Deserturi regale pe masa de Revelion, în reţete consemnate de custodele Coroanei. Ce preferau Regele Mihai şi Regina Ana

Deserturi regale pe masa de Revelion, în reţete consemnate de custodele Coroanei. Ce preferau Regele Mihai şi Regina Ana

New York Cheesecake FOTO 123 RF

Principesa Margareta a României dădea publicităţii, în 2011, „Cartea regală de bucate“, consemnând felurile preferate ale membrilor familiei sale şi detaliind secretele realizării acestor bucate.

Ştiri pe aceeaşi temă

Cartea, ediţia a II-a publicată în 2011 la editura Curtea Veche, este mult mai mult decât o carte de bucate. „Ideea de a pune împreună reţete culinare, alături de poveşti cu oameni dragi, este plăcută şi amuzantă. Am făcut acest lucru cu pasiune, amintindu-mi de o mulţime de detalii despre oameni pe care îi iubesc, îi admir sau cărora le port prietenie şi recunoştinţă“, menţiona principesa Margareta în Cuvântul înainte al cărţii.

Spuma de ciocolată şi New York Cheesecake, preferatele regelui Mihai

„Regele nu are preferinţe culinare prea multe, iar atunci când ia masa, rareori îl vei auzi făcând aprecieri legate de bucate. Este însă un fin cunoscător al artei culinare şi, atunci când ceva îi atrage atenţia, o spune în mod discret. Părinţii mei nu au păstrat, de-a lungul vieţii, tradiţia ospitalităţii în felul în care au făcut-o bunicile, Regina Elena sau Principesa Margareta. Viaţa petrecută în exil, din loc în loc şi din casă-n casă, nu le-a permis aşa ceva. După 2001, alături de noi, Regele şi Regina au început să primească musafiri la Palatul Elisabeta şi, uneori, la Săvârşin. De atunci, ei gustă, după mulţi ani de aşteptare, bucuria de a fi gazde, în casa şi în ţara lor“, nota Principesa Margareta în „Cartea regală de bucate“. Deconspira, tot acolo, că „amândoi părinţii mei sunt indiferenţi la salate şi preferă legumele, carnea simplu preparată sau supele“, şi că „Regina se lipseşte bucuroasă de desert, în timp ce tatăl meu preferă îngheţata, mai ales cea cu caramel“.

Dintre deserturile preferate de Regele Mihai sunt redate în detaliu două reţete, anume Spuma de ciocolată şi New York Cheesecake.

Spuma de ciocolată

Ingrediente:
Pentru patru persoane: 250 g de smântână dulce lichidă, 150 g de ciocolată amăruie, 2 ouă, 2 linguri de zahăr.

Mod de preparare:
Separaţi albuşurile de gălbenuşuri şi puneţi-le deoparte. Amestecaţi la bain-marie smântâna dulce cu ciocolata. Când ingredientele se topesc şi devin omogene, adăugaţi gălbenuşurile. Noua compoziţie se fierbe timp de un minut (astfel încât să nu fie crudă). Folosiţi mixerul sau telul pentru a bate albuşurile împreună cu zahărul, ca pentru bezea. Adăugaţi-le peste compoziţia de ciocolată şi gălbenuş doar când s-a răcit uşor şi amestecaţi răsturnând permanent conţinutul cu lingura de lemn. Lăsaţi la frigider timp de câteva ore.

Servire
Turnaţi în cupe şi serviţi de la frigider. Preferabil este, însă, ca servirea la masă a fiecărui oaspete să se facă din bolul mare de spumă de ciocolată. Se poate servi şi cu pişcoturi alături.

New York Cheesecake

New York Cheesecake, desertul preferat al Regelui Mihai FOTO: fotocopie după Cartea regală de bucate

Ingrediente:
Pentru 8-10 persoane
Blatul: 300 g de biscuiţi digestivi, sfărâmaţi mărunt, 50 g de zahăr tos, 80-95 g de unt topit, 1 linguriţă de scorţişoară (opţional).
Umplutura: 1 plic de gelatină fără aromă, 60 ml de apă rece, 450 g de brânză cremoasă, marca Philadelphia, 100-150 g de zahăr, 1 praf de sare, 200 g de smântână grasă, 200 g de smântână dulce, pentru frişcă.
Sosul care se toarnă deasupra (afine însiropate), numit în engleză topping: 200 g afine (dacă nu aveţi afine puteţi pune zmeură, piersici, căpşuni sau alte fructe), 2 linguri de apă, 100 g de zahăr tos. Puteţi dubla cantitatea pentru topping.

Mod de preparare:

Blatul: fărâmiţaţi biscuiţii într-un robot de bucătărie (alternativ, îi puteţi pune într-o pungă cu închidere etanşă şi-i puteţi sfărâma cu o conservă de supă sau cu un sucitor). Puneţi într-un castron mijlociu biscuiţii sfărâmaţi şi zahărul, adăugând untul topit, şi amestecaţi până când ingredientele se omogenizează şi formează o pastă. Dacă doriţi, se poate adăuga puţină scorţişoară, după gust.
Ungeţi cu unt o tavă rotundă de tartă de 20-23 cm în diametru şi puneţi o folie de aluminiu, pentru ca aluatul să nu se lipească (se poate pune o hârtie de copt, pentru a uşura tăierea şi scoaterea blatului din tavă).
Presaţi bine pasta de biscuiţi pe fundul şi pe laturile tăvii (aproximativ 2,5 cm) folosind spatele unei linguri sau fundul unui pahar. Cât timp pregătiţi umplutura, acoperiţi aluatul cu o folie de plastic şi puneţi-l în frigider, să se răcească.

Umplutura:
Diluaţi gelatina în apă rece, amestecaţi la foc mic până se dizolvă. Bateţi brânza Philadelphia cu mixerul sau cu telul până devine o cremă moale. Adăugaţi încet gelatina, amestecând până ce compoziţia devine omogenă. Adăugaţi zahărul şi sarea şi continuaţi să amestecaţi până compoziţia devine uşoară şi pufoasă.
Într-un castron curat, bateţi smântâna dulce pentru frişcă până se întăreşte. Turnaţi smântâna grasă peste frişca obţinută, apoi adăugaţi încet amestecul de smântână în compoziţia cremoasă de Philadelphia.
Turnaţi totul peste blatul de biscuiţi şi uniformizaţi suprafaţa cremei. Puneţi la frigider până se întăreşte  (minimum patru ore sau, mai bine, peste noapte).


Afinele cu sirop: puneţi într-o tigaie la foc mediu o treime din afine, cu două linguri de apă şi 100 grame de zahăr, până când zahărul se topeşte şi afinele se sfărâmă. Când amestecul fierbe, învârtiţi tigaia, pentru a distribui uniform lichidul. Continuaţi să fierbeţi la foc mediu, până când compoziţia se îngroaşă şi se transformă într-un sirop mai închegat. Strecuraţi siropul într-un castron, aruncaţi afinele fierte şi lăsaţi siropul să se răcească la temperatura camerei. Adăugaţi, în sirop, afinele crude rămase. Amestecaţi şi puneţi la frigider.

Servire
Treceţi cu paleta de jur-împrejurul prăjiturii înainte să îndepărtaţi marginea tăvii. Mutaţi uşor prăjitura pe platoul de servire (acesta trebuie să fie plat, fără bordură). Dacă aţi folosit hârtie de copt, tăierea şi ridicarea se vor face mai uşor. Turnaţi afinele reci şi siropul peste Cheesecake şi serviţi rece. Înainte să tăiaţi prăjitura, întroduceţi cuţitul în apă fierbinte.

Zabaglione, desertul pregătit cu măiestrie de Regina Ana

„Regina nu a citit în viaţa ei nicio reţetă de bucătărie. A fost mereu un bucătar din instinct, iar rezultatele au fost, aşadar, «diferite»: uneori excelente, alteori nu prea! De aceea, mi-a fost greu să pun în cartea de bucate vreo reţetă a mamei. A trebuit să încercăm totul, apoi să notăm pe hârtie ingredientele şi modul de pregătire a lor. Am decis, în final, să includ o singură reţetă, una de a cărei exactitate sunt sigură! Este vorba de Zabaglione.


Regina a fost întotdeauna un maestru în prepararea acestui delicios desert. Chiar şi astăzi, în şederile de la Săvârşin, mai ales de Crăiun, mama este cea care pregăteşte Zabaglione, ca garnitură la tradiţionala prăjitură de Crăciun, plum pudding. Plum pudding este un fel de cozonac cu multe fructe confiate, făcute cu zahăr nerafinat (melasă) şi care se fierbe la bain-marie. Este prăjitura pe care noi am avut-o întotdeauna de Crăciun“, nota Principesa Margareta. Iată şi reţeta:


Zabaglione

Ingrediente:
Pentru 4 persoane: 6 gălbenuşuri de ou, 8 linguri de zahăr pudră, 100 ml de vin Marsala (dacă nu găsiţi, puteţi folosi Lacrima lui Ovidiu)

Mod de preparare:
Frecaţi cu mixerul gălbenuşurile de ou împreună cu zahărul pudră, până când compoziţia devine o cremă albă şi omogenă.
Puneţi crema la bain-marie, amestecaţi uşor circa 15 minute (apa nu trebuie să fie fiartă). Compoziţia devine groasă şi cremoasă. Adăugaţi treptat vinul, amestecând întruna, până când compoziţia devine omogenă şi consistentă.

Servire
Crema zabaglione se serveşte călduţă. Dacă vasul în care s-a pregătit este unul de cupru (de preferat), atunci se poate servi la masă în cupe, direct din vasul de cupru. Zabaglione se poate turna peste pişcoturi de şampanie aşezate într-o cupă de îngheţată sau împreună cu tort de fructe, biscuiţi, o prăjitură simplă etc.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările