Cum s-a ajuns la carantină în Olt: zeci de pacienţi cu COVID sunt trataţi de specialişti care vin din când în când pentru consultaţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un sat dintr-o comună olteană este, de duminică-seara, în carantină, numărul cazurilor de COVID-19 depăşind în localitate limita care impune această măsură. Totul a pornit din spitalul de psihiatrie.

În satul Greci din comuna Schitu, judeţul Olt, funcţionează Spitalul de Psihiatrie Cronici, spital în care sunt trataţi cu lunile, iar unii chiar cu anii, pacienţi cu afecţiuni psihice. Aici a izbucnit un focar de SARS-CoV-2 recunoscut oficial de-abia săptămâna trecută, deşi o parte dintre pacienţi aveau simptome, febră în special, cu zile bune înainte. Epidemiologii n-au reuşit să găsească, în urma anchetei, pacientul zero, declara pentru Adevărul, în cursul săptămânii trecute, managerul spitalului, dr. Sorin Brătoi. 

De atunci numărul celor infectaţi a continuat să crească şi va creşte, după cum previzionează anumite surse, în continuare. Epidemiologii au impus carantinarea spitalului, astfel că personalul care scapă de virus va efectua ture de câte 7 zile în unitate.

Cum s-a ajuns la carantinarea întregului sat

Satul Greci din comuna Schitu este prima localitate din judeţul Olt supusă carantinării. Deşi în judeţ sunt aproape 1.000 cazuri în evidenţele DSP Olt de la debutul pandemiei, o cifră nu foarte mare, în satul Greci sunt câteva zeci în mai puţin de două săptămâni. Asta pentru că la spitalul de psihiatrie lucrează mulţi localnici. 

Spitalul are în total 336 suflete, împărţite aproape jumătate-jumătate, angajaţi şi pacienţi. Conform datelor de astăzi, 10 august 2020, numărul celor infectaţi din focar a ajuns la 45. Patru persoane sunt din rândul personalului medico-sanitar, opt sunt infirmieri, trei sunt îngrijitori, doi – alt tip de personal, iar pacienţi sunt 26, alte două persoane fiind rude ale angajaţilor. 

Pentru că numărul celor din sat care lucrează în spital, plus rude, infectaţi, a trecut de 10, în condiţiile în care satul nu are nici 1.000 locuitori, s-a impus carantinarea. Mai mult, măsura a devenit o necesitate în condiţiile în care au apărut zvonuri că nu s-ar respecta carantina din spital şi că de acolo ar ieşi în continuare persoane, care intră în contact cu localnicii.

Pacienţii „speciali“, trataţi în unitate

Din momentul în care au apărut primele cazuri printre pacienţi, s-a pus problema tratării lor pentru COVID-19. Pentru că problemele psihice cronice ale pacienţilor îi fac pacienţi dificili pentru orice spital care tratează patologie COVID-19, s-a luat decizia ca aceştia să fie trataţi în spitalul din Greci. Tratamentul este însă aplicat de personalul propriu al spitalului, care nu îngrijeşte în mod obişnuit pacienţi cu boli contagioase. 

S-a hotărât iniţial ca un medic infecţionist să fie delegat la spitalul din Schitu, însă pentru că şi spitalele din judeţ sunt suprasolicitate de pacienţii COVID-19, s-a ajuns la o soluţie de compromis, medici de la Boli infecţioase din Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina mergând din când în când pentru a evalua starea pacienţilor de la Schitu infectaţi cu COVID-19.

Care este starea actuală a pacienţilor de la Schitu infectaţi cu SARS-CoV-2, dacă s-a pus problema transferării vreunui pacient către un alt spital, având în vedere starea de sănătate (o eventuală deteriorare determinată de COVID-19), cine asigură servicii medicale de specialitate pentru aceşti pacienţi şi în ce regim sunt întrebări adresate reprezentanţilor DSP Olt care încă nu au primit un răspuns până la ora publicării articolului.

Între timp, din cauza situaţiei create, în satul Greci nimeni nu intră şi nimeni nu iese decât legitimat de către forţele de ordine şi doar dacă face parte din categoriile exceptate, respectiv dacă lucrează pe raza localităţii şi locuiesc într-o altă localitate, sau dacă sunt din localitate şi merg la lucru în alte localităţi, şi unii şi ceilalţi fiind nevoiţi să prezinte adeverinţe de la angajator.

Imagine indisponibilă

Iată ce măsuri s-au impus începînd de duminică, 9 august 2020, prin  Ordinul şefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă nr. 4659303 din 09.08.2020 privind instituirea carantinei zonale în satul Greci, comuna Schitu, judeţul Olt:

În localitatea carantinată sunt permise intrarea, respectiv ieşirea pentru:

- transportul de marfă, indiferent de natura acestuia, al materiilor prime şi resurselor necesare desfăşurării activităţilor economice în localitatea carantinată, precum şi aprovizionării populaţiei;
- persoanele care nu locuiesc în zona carantinată, dar care desfăşoară activităţi economice sau în domeniul apărării, ordinii publice, securităţii naţionale, sanitar, de urgenţă, administraţiei publice locale, asistenţei şi protecţiei sociale, judiciar, serviciilor de utilitate publică, energetic, agriculturii, alimentaţiei publice, alimentării cu apă, comunicaţiilor şi transporturilor;

- persoanele care locuiesc în zona carantinată şi desfăşoară activitate profesională în afara zonei carantinate cu prezentarea unei adeverinţe de la angajator, legitimaţie de serviciu sau oricare alt document care să ateste activitatea profesională;

- persoanele care realizează activităţi agricole sau pentru comercializarea de produse agroalimentare;

- deplasarea din alte motive justificate, precum îngrijirea/însoţirea copiilor/membrilor de familie, îngrijirea unei/unui rude/afin sau persoană aflată în întreţinere, asistenţa persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilităţi, decesul unui membru de familie;

- deplasarea pentru asistenţă medicală care nu poate fi amânată şi nici realizată de la distanţă;
urgenţe medicale;

- persoanele care tranzitează zona carantinată, utilizând DJ546A şi DJ653, fără a opriri în această zonă.

Imagine indisponibilă

• În ceea ce priveşte controlul măsurilor stabilite privind limitarea deplasării persoanelor în/ din zona de carantină, acesta va fi de asigurat de către Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Olt şi Inspectoratul de Poliţie Judeţean Olt.

De asemenea, pentru prevenirea şi limitarea transmiterii comunitare a noului coronavirus SARS-CoV-2 în zona carantinată, respectiv sat Greci, Comuna Schitu, judeţul Olt, se instituie şi obligativitatea purtării măştii de protecţie, astfel încât să acopere gura şi nasul, în spatiile publice în aer liber (cu excepţia copiilor care nu au împlinit vârsta de 5 ani), inclusiv de către persoanele care intră/ies din zona carantinată precum şi interzicerea adunărilor publice/private în zona carantinată.

 În zona de carantină, autorităţile administraţiei publice locale din comuna Schitu vor lua următoarele măsuri:

- asigurarea dezinfecţiei focarelor de infecţie din zona de carantină prin intermediul unei firme specializate autorizate, sub îndrumarea Direcţiei de Sănătate Publică Olt;

- colectarea deşeurilor şi procedurile aplicabile pentru asigurarea funcţionării continue a serviciilor de utilităţi publice (apă curentă, electricitate etc.);

- distribuirea sacilor menajeri şi pubelelor pentru locaţiile în care au fost identificate persoane infectate cu virusul SARS-CoV-2, deşeurile rezultate urmând a fi colectate şi eliminate de către o firmă specializată autorizată;

- asigurarea continuităţii aprovizionării cu alimente şi bunuri de strictă necesitate pentru persoanele fără susţinători sau fără posibilităţi de asigurare a subzistenţei;

- asigurarea continuităţii aprovizionării cu medicamente necesare tratamentului uzual al populaţiei prin unitatea farmaceutică specifică în analiza de risc;

- punerea la dispoziţia persoanelor carantinate a informaţiilor detaliate referitoare la măsurile de igienă individuală ce trebuie respectate, în contextul epidemiologic existent.

Imagine indisponibilă

Totodată, Consiliul Judeţean Olt, primarul şi Consiliul Local al Comunei Schitu vor asigura funcţionarea serviciilor de protecţie şi asistenţă socială, funcţionarea corespunzătoare a serviciilor de utilităţi publice, precum şi aprovizionarea cu alimente de bază pentru persoanele fără susţinători sau altă formă de ajutor şi care nu se pot deplasa de la locuinţă/gospodărie.

Referitor la persoanele din diferite categorii de risc (femei gravide, persoane dializate, pacienţi oncologici etc.), Direcţia de Sănătate Publică Olt urmează să stabilească măsuri pentru medicii de familie în vederea monitorizării acestora.

În cazul în care, pe durata celor 14 zile pentru care s-a instituit măsura carantinării satului Greci, comuna Schitu, vor apărea situaţii speciale, Centrul Judeţean de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei Olt va analiza aceste situaţii şi va stabili măsuri suplimentare, cu aprobarea prefectului.

CITIŢI ŞI: 

30 angajaţi carantinaţi în focarul de COVID de la Spitalul de Psihiatrie Schitu. Manager: „E ca la război, n-avem ce face“

Noul coronavirus a ajuns şi la Spitalul de Psihiatrie Schitu-Greci: o pacientă de 73 ani, pozitivă. Se aşteaptă zeci de rezultate

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite