Dascălii au protestat doar pe alocuri în Slatina. Liderii lor se pregătesc de miting

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Protest „anemic“ în anumite şcoli din municipiul Slatina FOTO: Alina Mitran
Protest „anemic“ în anumite şcoli din municipiul Slatina FOTO: Alina Mitran

În pauza mare ar fi trebuit să răsune, astăzi, clopoţelul timp de 20 de minute, iar profesorii şi elevii să schimbe impresii în curtea şcolii. În anumite unităţi din Slatina s-a întâmplat aşa, în altele s-a ieşit, ca-ntr-o pauză normală, la o ţigară, departe de elevi.

Profesorii sunt nemulţumiţi, în teorie, de salariile mici, de faptul că debutanţii au ajuns să încaseze cât îngrijitorii de curăţenie, de nedecontarea navetei din localitatea de domiciliu în cea în care îşi desfăşoară activitatea, de faptul că pentru 2016 nu există la această dată prevederi bugetare pentru plata drepturilor băneşti obţinute în instanţă, de nerecunoaşterea bolilor profesionale, de neacordarea anumitor sporuri de care până în 2010 au beneficiat etc.

Astăzi, conform demersurilor federaţiilor sindicale, în pauza mare au avut posibilitatea să-şi susţină revendicările, forma de protest aleasă fiind adunarea în curtea şcolii, alături de elevi, unde să se discute toate aceste probleme, având drept „acompaniament“ clinchetul clopoţelului, sau, după caz, al soneriei. Liderii de sindicat din fiecare unitate au primit instrucţiunile şi, cei mai mulţi, le-au şi urmat. Cu toate acestea, au fost şi unităţi în care pauza mare a fost, la fel ca de obicei, pauza de ţigară, deşi legea interzice fumatul în incinta şcolilor şi a unităţilor sanitare.

La Şcoala gimnazială „Nicolae Iorga“  din Slatina, o instituţie care, e drept, îşi restrânge efectivele de la un an la altul, au ieşit la soare „bobocii“ de la grupa pregătitoare, însoţiţi de învăţătoare şi câţiva elevi din clasele mai mari. Trei-patru cadre didactice s-au întâlnit, conform planului, în curtea şcolii, dar atât. „Sunt şi colegii dincolo. Merg să-i chem!“, s-a grăbit o doamnă învăţătoare să ajute.

La o altă şcoală gimnazială, „Eugen Ionescu“, s-a ieşit în pauză, s-a stat de vorbă, cu alte cuvinte s-a urmat procedura şi cam atât.

„Colegii noştri au autonomie, cine nu protestează înseamnă că nu are motive“

Că în destul de multe şcoli protestul n-a fost luat în serios e deja lucru verificat. „În licee s-a citit chiar şi un mesaj din partea Consiliului Naţional al Elevilor, şi ei ne-au susţinut, conştientizând că este nevoie de condiţii bune în şcoală şi de dascăli motivaţi pentru un învăţămân de calitate. Dacă sunt şi şcoli unde protestul n-a fost luat în serios, asta dovedeşte că autonomia este reală, că suntem un sindicat democratic şi că, în cele din urmă, acei colegi sunt mulţumiţi, nu au motive de protest“, a declarat preşedintele Sindicatului din Învăţământul Preuniversitar Olt, un sindicat cu peste 5.000 de membri în judeţ, prof. Ionel Barbu.

Reprezentanţi ai cadrelor didactice vor participa, miercuri, 1 iunie, la un miting de protest n Bucureşti, „cota“ pentru judeţul Olt fiind de 100 de persoane. „Vom avea 20 de colegi din zona Corabia, 20 din zona Caracal şi 60 din zona Slatina“, a mai spus liderul SIP Olt.

CITIŢI ŞI: 

Slatina



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite