Cum păstrăm o locuinţă răcoroasă, fără aer condiţionat. Obiectele de decor la care este indicat să renunţăm pe perioada verii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zilele caniculare au venit, în oraşele de câmpie aerul a devenit deja de nerespirat. Ce facem dacă nu avem banii necesari pentru un aparat de aer condiţionat sau pur şi simplu nu acceptăm această variantă?

Cel mai greu încercaţi în această perioadă în care canicula se instalează, în special în zonele de câmpie, sunt cei care locuiesc la bloc şi care nici  pe copacii care să asigure şi dincolo de primele etaje umbra binefăcătoare nu se pot baza. Sunt câteva lucruri de care ar trebui să ţinem seama şi care ne vor ajuta să păstrăm cât mai mult timp răcoarea în cameră.


Sursele de căldură, de evitat pe timpul zilei

Aerisirea locuinţei este recomandat să se facă, în zilele caniculare, dimineaţa foarte devreme (orele 4,00 – 5,00) şi seara foarte târziu. Dacă suportăm curenţii de aer fără problem, putem lăsa deschise uşile şi ferestrele pe timpul nopţii. Când lăsăm să pătrundă aerul rece este de ajutor să deschidem inclusiv uşile dulapurilor, pentru a lăsa să iasă aerul care s-a încălzit peste zi.

Evitaţi, de asemenea, să ţineţi pornite aparatele de care nu aveţi neapărată nevoie. Recomandat este chiar să scoateţi din priză televizoarele, calculatoarele, alte aparate pe care nu este neapărată nevoie să le folosiţi. Înlocuiţi becurile incandescente cu cele cu consum redus de energie, care nici nu se încălzesc  aşa cum se întâmplă cu primele.

Aragazul şi cuptorul sunt alte surse de căldură pe care ar fi potrivit să le folosim seara, cât mai târziu.

Jaluzele, draperii, obloane în calea soarelui

Ferestrele bine izolate pot face diferenţa atunci când ne dorim o locuinţă răcoroasă. Dacă se impune, schimbaţi tocăria, iar dacă efortul financiar este prea mare, încercaţi alte metode de a împiedica lumina şi căldura să pătrundă, pe timpul zilei, în locuinţă.
Foliile izolante sunt o soluţie, la fel ca obloanele şi jaluzelele exterioare. Pentu interior sunt indicate draperiile groase.

Materialul pentru aşternuturi trebuie să fie din fibre naturale, iar culorile alese, cât mai deschise.

Evitaţi supraaglomerarea spaţiului

Printre recomandările specialiştilor se regăseşte şi aceea privind amenajarea locuinţei. Elementele de décor trebuie să fie cât mai puţine, astfel încât curenţii de aer să circule, iar ordinea în încăperi este absolut necesară, curăţenia inducând şi starea de confort. Covoarele, în special cele masive,  absorb căldură şi „încarcă“ locuinţa, de aceea ar fi potrivit să renunţăm la ele pe perioada verii, eventual înlocuindu-le cu altele mai mici.

Trucul cu ventilatorul

Dacă toate acestea tot nu ajută, un ventilator ar putea schimba situaţia. Ventilatoarele pentru plafon ar fi de preferat. Un truc la îndemână şi care garantează rapid senzaţia de răcoare este folosirea unui bol cu gheaţă poziţionat în faţa aspiratorului (sau pet-uri cu apă îngheţată), în timp ce gheaţa se topeşte curenţii de aer rece răcorind locuinţa.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite