Cum să ne umplem corpul de vitalitate primăvara. Cele mai bune energizante naturale recomandate de specialişti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primăvara, organismul uman are o rezistenţă mai scăzută deoarece iese din iarnă. Lipsa de vlagă poate fi însă uşor combătută cu diferite “energizante naturale” cum ar fi lăptişorul de matcă sau mierea. Administrate în mod constant, aceste energizante îşi vor arăta rapid rezultatele şi nu doar pentru o durată scurtă de timp.

Organismul uman are nevoie de timp, la începutul primăverii, pentru a-şi intra într-un ritm normal de muncă. Trecerea de la atmosfera caldă a propriei locuinţe din timpul iernii, la temperatura naturală de afară adusă de primăvară nu se face însă rapid şi are nevoie de timp pentru acomodare. Corpul uman necesită timp pentru a de readapta acestor schimbări climatologice şi, în acest sens, de mare ajutor ne pot fi mineralele şi vitaminele. Specialiştii spun că cel mai bine este ca aceste “energizante” care ne ajută să suportăm mai uşor trecerea de la iarnă, la primăvară, să fie luate din surse naturale – fructe, legume, miere, polen, lăptişor de matcă etc.

Produsele apicole rămân printre cele mai căutate datorită proprietăţilor miraculoase pe care le deţin din natură. Mioara Lungu, medic nutriţionist, spune că mierea este unul dintre cele mai recomandate produse naturale a fi consumate de către oricine. Specialistul atrage atenţie asupra unei greşeli extrem de frecvente în alegerea mierii.

“Din cauza lipsei informaţiilor, majoritatea oamenilor caută să cumpere mierea care arată cel mai frumos, cel mai limpede, crezând că aceasta este cea mai bună. Nimic mai fals. În fapt, atunci când alegem o miere de calitate, nu trebuie să o alegem în funcţie de cât este de <clară>, de luminoasă, de fluidă etc., ci ar trebui să alegem o miere crudă, nepasteurizată, pe care apicultorii nu au încălzit-o după ce au recoltat-o, anihilând foarte multe dintre proprietăţile sale atât de benefice”, afirmă dr. Mioara Lungu.

Specialiştii spun că încălzirea mierii duce la distrugerea vitaminelor şi enzimelor. Prin urmare, nu aspectul mierii trebuie să conteze.

Care este diferenţa între polenul poliflor şi cel monoflor

Polenul crud este iarăşi un “energizant” natural foarte indicat pentru corpul uman. Datorită compoziţiei sale, el pupate fi păstrat perioade lungi în frigider sau în congelator deoarece nu conţine apă. Trebuie făcută o distincţie în cazul polenului: există polen crud poliflor (recoltat de albine din mai multe tipuri de flori), dar există şi polen crud monoflor, recoltat doar dintr-o singură cultură de flori – de măr, de păr, caişi, pruni, castani etc.

Specialiştii spun că, prin consumarea unui anumit gen de polen monflor, beneficiem de toate virtuţile plantei cu pricina. O lingură/linguriţă pe zi, administrat zilnic timp de 1-2 luni, va face minuni în corpul nostru.

Ce este “elixirul tinereţii”

Lăptişorul de matcă este un alt “energizant natural” foarte indicat de medici. Practic, lăptişorul de matcă este un produs cu aspect vâscos de culoare alb-cremoasă şi gust acrişor, o secreţie produsă de albine utilizată pentru a hrăni reginele - atât adulte, cât şi în stadiul de larvă. Este secretat în glandele albinelor lucrătoare şi folosit pentru a hrăni toate larvele din colonie. El nu este un medicament, ci un supliment alimentar foarte eficient. Ca şi compoziţie, lăptişorul de matcă conţine elemente esenţiale, precum: acetilconila (cu rol în transmiterea influxului nervos), substanţe cu acţiune antibiotică şi antibacteriană, lipide (între care se pot menţiona acizii graşi nesaturaţi superiori - în special Omega-3), fosfolipide, procursori hormonali şi factori de creştere alături de enzime şi microelemente, precum: K, Ca, Na, Zn, Fe, Cu, Mn – cu o preponderenţă clară a potasiului.

miere

Un fapt mai puţin cunoscut este acela că lăptişorul de matcă este mai bogat decât drojdia de bere în complexul de vitamine B - respectiv B1, B2, B3, B5, B6, B8, B12. Acidul pantotenic (vitamina B-5, fiind astfel cunoscut ca produsul natural cel mai bogat în acest tip de vitamină) se transformă în coenzima A în organism, acţionând benefic asupra sistemului nervos şi glandelor suprarenale, de unde şi denumirea de "vitamină antistres". De asemenea, participă la formarea şi regenerarea pielii şi mucoaselor, în metabolismul lipidic. Lăptişorul de matcă este şi singurul produs natural ce conţine substanţa 10 HDA acid, fapt ce transformă lăptişorul de matcă într-un super-aliment.

“Lăptişorul de matcă este numit şi <elixirul tinereţii> pe bună dreptate. Gândiţi-vă numai că regina albinelor este hrănită toată viaţa ei doar cu acest produs şi nimic altceva, lucru ce face ca regina să trăiască de 50 de ori mai mult decât restul albinelor, ca să nu mai vorbim că depune zilnic peste 1.000 de ouă. Desigur, acest lucru nu înseamnă automat la oameni că, dacă este să consumăm acest produs, o să trăim sigur mai mult decât ceillalţi semeni ai noştri, dar efectul său asupra corpului uman se va vedea cu siguranţă în timp şi va fi unul benefic, fără îndoială. Lăptişorul de matcă este foarte indicat, întra-adevăr, pentru longevitate, dar nu numai în acest sens; ci şi pentru multe probleme de sănătate, pentru fertilitate atât la bărbaţi - dar şi la femei etc. În plus, el conţine şi acetilfolină, care este un neurotransmiţător, o substanţă esenţială în transmiterea impulsurilor nervoase; astfel, dacă vrem să ne mărim puterea de concentrare sau vrem să ne păstrăm capacitatea de memorare la cote înalte ori să o îmbunătăţim, avem reacţii confirmate cu lăptişorul de matcă, deci – aviz elevilor, studenţilor etc.”, afirmă dr. Mioara Lungu.

Cum să consumăm “pâinea inimii”

În timpul administrării constante a acestui produs, organismul se regenerează şi îmbunătăţeşte funcţiile metabolice, curăţă celulele producând detoxifierea corpului uman. De asemenea, este foarte eficient în revenirea postoperatorie. În cazul anemiei sau anorexiei, el ajută la creşterea în greutate fortificând starea fizică şi crescând vitalitatea organismului. Este foarte indicat şi în ameliorarea problemelor circulatorii, gastro intestinale şi ale sistemului nervos, mulţi cardiologi denumind lăptişorul de matcă drept “pâinea inimii”. Per ansamblu, el îmbunătăţeşte starea generală a organismului furnizând energie glandei pituitare şi glandei suprarenale, ajută la depăşirea stărilor depresive, creşte buna dispoziţie şi înlătură oboseala fizică şi psihică.

Doza de întreţinere cu lăptişor de matcă este de 0,5-1 gram/zi (1-2 linguriţe) la adulţi, sau de 0,5 grame/zi (o linguriţă) la copii - cu 30 de minute înainte de prima masă a zilei. Opţional, lăptişorul de matcă se poate amesteca cu miere, fără a-i altera proprietăţile terapeutice: se amestecă 10 grame lăptişor de matcă cu 500 grame miere până la omogenizare şi se consumă 1-2 linguri pe zi. Lăptişorul de matcă se recomandă în cure de minim şase săptămâni, primăvara şi toamna.
 

Mai puteţi citi pe aceeaşi temă:

Ponturi pentru creşterea imunităţii organismului. Cum să te fereşti de boli cu tratamente naturiste

Zece beneficii ale cepei. Ce boli combate ceapa, ce ştim şi ce nu ştim despre legume care ne face să plângem

Apa plată sau apa minerală? Când este bine să bem apă plată şi când – minerală. Trei mituri despre apa îmbuteliată, explicate de specialişti

Slatina



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite