De ce ne cade părul, cât de des să-l spălăm şi ce tratamente sunt eficiente. Femeile sunt mai expuse decât bărbaţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Obiceiuri care îţi distrug părul. Le faci zi de zi

Căderea părului este o problemă strâns legată de sănătatea în ansamblu. Când este cazul să ne îngrijorăm, unde să căutăm ajutor, ce obiceiuri sănătoase să căpătăm.

Multe persoane s-au confruntat, pe perioada stării de izolare, cu o problemă destul de frecventă: căderea părului. Pentru a putea, însă, să facem diferenţa între o problemă gravă şi o situaţie care ar putea ţine mai mult de regimul de viaţă dintr-o anumită perioadă va trebui să ne adresăm unui medic dermatolog. Acesta ne va indica investigaţii de specialitate, în principiu analize de sânge, iar pe baza rezultatelor vom primi şi tratamentul adecvat şi explicaţiile necesare.

„În această perioadă nu am fost suficient de atenţi la alimentaţie“

Medicul dermatolog Amalia Anghel a explicat, într-o intervenţie în direct la Digi24, cum ne dăm seama că ne confruntăm cu o problemă reală şi ce avem de făcut. „Trebuie să ne îngrijorăm atunci când această cădere implică extrem de multe fire de păr pe zi şi când această cădere este susţinută în timp, ne cade pe o perioadă lungă. Trecem printr-o perioadă stresantă, în plus ne suprapunem şi peste căderea sezonieră, prin urmare ne cade mai mult păr. Vestea bună este că avem suficient de multe arme şi este reversibilă“, a explicat dr. Anghel.

O vizită la dermatolog este gestul cel mai firesc, pentru că specialistul ne va recomanda cea mai bună soluţie. „Cel mai important este să cerem sfatul specialistului, pentru că în afară de aceste situaţii simple, şi reversibile, cel mai adesea ne puteam confrunta cu anumite deficite şi patologii asociate. În această perioadă nu am fost suficient de atenţi la alimentaţie şi sunt o serie de minerale, sau ioni, care sunt implicaţi în cădere. Cel mai important este deficitul de fier, pentru că atunci când nu avem suficient fier în organism părul ne cade. Sau s-au agravat anumite afecţiuni endocrine, pe care noi le aveam, prin urmare avem nevoie de sfatul specialistiul. Ne putem ajuta adaptându-ne îngrijirea, folosind un şampon anticădere şi topice ce ajută foliculul pilos să se regenereze. Pornind de la topicele simple, până la soluţiile medicamentoase“, a mai spus medicul.

Obligatoriu medicul ne va recomanda analize de sânge. Nu de puţine ori, a mai spus medicul, a descoperit patologii absolut necunoscute pacienţilor săi, care stăteau de fapt la baza căderii părului. De aceea medicul va avea nevoie să facă profilul biologic complet.

După ce se descoperă cauza, două lucruri sunt de făcut: să fie oprită căderea şi să se stimuleze creşterea. „Pentru ca aceste două evenimete să se întâmple, avem nevoie de aproximativ 3 luni de tratament, minim, prin urmare trebuie să avem răbdare şi să folosim la indicaţia medicului cel mai bun tratament, adesea local, uneori asociem şi complexele de vitamine, special concepute pentru păr“, a mai spus medicul.

Măşti naturale, sau tratament indicat de medic

Medicul dermatolog a vorbit şi despre soluţiile naturiste care ni se propun uneori agresiv prin diverse medii. Medicul spune că e mai potrivit să rămânem, însă, pe soluţiile medicamentoase, „pentru că, aşa cum spuneam, este o problemă serioasă, şi chiar dacă nu are substrat cu patologii, este reversibilă atunci când utilizăm cel mai bun produs asupra foliculului pilos, să-i stimulăm creşterea“.

Important este şi cât de des spălăm părul, iar sfatul medicului s-ar putea să nu corespundă cu obiceiurile noastre.

„Spălatul corect al părului, atunci când nu avem o indicaţie specială sau problemă asociată, trebuie să se întâmple odată la 5-7 zile. Sunt şi persoane care au nevoie să se spele mai des, spre exemplu sportivii, sau alte categorii profesionale. Dar trebuie să folosim un şampon blând, şampon pentru scalpul sensibil şi spălatul frecvent. Deci putem, nu este greşit, cu condiţia să ne adaptăm acestui obicei, pentru că un scalp spălat frecvent este un scalp sensibilizat, şi există şampon pe care trebuie să-l folosim în aceste condiţii“, a mai spus medicul.

Femeile sunt mai afectate de căderea părului decât bărbaţii, a mai spus medicul, iar acest lucru se întâmplă pentru că femeile se implică mult mai mult emoţional şi sunt afectate de stres, în timp ce problema căderii părului la bărbaţi are într-o măsură covârşitoare cauze genetice.

Slatina



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite