Cum s-a trucat licitaţia prin care soţul judecătoarei Marinescu a cumpărat terenul din Slatina

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fostul administrator public Minel Prina a fost trimis în judecată într-un nou dosar, de data aceasta alături de fostele colege Mihaela Stana şi Mirela Pătru FOTO: Adevărul
Fostul administrator public Minel Prina a fost trimis în judecată într-un nou dosar, de data aceasta alături de fostele colege Mihaela Stana şi Mirela Pătru FOTO: Adevărul

DNA a anunţat astăzi printr-un comunicat trimiterea în judecată a celor care se fac vinovaţi de faptul că soţul fostei şefe a Tribunalului Olt, judecătoarea Carmen Marinescu, a achiziţionat un teren de 600 m.p.în Slatina, la un preţ mult subevaluat. Procurorii au explicat ce rol a revenit fiecăruia dintre inculpaţii: Minel Prina, Mihaela Stana, Mirela Pătru şi Gheorghe Beznea.

Fostul administrator public  şi ulterior primar al Slatinei Minel Prina, astăzi fără nicio legătură cu Primăria Slatina (acuzat de instigare la abuz în serviciu),  fosta şefă a DADPP Mihaela Stana, astăzi director de marketing la Clubul Nautic (acuzată de abuz în serviciu), fosta directoare adjunctă la DADPP Mirela Pătru, astăzi şef serviciu în cadrul unei direcţii din Primăria Slatina (abuz în serviciu), expertul tehnic autorizat Gheorghe Beznea (complicitate la abuz în serviciu), preferat de municipalitatea slătineană pentru operaţiunile de evaluare şi în multe alte cazuri şi soţul fostei şefe a Tribunalului Olt, Iulius Severus Marinescu, au fost trimişi în judecată în dosarul în care procurorii DNA, secţia teritorială Craiova, au cercetat cum cu banii din şpaga primită de la familia interlopului Sandu Anghel (Bercea Mondial) familia Marinescu a reuşit să cumpere, în 2011, cu doar 9.300 de euro, un teren de 600 m.p. în municipiul Slatina, la un preţ/m.p. de cinci ori mai mic faţă de valoarea pieţei, spun procurorii. Terenul a revenit, în toamna anului trecut, în proprietatea Primăriei Slatina, fără ca Marinescu să-şi primească banii înapoi, însă acest lucru s-a întâmplat, menţionează DNA, după demararea anchetei.

Pătru s-a ocupat inclusiv de stabilirea preţului de pornire la licitaţie

Cea care s-a ocupat în detaliu de operaţiune, spun procurorii, a fost Mirela Pătru, director executiv adjunct al DADPP la acel moment, determinată de administratorul public de la acea data, Minel Prina.
Astfel, inculpata a identificat terenul, a extras din acesta o suprafaţă de 600 mp pentru care a dispus formalităţile necesare includerii în inventarul bunurilor proprietate privată a municipiului Slatina, a organizat procedurile de inventariere şi de vânzare a terenului, implicându-se chiar în a impune expertului evaluator Beznea Gheorghe preţul minim de pornire al licitaţiei, ştiind că acesta nu va fi depăşit cu prilejul adjudecării. Acesta din urmă a denaturat intenţionat coeficienţii aplicaţi pentru evaluarea terenului, inclusiv cu privire la categoria de impozitare, toate aceste demersuri fiind efectuate pentru a stabili o valoare mult diminuată (de aprox. 5 ori) faţă de cea reală a bunului imobil.“, se menţionează în comunicatul DNA.

Odată etapa încheiată, s-a trecut la promovarea proiectului de hotărâre prin care terenul era scos la licitaţie. Despre această etapă procurorii menţionează: „În acelaşi context, inculpata Stana Andronia Luana Mihaela, în calitate de director executiv al Direcţiei Administrarea Domeniului Public şi Privat, şi-a îndeplinit atribuţiile de serviciu cu încălcarea legii, sens în care a semnat alături de inculpata Pătru Mirela referatul cu propunere de promovare a proiectului de hotărâre privind vânzarea terenului, având reprezentarea că terenul nu va fi atribuit în condiţiile unei proceduri legale şi transparente de vânzare şi că va fi vândut la un preţ mult sub valoarea sa reală“.

Atât Pătru, cât şi Stana au făcut parte şi din comisia de evaluare a ofertelor, „ refuzând să constate că ofertele depuse de cei doi ofertanţi, Marinescu Iuliu Severus şi un apropiat al acestuia, conţin informaţii evidente din care rezulta că se acţionează în mod clar pentru denaturarea licitaţiei şi asigurarea cumpărării terenului la un preţ cât mai mic“, mai spun procurorii. Pentru acest întreg proces era nevoie, însă, ca primarul să gireze prin semnătură întreaga formularistică (iniţierea proiectului, desemnarea comisiei de licitaţie etc.). Procurorii au constatat, în acest sens, că semnătura primarului Darius Vâlcov a fost falsificată, neprecizând cine se face vinovat de acest lucru, dacă s-a stabilit.

Trebuie menţionat că toate înscrisurile purtând semnătura primarului în funcţie la acea dată, absolut necesare pentru aprobarea de către Consiliul Local al municipiului Slatina a vânzării terenului, inclusiv decizia privind desemnarea comisiei de evaluare a ofertelor, au fost falsificate, întreaga procedură derulată privind operaţiunea de vânzare fiind astfel viciată.“, se mai menţionează în comunicat.

Regia a continuat şi la licitaţie, Stana şi Pătru, membre în comisie, „ refuzând să constate că ofertele depuse de cei doi ofertanţi, Marinescu Iuliu Severus şi un apropiat al acestuia, conţin informaţii evidente din care rezulta că se acţionează în mod clar pentru denaturarea licitaţiei şi asigurarea cumpărării terenului la un preţ cât mai mic.“. 

În final terenul a fost cumpărat cu 9.300 euro, deşi valora în mod real 32.700 euro. S-a mers mai departe, şefa DADPP nemenţionând, spun procurorii, în contractul de vânzare autentificat la notar, obligaţiile care îi reveneau cumpărătorului conform caietului de sarcini (dacă acesta nu construia casa într-un anumit interval de timp, terenul ar fi revenit municipalităţii, lucru care în cele din urmă s-a şi întâmplat, la patru ani distanţă, însă după ce a demarat ancheta, după cum meţionează DNA).

Comunicatul DNA îl puteţi vedea în integralitate AICI.

Slatina



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite