Cum se prepară sarmalele de post. Reţeta în care varza poate fi înlocuită cu ştevie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Putem fi creativi în bucătărie şi în post pentru că variantele pentru o masă săţioasă nu se reduc la pateul vegetal - bombă de chimicale. O serie de reţete la îndemână, din care am ales trei, recomandă cele care au învăţat de la bunici să prepare bunătăţi sănătoase şi cu gust.

Sarmalele au gust şi dacă nu sunt preparate folosind carnea, dau asigurări gospodinele, care transmit mai departe reţete moştenite de la bunici. Ciupercile pot înlocui foarte bine carnea şi sunt folosite în diverse alte preparate.

Cum se fac sarmalele

„Mari diferenţe nu sunt. Carnea este înlocuită cu ciupercile şi, în plus, se foloseşte mai mult orez. Se căleşte ceapa, se poate adăuga morcov ras, se adaugă şi ciupercile şi orezul şi se mai călesc puţin. Cu acest amestec vor fi umplute foile de varză murată“, spune o gospodină, Ileana Monete, care, nu cu mult timp în urmă, a gătit alături de alte colege în văzul tuturor, într-un eveniment public, bucate de post după reţete învăţate în copilărie.

„La ţară, în Postul Paştelui nu lipsea varza murată. Ţăranii mai murau şi frunze de viţă de vie, folosindu-le în acelaşi scop. Primăvara mai foloseau pentru aceste sarmale de post şi ştevia, pe care o aveau din belşug“, a mai spus interlocutoarea.

Mâncare de praz

În Oltenia se foloseşte foarte mult şi prazul, care dă mâncărurilor un gust deosebit. Pentru o delicioasă mâncare de praz, tot produs de post, aveţi nevoie de 2-3 fire de praz, 2 cepe, pastă de roşii sau bulion, o cană de orez şi 100 ml de ulei.
Se căleşte mai întâi ceapa, când aceasta a dobândit o culoare aurie adăugându-se prazul tăiat rondele. Se adaugă bulion sau, dacă aveţi la îndemână, 2-3 roşii, iar ulterior apă şi un praf de sare. Când legumele s-au înmuiat se adaugă orezul, iar la final, verdeaţă.

Mâncare de ştevie

Tot un produs cu gust de care repede te îndrăgosteşti este şi mâncarea de ştevie, sau, în Oltenia, dragavei, pe care îl culegeţi din grădină sau îl puteţi cumpăra din piaţă. 

image

Puteţi folosi de asemenea morcov, ardei, praz, care se călesc puţin alături de ceapă. Ştevia fragedă se taie (sau se poate rupe), se adaugă şi se mai lasă la călit încă puţin. Se adaugă o lingură de pastă de roşii, apă şi se lasă la fiert. Leurda, sau usturoiul verde, este un alt secret pentru un gust deosebit al acestui preparat. Opţional, două linguri de făină se pot amesteca cu câteva linguri de apă rece şi se pot adăuga aproape de final, pentru a îngroşa mâncarea.

CITIŢI ŞI: Mâncare delicioasă de prune uscate, după o veche reţetă oltenească

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite