Deputatul Gigel Ştirbu, pe tema schimbării denumirii judeţului Olt: „Următorul pas este ca APIA să se mute la Caracal şi IPJ sau IŞJ la Vişina?“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Hotărârea aprobată în CJ Olt de organizare a unui referendum pe tema schimbării denumirii judeţului Olt a născut un adevărat război politic, reprezentanţii PNL fiind de părere că este doar începutul mutării centrului de putere spre sudul judeţului, din care provin şefii PSD Olt. Pe temă s-a pronunţat şi liderul PNL Ludovin Orban.

Consilierii judeţeni ai PNL s-au opus, la ultima şedinţă, adoptării hotărârii de organizare a unui referendum pe tema „Sunteţi de acord cu atribuirea denumirii Olt- Romanaţi judeţului Olt?“, iar vineri chiar preşedintele PNL, Ludovic Orban, alături de vicepreşedintele Gigel Ştirbu, s-au pronunţat cu privire la necesitatea acestui demers.

Peneliştii nu se vor opri aici, au anunţat, ci se vor implica activ în campania pentru referendumul fixat pe 15 octombrie, editând pliante şi explicând cetăţenilor judeţului de ce nu este oportună o astfel de decizie. Costul referendumului, dar mai ales costurile ulterioare generate de acest demers normativ constituie principalele argumente, şefii PNL atrăgând atenţia că Oltul este printre cele mai slab-dezvoltate judeţe din punct de vedere al infrastructurii.

„Am terminat infrastructura, cele două centuri ocolitoare ale oraşelor traversate de DN? Judeţul Olt este pe primul loc, statistică făcută de acelaşi INS aflat în subordinea Guvernului, cu cele mai multe toalete în afara imobilelor. Judeţul Olt are o infrastructură rudimentară, iar aici mă refer la infrastructura de alimentare cu apă, drumuri, canalizare. Din judeţul Olt au plecat zeci de mii de oameni (...), nu mânaţi de supărarea arzătoare că nu trăiesc în judeţul Romanaţi sau Olt-Romanaţi. Au plecat pentru că aspiraţiile lor şi ale familiilor lor erau altele. Nu aveua o perspectivă în ceea ce priveşte locul de muncă, nu aveu o perspectivă de dezvoltare personală“, a spus deputatul Gigel Ştirbu, vicepreşedinte PNL, în cadrul unei conferinţe de presă organizată vineri după-amiază  la Scorniceşti.

Acesta a mai atras atenţia că schimbarea denumirii judeţului presupune şi o seamă de alte schimbări, contrar a ceea ce susţin şefii PSD.  „Un cetăţean plecat la muncă în străinătate vine şi-şi schimbă permisul de conducere. Buletinul şi paşaportul nu le schimbă, pentru că nu au expirat. În Elveţia, să zicem, un poliţist îl opreşte şi constată că pe un act emis de o instituţie a statului scrie că locuieşte într-un judeţ, pe un alt act, emis de o altă instituţie a statului, scrie că locuieşte în alt judeţ. Cum îi va explica el poliţistului acest lucru, ce îi va spune?“, a pus problema deputatul, vorbind despre necesitatea, în cel mai scurt timp de la eventuala validare a referendumului, ca fiecare instituţie a statului să-şi schimbe ştampila, pancarta de la intrare etc. etc.

„֧Ce-i trebuie chelului tichie de mărgăritar?!“

La mijloc ar fi de fapt vorba, mai suspectează reprezentanţii PNL, de intenţia şefilor PSD Olt, originari din fostul judeţ Romanaţi, de a muta centrul de putere de la Slatina spre sudul judeţului. „Următorul pas este ca - nu ştiu, că şi aşa sunt mulţi latifundiari în PSD – APIA să se mute la Caracal, sau Inspectoratul de Poliţie sau cel de Învăţământ să se mute la Vişina (n.r. - localitatea de origine a vicepreşedintelui PSD Paul Stănescu, preşedintele PSD Olt) sau la Corabia?“, a mai spus Ştirbu.

Pe aceeaşi temă, preşedintele PNL – Ludovic Orban s-a exprimat considerând că altele sunt priorităţile în judeţ şi că aşteaptă, atunci când vine vorba de Olt, veşti bune în ceea ce priveşte Drumul Expres.
„Ce-i trebuie chelului tichie de mărgăritar?! Asta într-adevăr era problema cea mai mare în judeţul Olt, să schimbi numele! Chiar mi se pare o problemă secundară, care nu ajută pe nimeni cu nimic. Niciun locuitor al judeţului Olt nu va fi mai bogat, nu va avea un loc de muncă mai bine plătit (...), nu va ajuta pe nimeni, decât că îi spune Olt-Romanaţi. (...) Poate până la urmă se va naşte un război de secesiune, că la olteni e posibil orice. (...) Eu mă încăpăţânez să zic: aştept drumul expres Craiova-Piteşti“, a spus Orban, declarând că pentru acest obiectiv de investiţii a lăsat, din postura de Ministru al Transporturilor, studiul de fezabilitate realizat. Investiţia, a mai spus Orban, nu va fi realizată, însă, prea curând, „pentru că nu au (n.r. - PSD) finanţare pentru nimic“.

„Există un risc major ca şi alte judeţe (...) să aibă idei de schimbare“

Foarte vehement a fost şi preşedintele PNL Olt, Ion Moisescu, acesta vorbind de un pericol chiar mai mare: „Există un risc major ca şi alte judeţe cu populaţie preponderent de etnie maghiară să aibă idei de schimbare de denumiri sau de adăugare“. Întrebat dacă scenariul preşedintelui PSD Olt este posibil, Ludovic Orban a declarat la rândul său: „Te poţi aştepta, e ca sistemul de vase comunicante, ca viruşii, e suficient să produci un virus, că după aceea... Dar acum, şi dacă schimbă denumirea unui judeţ, singura problemă e să nu dea vreo denumire în limba maghiară. Că aşa, mare lucru să schimbe denumirea judeţului, Harghita vine de la munţii Harghitei, Covasna iarăşi are o denumire care are explicaţia în locul respectiv“.

O postură inconfortabilă are în acest scandal senatoarea PNL Siminica Mirea, cea care, în aprilie anul acesta, a dat curs invitaţiei mai multor ONG-uri din Caracal, participând la discuţiile privind redobândirea numelui Romanaţi ca o reparaţie morală pentru locuitorii din fostul judeţ cu reşedinţa la Caracal şi promiţându-le, atunci, susţinere. La conferinţa de vineri, Mirea a declarat, în schimb, că se va supune deciziei partidului în privinţa referendumului. „Numai cetăţenii sunt cei care vor decide. Decizia partidului o voi respecta, dar cred în continuare că trebuie să facem o analiză mai amănunţită, să vedem ce vor şi oamenii şi să nu ne grăbim să aruncăm cu banii, şi aşa puţini şi care în curând vor fi şi mai puţini“, a spus senatoarea Siminica Mirea.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite