Detalii în cazul tinerei care a decedat din cauza gripei, fără să-şi poată îmbrăţişa copilul nou-născut. A întârziat o săptămână să se prezinte la medic

Detalii în cazul tinerei care a decedat din cauza gripei, fără să-şi poată îmbrăţişa copilul nou-născut. A întârziat o săptămână să se prezinte la medic

Tânăra a dat naştere unui copil pe 5 mai 2018, la scurt timp starea sa de sănătate agravându-se FOTO: arhiva

Simona Călin, tânăra de 19 ani, din Olt, care s-a stins pe patul de spital la 11 zile de la momentul în care a devenit mamă, prezenta semne de boală cu o săptămână înainte de internare.

Ştiri pe aceeaşi temă

Decesul tinerei s-a produs în dimineaţa zilei de 16 mai 2018, fiind al 129-lea deces la nivel national în sezonul gripal 2017-2018. Simona, o tânără din localitatea  Fălcoiu, judeţul Olt, a murit în secţia Terapie Intensivă a Spitalului Clinic de Urgenţă Craiova, la o zi de la confirmarea diagnosticului de gripă. Pacienta, nevaccinată antigripal, nu a primit, spun epidemiologii Direcţiei de Sănătate Publică Olt, tratament antiviral specific pe perioada internării, chiar dacă în data de 8 mai 2018 i s-au recoltat probe, care au fost transmise laboratorului Centrului Regional de Sanatate Publica Timisoara, pentru  stabilirea diagnosticului etiologic. Boala însă se instalase cu aproximativ 7 zile înainte de internare (tânăra s-a internat în 28 aprilie 2018, la spitalul din Caracal).

Deşi zile întregi a avut febră şi tuse, tânăra, care era în pragul de a da naştere unui copil, s-a prezentat la Spitalul Municipal Caracal de-abia în momentul în care respira greu, iar celelalte simptome deja se agravaseră, medicii caracaleni, în urma investigaţiilor din spital, stabilindu-i diagnosticul „pneumopatie bilateral cu adenopatie hilara, în observaţie pneumopatie bacteriană confirmată radiologic, faringoamigdalită, tuse,  gravidă 37 săptămâni, fără dureri, fără contracturi uterine, bătăile cordului fetal- normale“.

„Nu s-a prezentat la medic, nu a luat tratament în ambulatoriu“

Epidemiologii Direcţiei de Sănătte Publică Olt au transmis astăzi datele cu privire la caz, iar conform acestora „din date afirmative reiese  că în urmă cu aproximativ 7 zile anterior internarii, pacienta a prezentat febră, tuse; nu s-a prezentat la medicul de familie (dr. Serban Stelian); nu a luat   tratament in ambulatoriu“, se transmite prin intermediul comunicatului.
În 28 aprilie a ajuns la spitalul din Caracal, unde medicii au stabilit diagnosticul anterior amintit. Motivele internării: „stare generală modificată, tuse, afebrilă (  -37,20C ), debut brusc,  tuse, dispnee, cianoza“.
Starea pacientei s-a depreciat pe perioada internării, în 3 mai fiind transferată în Terapie Intensivă. În 5 mai s-a declanşat travaliul, iar medicii au intervenit cu operaţie de cezariană, pentru a scoate fătul viu (copilul a fost între timp externat).

„ La 18 ore de la naşterea prin cezariană, starea generală a pacientei se alterează prezentând simptome de detresă respiratorie, motiv pentru care se  decide transferul la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova, sectia A.T.I./ Ginecologie I, unde pacienta rămâne  internată din data de 05.05.2018, până la data decesului. Diagnosticul menţinut pe perioada internarii la SJU Craiova : bronhopneumopatie, pentru care a primit tratament cu antibiotic si oxigenoterapie. Din datele preliminare reiese că nu s-a instituit tratament specific antiviral“, sunt datele DSP.

În 8 mai medicii din Craiova suspectează „infecţia de etiologie virală de tip SARI ( infecţie respiratorie acută severă), motiv pentru care  se recoltează un exudat nazal şi faringian, care prin D.S.P-Dolj este trimis  laboratorului Centrului Regional de Sănătate Publică Timişoara, pentru  stabilirea diagnosticului etiologic. Din documentele puse la dispoziţie, până  la această dată, reiese că proba a fost primită în laboratorul C.R.S.P. Timisoara în data de 11.05.2018. Rezultatul investigării final a fost emis de către laboratorul C.R.S.P. Timişoara în data de 15.05.2018: pozitiv virus gripal tip A subtip H1 pdm 09“, se mai arată în comunicatul DSP.
Tânăra a decedat miercuri, 16 mai 2018, la spitalul din Craiova.

 

citeste totul despre: