Cum s-ar putea preveni crizele de sânge. Medic: „Ne ajută fiecare picătură de sânge, însă ar fi de dorit donarea constantă, nu prezentarea în valuri“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Donatorii se mobilizează mult mai bine pentru anumite cazuri FOTO: Adevărul
Donatorii se mobilizează mult mai bine pentru anumite cazuri FOTO: Adevărul

Centrul Judeţean de Transfuzii din Slatina, care a livrat constant, fără probleme, sânge şi produse din sânge nu doar în judeţ, ci şi în ţară, a trecut de curând printr-o criză de sânge pentru grupele rare, care se poate oricând repeta dacă, spune directorul centrului, nu vom înţelege cât de important este să le oferim altora, constant, şansa la viaţă.

În urmă cu un an, la centrul de transfuzii din Slatina se prezentau zilnic peste 60 de persoane, pentru donarea de sânge. Entuziasmul tinerilor, puternic afectaţi de drama colegilor de generaţie surprinşi în Iadul de la Colectiv, n-a ţinut, din păcate, mai mult de două-trei săptămâni.

În urmă cu ani buni, Crăciunul şi Paştele erau tradiţional perioadele în care, de asemenea, numărul celor veniţi să doneze se dubla. Mai sunt campaniile poliţiştilor, ale jandarmilor, ale pompierilor şi, în anii electorali, chiar şi ale activului de partid. Acum nici măcar acest fenomen nu se mai înregistrează, centrul bazându-se, în bună parte, pe donatorii fideli.

Acţiunile de promovare, din ce în ce mai numeroase, par o metodă bună de a mobiliza donatorii, însă şi această mobilizare durează două-trei zile. „Acordăm, într-adevăr, o deosebită atenţie acestui aspect, promovăm beneficiile donării, însă am constatat că astfel de acţiuni generează efecte câteva zile, după care lumea uită. Insistăm, pe cât putem, pe lângă cei care, spre exemplu, se mobilizează pe Facebook pentru anumite cazuri, să continue mobilizarea şi după ce au donat. Ne bazăm, în principal, pe dorinţa semenilor de a face bine, însă nici aspectul material nu este tocmai de neglijat, în perspectiva măririi valorii acestor tichete de masă care se acordă donatorilor, pentru că de la aproape 10 lei, cât este în prezent, valoarea aproape se va dubla“, spune directorul Centrului Judeţean de Transfuzii, medicul Ramona Lesnic.

„Veniţi şi donaţi, pentru că este nevoie de sânge!“

Foarte puţin a trecut de când centrul judeţean a traversat o criză de sânge pentru grupele rare, în special O negativ şi B negativ. Pentru Rh negativ, indiferent de grupă,  niciodată stocul nu va fi liniştitor, spune directorul centrului, care pentru mai bine de o săptămână, pentru a putea onora comezile venite din partea spitalelor din judeţ, în primul rând, a făcut apel la donatorii fideli, convocându-i la centru de pe o zi pe alta. S-au mai iscat şi discuţii, donatorii aflaţi pentru prima dată înţelegând cu greu că cei chemaţi special au prioritate. Cert este că problema s-a rezolvat, însă nimeni nu poate ştie pentru cât timp. „Nici nu mi-am pus problema să cer din alte judeţe, în condiţiile în care pe noi ne sună toată lumea. Acum am refăcut stocul, însă apelul nostru rămâne la fel de actual: Veniţi şi donaţi, pentru că este nevoie de sânge!“, a mai spus Lesnic.

CITIŢI ŞI: Care sunt avantajele donării de sânge. Medic: „Donatori fideli care au 55 de ani arată de nici 50“

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite