Cum se va rezolva problema câinilor fără stăpân la Slatina. Director serviciu: „Eu n-am vrut să se ajungă aici, dar dacă nu se adoptă în masă...“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deschis în plină campanie electorală, mai mult la presiunea slătinenilor asaltaţi, în anumite zone ale oraşului, de câinii fără stăpân, adăpostul public a atins capacitatea maximă. Hrana este, spun iubitorii animalelor, insuficientă, iar în viitorul nu foarte îndepărtat se va începe eutanasierea.

Adăpostul public pentru câinii fără stăpân de la Sărăceşti, Slatina, s-a deschis în campania electorală, deşi, spun iubitorii de animale, nu erau toate puse la punct. Sala de intervenţii chirugicale nici astăzi nu este pe deplin funcţională, iar fondurile pentru întreţinerea animalelor sunt insuficiente, aşteptându-se rectificarea bugetară. Capacitatea de 170 de câini a fost atinsă deja, astfel că de acum se pune din ce în ce mai acut problema eliberării de noi locuri în adăpost, pentru a putea fi aduşi din oraş alţi câini.

„Eutanasierea, am spus-o dintotdeauna, este ultima soluţie la care să ajungem. Eu n-am vrut, dar dacă nu se adoptă în masă, nu există o altă soluţie. Sesizări ne vin din teritoriu în fiecare zi, însă nu mai avem unde să-i aducem. Voi merge la Zmeura, la acel adăpost vestit, să vedem dacă ei mai au locuri. Am mai pregătit, de altfel câini pentru acest adăpost şi pentru un altul. Am pregătit pentru adopţie 30-35 de câini, i-am sterilizat, i-am microcipat, însă este insuficient. Ar trebui să se adopte constant zeci de câini lunar“, a declarat directorul Serviciului de Gestionare a Câinilor fără Stăpân din cadrul Primăriei Slatina, Mihaela Dragonu.

„Asta-i instituţie de Ev Mediu“

Iubitorii de animale, membri în asociaţiile de protecţie a animalelor, nu mai ştiu, pe de altă parte, cum să acţioneze astfel încât să salveze cât de mulţi câini pot. „Noi mergem cam în fiecare zi acolo, iar lucrul ăsta nu prea le convine, că punem mâna, le schimbăm apa, le mai dăm să mănânce, îi întrebăm fel de fel de lucruri. I-am ajutat într-o anumită perioadă cu hrană, pentru că nu era suficientă şi ne-au spus că aşteaptă o suplimentare de buget. Dar în continuare n-au sală de operaţie bine pregătită, n-au instrumentar, n-au abonament la Internet, astfel încât să posteze fotografiile câinilor adoptabili... Asta-i instituţie de Ev Mediu, nu vă spun ce metode folosesc să-i captureze. Dar, încercăm să nu facem valuri, pentru că vrem să salvăm cât mai mulţi câini. Acum pe cheltuiala asociaţiei sunt duşi şi sterilizaţi la o clinică din Craiova“, a declarat prof. Cecilia Romaniuc, membră a Asociaţiei pentru Protecţia Animalelor.

Directorul adăpostului spune însă că s-a adoptat soluţia sterilizării pe cheltuiala asociaţiei pentru a economisi fonduri. Sterilizarea este, de alfel, soluţia adoptată şi de alte adăpsoturi, urmată de eliberarea câinilor în teritoriu. „Noi nu ştiu dacă am putea să facem asta, pentru că nu ştiu cât de mulţumiţi ar fi slătinenii să se întoarcă aceşti câini în oraş, chiar microcipaţi şi sterilizaţi. Vom vedea ce facem! Hrană au, nu se pune problema, doar că dumnealor (membrii asociaţiilor pentru protecţia animalelor – n.r.) şi-ar dori să vadă castroanele veşnic pline. Nu ne permitem să facem risipă şi, pe de altă parte, îi hrănim conform reglementărilor: o dată pe zi câinii mari, de trei ori căţeii. Am mai avut, este adevărat, şi decese. S-au mai luat din oraş şi pui fără mamă, i-am trimis pe hingheri să le caute mama...“, a mai spus Dragonu.

Şi dacă se va adopta măsura eutanasierii (aici există o întreagă controversă, iubitorii de animale argumentând că eutanasierea se foloseşte în cazul animalelor bolnave, nicidecum ca o soluţie pentru eliberarea locurilor în adăpost, dacă animalele nu sunt adoptate în două săptămâni), aceasta s-ar putea pune în practică peste câteva săptămâni. „Medicul nostru este în concediu, iar fără medic nu facem nimic“, a precizat Dragonu. De menţionat că eutanasierea câinilor fără stăpân le-a adus foştilor şefi ai serviciului dosare de cercetare penală, fiind realizată într-o perioadă în care folosirea acestei metode era suspendată legal. Numele directorului de la acea vreme este, de altfel, vehiculat pentru a ocupa din nou funcţia.

CITIŢI ŞI: Activiştii Federaţiei pentru Protecţia Animalelor acuză Primăria Slatina: „Au făcut pompieristic un serviciu, la presiunile din campania electorală“

Primăria Slatina a început să adune maidanezii şi invită slătinenii să-i adopte. Director: „Vom lua legătura cu ONG-uri din ţară, nu sunt adepta eutanasierii“

VIDEO Slatina „exportă“ maidanezi în Sighişoara, Timişoara, Miercurea-Ciuc. Municipalitatea a pasat problema câinilor fără stăpân asociaţiei „Prietenii Noştri“

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite