Cum ştim că am folosit prea mult clor. Produsul care distruge noul coronavirus ne poate afecta grav dacă depăşim concentraţia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Autorităţile  locale au demarat propriile acţiuni de dezinfecţie în spaţiile comune FOTO: arhiva
Autorităţile  locale au demarat propriile acţiuni de dezinfecţie în spaţiile comune FOTO: arhiva

Substanţele pe bază de clor, pe care suntem sfătuiţi să le folosim în această perioadă pentru a preveni infecţia cu noul coronavirus, ne pot face mult rău dacă nu le folosim conform specificaţiilor, iar persoanele alergice simt cel mai pregnant acest lucru.

Persoanele alergice, pentru care primăvara este şi motiv de îngrijorare, au acum o temere în plus. Produsele pe bază de clor pe care ni se recomandă să le folosim pentru dezinfectarea suprafeţelor pentru a micşora riscul contractării noului coronavirus ne pot afecta sănătatea, iar alergicii sunt şi mai expuşi. Organismul lor răspunde exagerat atunci când intră în contact cu substanţe precum praful de casă, poluarea, fumul, polenul etc, dar şi atunci când vorbim de substanţele chimice din componenţa produselor dezinfectante.

„Simptomele alergiilor respiratorii pot include tusea seacă, frecvent strănut, mâncărimi ale ochilor, nasului si gâtului, dar şi dureri de cap, lacrimi. Alergia respiratorie este mai frecventă la unele persoane cu predispoziţie genetică. Apare în primăvară sau iarnă, datorită scăderii umidităţii şi creşterii concentraţiei acestor substanţe în aer“, a explicat pentru „Adevărul“ medicul de familie Luminiţa Ilie, îndemnându-ne să avem grijă în primul rând de curăţenia în casă şi să îndepărtăm pe cât posibil praful de casă şi mucegaiul.

Aceleaşi simptome poate determina, însă, şi clorul, pe care în această perioadă îl folosim pentru a dezinfecta suprafeţele şi îl folosesc şi autorităţile în campaniile de dezinfecţie a spaţiilor comune.

„Clorul este adăugat intenţionat în apă pentru a anihila bacteriile şi virusurile, însă poate produce alergii de piele şi frecvente senzaţii de mâncărime, iritaţii şi urticarii. Poate de asemenea cauza şi alergii respiratorii, simptomele incluzând tusea, respiraţia şuierătoare şi alte manifestări respiratorii“, a explicat pentru Adevărul medicul de familie Luminiţa Ilie. 

În reacţie cu alte substanţe din organism, clorul produce boroform şi poate cauza inclusiv stări de confuzie şi încetinire mentală, în funcţie de concentraţie, de aceea este esenţial să folosim produsele pe bază de clor întotdeauna în concentraţiile indicate. Medicul ne sfătuieşte să manifestăm o grijă deosebită atunci când diluăm produsul în apă şi să ţinem seama de faptul că depăşind cantitatea nu vom obţine un efect mai bun, ci din contră, ne punem sănătatea în pericol.

Ne dăm seama că am folosit prea mult din produsul concentrat, ne mai spune medicul, atunci când încălţămintea se lipeşte de suprafeţele astfel curăţate. În acest caz, lăsăm câteva minute produsul să acţioneze, după care revenim şi clătim cu apă. Foarte important este să aerisim foarte bine spaţiul spălat cu o soluţie pe bază de clor diluată în apă.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite