Cum te poţi angaja ca asistent maternal profesionist. Cât este salariul şi cum îţi iei atestatul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşi condiţiile de studii sunt deosebit de permisive, până la a ajunge să ocupi un post de asistent maternal profesionist în reţeaua publică de protecţie socială trebuie îndeplinite o serie de alte cerinţe. Care ar fi avantajele unui asemenea loc de muncă.

Să îngrijeşti un copil părăsit în sistemul de protecţie socială sau ajuns acolo în urma intervenţiei instituţiilor statului este un obiectiv pe care, ani de-a rândul, mulţi români şi l-au fixat, motivaţiile fiind de la cele de ordin moral, până la cele financiare. Angajarea de noi asistenţi maternali presupune, însă, costuri pentru stat, de aceea se întâlnesc foarte des situaţii în care un singur asistent maternal îngrijeşte mai mult de un copil, angajările fiind aproape blocate în ultimii ani. O portiţă se deschide însă în această perioadă, strategia europeană impunând ca în următorii ani să fie desfiinţate centrele de plasament-mamut, urmând ca îngrijirea acestor copii să se realizeze în sistem familial, prin intermediul asistenţilor maternali specializaţi.

În judeţul Olt, unde în prezent sunt angajaţi 231 de asistenţi maternali profesionişti, până la finele anului 2019 reţeaua ar trebui mărită cu alte 40 de persoane angajate pe astfel de posturi. Până la acest moment, au fost angajaţi nouă asistenţi maternali profesionişti, procesul de selecţie şi formare fiind continuu.

Cum intri în procesul de selecţie

Pentru a fi asistent maternal profesionist sunt câteva condiţii de bază pe care dacă nu le îndeplineşti nu poţi intra în procesul de selecţie. Condiţiile privind studiile absolvite sunt dintre cele mai permisive, asistenţii maternali putând avea doar diplomă de şcoală gimnazială (deşi, de mai multă vreme se vorbeşte de modificarea acestui standard, urmând să se impună condiţia de studii liceale). În schimb, trebuie să aibă capacitate deplină de exerciţiu, o bună reputaţie în comunitate, să nu fi fost condamnaţi penal sau decăzuţi din drepturile părinteşti şi să nu sufere de boli transmisibile cronice, dar şi să deţină în proprietate o locuinţă cu spaţiu de locuit suficient pentru familie şi pentru copiii pe care urmează să-i îngrijească, baie şi bucătărie racordate la reţeaua de apă şi canal. De-abia după ce reprezentanţii DGASPC se asigură că aceste condiţii sunt îndeplinite se poate trece la următoarele etape de selecţie.

Procedura specifică de selecţie presupune, conform reprezentanţilor DGASPC Olt, parcurgerea a două etape: evaluarea iniţială şi pregătirea. În timpul evaluării iniţiale se fac mai multe vizite la domiciliu, realizându-se interviuri cu viitorul asistent maternal, dar şi cu membrii familiei, atât individual, cât şi cu familia reunită. Dacă etapa este trecută cu bine de către solicitant, se intră în procesul de pregătire, urmând parcurgerea unor cursuri de formare specifice, cu durata de 60 de ore. La finalul acestor cursuri urmează o evaluare, candidatul primind atestatul de asistent maternal profesionist dacă acumulează cel puţin 50 puncte. După obţinerea atestatului, asistenţii maternali pot fi efectiv angajaţi.

Cât poţi câştiga

Salariul de încadrare, în cazul unui asistent maternal, variază în funcţie de vechimea anterioară în muncă, de numărul de copii pe care îi primeşte în plasament, de situaţia acestor copii (pentru îngrijirea copiilor încadraţi în grad de handicap se acordă un spor suplimentar) etc.

Un asistent maternal este retribuit cu un salariu brut care porneşte de la 2.781. Este salariul pe care îl poate încasa un asistent maternal fără vechime în muncă şi care primeşte în îngrijire un copil. Pentru al doilea copil primit în îngrijire se acordă un spor suplimentar la salariu de 15%, dacă asistentul maternal primeşte şi un al treilea copil, se mai acordă 15%. Pentru îngrijirea unui copil cu handicap, în schimb, sporul acordat este de 25%, iar adcă respectivul asistent maternal primeşte în îngrijire şi al doilea copil cu handicap se mai acordă alţi 25%. Pentru a le asigura copiilor îngrijiţi toate cele necesare li se acordă acestora o alocaţie de plasament (care porneşte de la 600 lei şi poate ajunge, pentru cei încadraţi în grad de handicap, la 900 lei), la care se adaugă alocaţia de stat (de 150 lei pentru copiii în vârstă de peste 2 ani fără probleme de sănătate şi de 300 lei pentru copiii încadraţi în grad de handicap). Cel mai mare salariu brut pentru un asistent maternal încadrat de DGASPC Olt, de exemplu, ajunge la 4.312 lei.

Dacă doriţi să vă pregătiţi pentru o astfel de profesie ar trebui să mai ştiţi că este destul de puţin probabil să primiţi în îngrijire un singur copil, pe de o parte pentru că politica DGASPC urmăreşte eficientizarea cheltuielilor (şi se va prefera încadrarea unui singur asistent maternal, căruia să i se plătească un spor suplimentar pentru fiecare copil plasat în îngrijire, decât plata mai multor salarii), iar pe de alta, pentru că se urmăreşte ca fraţii preluaţi în sistemul de protecţie să crească împreună.

Slatina



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite