Cum se va rezolva problema accesului în pieţe. Primarii, în şedinţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Producătorii care îşi comercializează marfa în pieţe s-ar putea muta pe aleile de lângă piaţă, în aer liber FOTO: Alina Mitran
Producătorii care îşi comercializează marfa în pieţe s-ar putea muta pe aleile de lângă piaţă, în aer liber FOTO: Alina Mitran

Primarii din mai multe localităţi participă astăzi la o întâlnire convocată la Prefectura Olt, cu scopul de a identifica soluţii astfel încât micii producători să-şi poată valorifica producţia. Cât de viabilă este propunerea organizării de pieţe volante.

Premierul Ludovic Orban le-a transmis prefecţilor că aşteaptă de la aceştia, în urma consultării cu primarii din localităţile în care funcţionează pieţe agroalimentare, propuneri de organizare a activităţii astfel încât micii producători să-şi poată în continuare valorifica marfa şi să fie respectate, totodată, şi măsurile de siguranţă sanitară. În caz contrar, de mâine pieţele agroalimentare organizate în spaţii închise ar urma să fie închise, spre disperarea zecilor de mii de mici producători care nu au contracte cu marii retaileri, piaţa fiind singurul mijloc de valorificare a produselor. La Prefectura Olt are loc, astăzi, la 11,00, o întâlnire la care au fost invitaţi primarii, cu scopul de a identifica soluţii la nivelul fiecărei localităţi.

Iată şi sugestiile pe care le fac autorităţile centrale:

 1. Unde sunt pieţe închise si se pot rabata pereţii se vor organiza pentru a le deschide în vederea reducerii infecţiilor cu noul coronavirus (conform HG 935/05.11.2020).

2. Acolo unde nu se pot deschide se vor scoate mesele alocate producătorilor agricoli în spaţiile publice, pe alei, sau pe străzile din proximitatea pieţelor, dar să restricţioneze accesul auto în spaţiile respective.

3. În cazurile in care nu există nici această posibilitate se vor organiza Pieţe agroalimentare volante in aer liber pe alte amplasamente, anunţate în prealabil producătorilor agricoli autohtoni şi cumpărătorilor, inclusiv prin comunicate oficiale.

Structurile asociative ale micilor producători au anunţat deja proteste în cazul în care nu se vor găsi soluţii, micii fermieri vorbind chiar de punerea în pericol a producţiei viitoare, în condiţiile în care sunt puşi în situaţia de a se conforma unor măsuri adoptate peste noapte.

Vă recomandăm şi: VIDEO Revoltă în pieţe: „Să-nchidă şi supermarketurile, acolo nu e virusu’?!“

Primul cadru didactic din România concediat fiindcă a refuzat predarea online: „Nu putem abandona clasa de elevi”

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite