Detalii şocante în cazul ambulanţierilor de la Corabia care furau motorină. Unul a fost pontat luni în şir, deşi nu era în ţară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Combustibilul destinat autospecialelor de la Corabia era furat în canistre de şoferi FOTO Adevărul
Combustibilul destinat autospecialelor de la Corabia era furat în canistre de şoferi FOTO Adevărul

Cei 15 ambulanţieri acuzaţi că furau motorină din autospecialele staţiei Corabia au fost trimişi în judecată. Trei dosare au fost disjunse, iar acestea fac obiectul cercetărilor unor fapte care arată un adevărat jaf din banii alocaţi sănătăţii pacienţilor.

14 din cei 15 ambulanţieri trimişi în judecată sunt la acest moment sub control judiciar, nemaiputând să-şi desfăşoare activitatea. Unul singur a scăpat de această măsură preventivă, fiind, de altfel, singurul cu o atitudine cooperantă şi care deja şi-a recunoscut faptele.

Pe parcursul cercetărilor au ieşit, în schimb, la iveală şi alte lucruri nefireşti care se întâmplau la Staţia de ambulanţă Corabia. Deşi expertiza realizată pe baza datelor transmise de GPS-ul montat pe autospeciale a scos la iveală un prejudiciu de 2.513,70 lei, valoarea a 443 litri de motorină sustrasă, este vorba de doar trei luni, ambulanţierii fiind cercetaţi pentru astfel de fapte în formă continuată.

„Valoarea prejudiciului stabilit de expertiză este de 2-513, 70 lei, e vorba de o perioadă de trei luni în care s-a şi efectuat expertiza tehnică auto în cauză vizavi de GPS folosite de cele 15 ambulanţe conduse de inculpaţi. Atât a putut stabili expertiza, pentru că datele de pe GPS privesc doar trei luni, atât a avut în evidenţe Serviciul Judeţean de Ambulanţă. Suma comunicată de SJA este de 2.513,70, este contravaloarea cantităţii de 443,01 litri motorină. În sarcina inculpaţilor s-a reţinut forma continuată a infracţiunii de fals intelectual în înscrisuri oficiale şi uz de fals, ceea ce înseamnă că perioada avută în vedere cu privire la comiterea acestor infracţiuni este de trei ani, 2015 – 2018, dar făcând referire la datele de pe GPS, suma aceasta este. Nu au mai putut fi comunicate datele cu trei ani în urmă. Valoarea prejudiciului esteînsă mult mai mare având în vedere forma continuată şi perioada vizată“, a declarat purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Judecătoria Corabia, procurorul Lavinia Dorcu.

În imaginile de mai jos puteţi vedea cum furau, efectiv, ambulanţierii motorina în momentul în care alimentau autospecialele.

Cât despre cele trei cauze disjunse, cea mai gravă dintre infracţiunile pentru care se vor demara cercetări este cea de ucidere din culpă, suspectându-se faptul că prin prezentarea cu întârziere la caz ar fi fost chiar pusă în pericol viaţa pacienţilor, în perioada cercetată înregistrându-se 11 decese.

„E vorba de cele 11 decese înregistrate în perioada 2015-2018 faţă de care sunt suspiciuni cu privire la modul la care a fost sesizată ambulanţa, la timpii la care s-au prezentat ambulanţele la domiciliile aparţinătorilor, respectiv persoanelor faţă de care s-a constatat decesul. Urmărirea penală se va efectua deocamdată in rem, este mult de lucru“, a mai precizat proc. Dorcu.

Fratele unuia dintre inculpaţi, cercetat pentru mărturie mincinoasă

O altă disjungere vizează infracţiunea de mărturie mincinoasă, fratele unuia dintre inculpaţi dând în cursul cercetării penale declaraţii contradictorii, motiv pentru anchetatori au motive să creadă că acesta a minţit.

Anchetatorii vor verifica, de asemenea, şi o faptă de fals în înscrisuri, deocamdată tot in rem, după ce au constatat că unul dintre ambulanţieri a fost pontat la lucru timp de trei luni, deşi există informaţii că în acea perioadă ar fi fost chiar plecat din ţară.

„Cu privire la cea de-a treia infracţiune, de fals intelectual, este vorba de unul dintre ambulanţieri, care figurează ca fiind înscris în pontaj pe o perioadă de trei luni, timp în care nu s-a prezentat la serviciul de ambulanţă, şi-atunci o să stabilim cine este autorul infracţiunii de fals intelectual, şi ca şi la cealaltă cauză, se fac cercetări mai întâi in rem şi după aceea, în funcţie de rezultatul cercetărilor, să stabilim persoana care a întocmit pontajele. Sunt indicii că ar fi fost şi plecat din ţară, urmează să verificăm aceste aspecte, tocmai de aceea s-a dispus disjungerea cauzei în cele trei cauze, pentru că sunt cercetări de efectuat“, a mai spus purtătrul de cuvânt al Parchetului din Corabia.

Măsura controlului judiciar luată faţă de 14 dintre inculpaţi expiră la 1 februarie, astăzi fiind fixat termenul pentru verificarea acestei măsuri. Procurorii au solicitat prelungirea măsurii judiciare.

CITIŢI ŞI: 
Ambulanţierii de la Corabia acuzaţi că furau combustibil, ţinuţi în şah de instanţă. Au cerut să scape de controlul judiciar

VIDEO Procuror, despre cercetările privind uciderea din culpă în cazul furtului de combustibil de la Corabia: „Pentru faptele astea avem probe“

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite