Cum vor găsi copiii şcolile pe 10 septembrie. DSP: „Se observă o creştere a  numărului unităţilor de învăţământ fără autorizaţie sanitară de funcţionare“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu doar câteva zile înainte de începutul unui nou an şcolar, DSP face publică statistica unităţilor autorizate, aproape o treime funcţionând fără aviz sanitar. Peste 100 de clădiri nu au, pe de altă parte, autorizaţie conform normelor PSI.

Aproape 30% din şcolile judeţului Olt nu au autorizaţie sanitară de funcţionare, 149 de clădiri în care de la începutul săptămânii viitoare vor veni din nou copiii la şcoală sau la grădiniţă având  probleme de tot felul, de la lipsa sursei de apă potabilă, până la starea pereţilor, iluminatul necorespunzător, mobilierul inadecvat etc.

Conform ultimului raport pus la dispoziţie de Direcţia de Sănătate Publică Olt, cu date de la începutul acestei luni, din cele 512 clădiri supuse autorizării, funcţionează cu avizul specialiştilor de sănătate publică 363, numărul clădirilor neautorizate fiind mai mare decât anul trecut.

„Din datele prezentate  se observă o creştere a  numărului unităţilor de învăţământ fără autorizatie sanitară de funcţionare (de la 105 în 2017, la 146 în 2018), dar în baza motivelor menţionate în notificările de respingere am constatat că aproximativ 60% dintre acestea  se regăsesc pe lista obiectivelor de investiţii din cadrul Programul Naţional de Dezvoltare Locala 2015-2019 si 2017-2020“, menţionează DSP într-un comunicat de presă semnat chiar de directorul instituţiei, Andrei Iordache.

Iată şi lista principalelor 10 deficienţe constatate de reprezentanţii DSP Olt: Lipsă sursă proprie de apă potabilă sau apă ce nu respectă parametrii de potabilitate ( microbiologici şi/sau fizico-chimici ); clădiri având componente de construcţie deteriorate ( faţade, tavane, pereţi interiori, acoperişuri); mobilier şcolar degradat sau neadaptat ca dimensiuni la vârsta tinerilor aflaţi în pregătire; iluminat natural şi / sau artificial necorespunzător; microclimat necorespunzător în unitatea scolara; grupuri sanitare necorespunzătoare (deteriorate, număr insuficient de cabine W.C., cabine W.C. pentru elevi neseparate pe sexe, lipsă grup sanitar personal didactic); lipsa sistemului de canalizare sau existenta unui sistem de canalizare necorespunator; lipsa platformelor betonate pentru colectarea reziduurilor solide; gard împrejmuitor incomplet sau inexistent.

Peste 100 de clădiri fără autorizaţie PSI

Situaţia stă chiar mai rău în privinţa autorizării din punct de vedere al respectării normelor de securitate la incendiu. Astfel, „din totalul unităţilor de învăţământ, 19 entităţi juridice, care însumează 27 de cladiri, au obţinut autorizaţia de securitate la incendiu, iar pentru 72 de entităţi juridice, care însumează 106 construcţii, este necesară obţinerea avizului sau autorizaţiei de securitate la incendiu“, a menţionat purtătorul de cuvânt al ISU Olt, sublocotenent Alin Băsăşteanu. Până la cele peste 500 de clădiri sunt acele imobile construite înainte de apariţia reglementărilor din punct de vedere al respectărilor normelor PSI, clădiri asupra cărora nu s-a mai intervenit cu lucrări de reparaţii capitale sau altfel de lucrări care necesită autorizarea. Pentru cele 72 de şcoli, însă, pentru care există obligaţia să se obţină autorizarea, există pericolul aplicării unor amenzi între 5.000 şi 50.000 lei.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite