldat cu un prejudiciu de un milion de euro.

De asemenea, alţi cinci inculpaţi achitaţi pe fond de Tribunalul Olt la 29 iunie 2012 au fost şi ei condamnaţi la închisoare cu executare. Astfel, Ştefan Dincă, zis şi „Lari”, a fost condamnat la trei ani de închisoare. Marian Stoiculescu (zis “Sever”), Ene Mozoc, Giani Gigi Budor şi Adrian Mihai au primit câte patru ani de închisoare. Ultimii patru menţionaţi au şi o pedeapsă complementară aferentă de doi ani. Eugenia Monica Radu, sau “Jeni”, concubina liderului grupării (Constantin Enache, alias Mafiotu’), condamnată iniţial de Tribunalul Olt la trei ani cu suspendare, a primit de la judecătorii craioveni cinci ani de închisoare cu executare. De asemenea, Mihai Constantin Stoiculescu, care avea tot “cu suspendare” doi ani şi jumătate, a fost acum condamnat la patru ani “cu executare”.

                                     

Constantin Enache, poreclit Mafiotu', şeful grupării, este imobilizat în urma unui accident vascular ischemic suferit pe 13 septembrie 2011

Curtea de Apel Craiova a menţinut sentinţa iniţială aplicată liderului grupării, Constantin Enache - zis Mafiotu’ (v. foto), de 12 ani închisoare cu executare, dar şi cea dată lui Viorel Mangîru – cinci ani închisoare. Menţionăm că Mafiotu’ este imobilizat într-un cărucior cu rotile din septembrie 2011 când, în timp ce era încarcerat Penitenciarul de Maximă Siguranţă din Craiova, a suferit un accident vascular ischemic.

Daune pentru victimele cămătarilor

Alţi şase inculpaţi s-au ales, în urma decizie judecătorilor de miercuri, cu măriri ale pedepselor cu executare primite deja la Olt. Astfel, Adrian Alecsandru şi Nicu Stoiculescu (zis „Chioru”), condamnaţi iniţial de Tribunalul Olt la câte trei ani, au primit de la Curtea de Apel Craiova încă un an şi şase luni, deci un total de câte patru ani şi şase luni cu executare. Iancu Stancu (poreclit „Rudaru”), ar urma să petreacă după gratii nu cinci ani, cât a primit la Olt, ci şapte ani şi şase luni, adică exact aceeaşi pedeapsă cu care a fost “blagoslovit” şi Alexandru Rotariu, condamnat iniţial la “doar” şapte ani. Adrian Moţog s-a ales şi el cu o nouă condamnare: de la cei cinci ani primiţi pe fond, acum va avea de executat şapte ani. Nu în ultimul rând, Tomi Dănuţ Tudor a primit şi el tot o condamnare de şapte ani, faţă de cea iniţială de numai trei ani.

Instanţa a mai decis, tot miercuri – 17 aprilie, ca membrii grupării dirijate de interlopul Mafiotu’ să plătească 85.000 lei victimelor înşelăciunilor şi acţiunilor de forţă ale celor anterior menţionaţi, suma reprezentând daune morale. Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Practici interlope axate pe minciună

Reamintim că cei 15 membri au grupării au fost reţinuţi la jumătatea lunii septembrie 2010 sub acuzaţia de constituire şi iniţiere de grup infracţional organizat. Conform rechizitoriului, cămătarii promiteau victimelor împrumuturi fără garanţii şi cu dobândă avantajoasă de 10-20 % pe lună. După contractarea împrumutului, dobânzile ajungeau şi până la 300 % pe lună.

Multe dintre victime au depus mărturii la dosar că au rămas fără case şi maşini după ce au semnat pentru Mafiotu’ că ar fi primit de la acesta sume mult mai mari decât cele încasate iniţial. Prejudiciul estimat de autorităţi că ar fi fost cauzat de gruparea condusă de Mafiotu’ ar depăşi suma de un milion de euro.
 

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite