Cum gestionezi şocul pierderii locului de muncă. Cele şapte greşeli care trebuie evitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşi România traversează astăzi o criză de muncitori, nicidecum de locuri de muncă, deloc puţini sunt cei care se văd puşi în situaţia de a-şi căuta altă slujbă, în urma concedierii. Din articolul următoare puteţi afla ce este de făcut pentru a nu cădea pradă depresiei şi a ne putea continua rapid activitatea, chiar dacă este nevoie de schimbarea domeniului de activitate.

Pentru foarte mulţi oameni de succes, concedierea de care au avut la un moment dat parte în carieră a fost şi punctul de plecare într-un nou domeniu. Doar că acel moment când te trezeşti dintr-odată fără salariu, cu ziua de plată a ratei care bate la uşă şi cu facturile în cutia poştală, nu e foarte uşor de trecut. Uneori e chiar nevoie să apelezi la un specialist, pentru a nu cădea pradă depresiei.

Iată ce spun specialiştii în recrutare despre etapele emoţionale  prin care o persoană concediată poate trece, despre cum să recunoaştem o stare vecină cu depresia şi despre cum ar trebui să ne raportăm, de fapt, la astfel de etape din viaţă, sfaturile fiind cuprinse într-un ghid – „Cum să depăşeşti momentul pierderii locului de muncă“ - pus la dispoziţia celor aflaţi în căutarea unui loc de muncă prin intermediul serviciului public de ocupare.

Cum „negociem“ cu noi înşine

Există, spun specialiştii, şase etape emoţionale prin care trecem după ce ni s-a comunicat vestea că am fost concediaţi.

Prima etapă este şocul şi refuzul de a accepta că ceea ce ţi s-a transmis este adevărat. În zilele următoare, spun specialiştii care au realizat ghidul menţionat, apare teama, asta în timp ce îţi analizezi situaţia financiară şi îţi dai seama că, cel mai probabil, nu te vei putea descurca mult timp fără venit. „Mânia vine aproape imediat şi poate fi periculoasă dacă îi permiţi să se instaleze“, avertizează aceiaşi specialişti.

O etapă prin care nu toate persoanele care se confruntă cu o concediere trec este cea a „negocierii“ şi se referă la ceea ce ne-am propus anterior să realizăm, dar nu am reuşit până în acel moment. Poate fi, în schimb, exact momentul unui nou început, după ce cauţi modalităţile concrete de a interveni acolo unde ai renunţat anterior să-ţi pui planurile sau visurile în aplicare.

Depresia este o altă etapă pe care cei concediaţi o trăiesc, iar aceasta se poate vindeca foarte uşor, când este mai derabă un episod de tristeţe, cu un episod de plâns, însă în cazurile mai grave ar trebui să apelăm la specialişti (cum sunt, spre exemplu, psihologii).

Resemnarea ar fi ultima etapă şi semnul că ai depăşit momentul şi că eşti pregătit să mergi mai departe.

Cum recunoşti că eşti în pragul depresiei

Izolarea în astfel de momente de cei din jur nu ne face absolut deloc bine. Când, în schimb, apar şi alte semne şi când se manifestă intens este cazul să cerem ajutor de specialitate.

Iată care sunt semnele că depresia nu este departe: grijă, angoasă; părere proastă despre tine; greşeli pe care le faci frecvent; oboseală; greaţă; ameţeli, dureri de cap; constipaţie sau diaree; tendinţa de a transpira; indigestii sau arsuri stomacale frecvente; pofte sau, din contră, lipsa apetitului; dificultarea în adoptarea deciziilor; senzaţia de incapacitate; dorinţa frecventă de a plânge; insomnii, ieşiri nervoase; trecerea inconsecventă de la o sarcină de îndeplinit la alta; consum sporit de alcool şi/sau tutun; consum crescut de cafeină, medicamente; crize de furie etc. Dacă mai mult de patru dintre aceste simptome se manifestă, sau dacă unul sau mai multe revin frecvent şi sunt din ce în ce mai greu de controlat, este cazul să apelezi la ajutor specializat, sau cel puţin la ajutorul familiei şi al prietenilor.

Partea pozitivă a concedierii peste noapte

Pentru a reuşi să-ţi găseşti cât mai repede un nou loc de muncă vei avea nevoie şi de un plan de acţiune. Prima grijă ar trebui să fie, însă, să nu renunţi să te îngrijeşti de sănătatea fizică şi psihică, respectând o dietă sănătoasă, făcând exerciţii fizice etc. Este momentul să vezi şi partea pozitivă a lucrurilor şi anume:
- Ai posibilitatea să fii sincer cu tine şi să evaluezi dacă ceea ce făceai îţi aducea cu adevărat satisfacţii şi de ce tip;
- Ai timp mai mult pentru familie şi pentru lucrurile pe care, poate, le-ai amânat;
- Ai timp să începi în sfârşit activitatea pe care ţi-o doreai;
- Ai mai mult timp pentru copii etc.

Reevaluează-ţi situaţia financiară şi decide

Un astfel de impas este, de obicei, şi momentul pentru a evalua cât cheltuiai, ce era cu adevărat necesar, ce plăţi le făceai înainte fără rost etc. Iată care sunt paşii într-o asemenea analiză:
- Verifică de ce bani dispui. Dacă ai primit la concediere şi o compensaţie, fă-ţi o rezervă şi foloseşte  o sumă mică şi doar pentru cheltuielile curente;
- Interesează-te câţi bani ai concret de rambursat, care sunt soldurile creditelor etc.;
- Fă lista cheltuielilor obligatorii lunare (dacă nu o ai);
- Vezi ce poţi elimina din cheltuielile lunare;
- Caută soluţii alternative de venit. Vinde, de exemplu, lucrurile care nu-ţi sunt neapărat necesare;
- Renegociază clauzele contractuale, renunţă, dacă este posibil, la anumite bunuri cumpărate în leasing etc.

„Nu rămâne blocat în trecut“

Iată şi lista greşelilor pe care este neapărată nevoie să le eviţi, pentru a trece mai uşor peste astfel de momente:
- Nu te izola după pierderea locului de muncă – menţine legăturile cu familia, cu prietenii şi cunoştinţele;
- Nu privi pierderea locului de muncă drept un eşec personal – mai degrabă, ne sfătuiesc specialiştii, ar trebui să privim totul ca pe oportunitatea de a a găsi un loc de muncă mai bun, poate mai bine plătit, poate în acord cu aptitudinile şi dorinţele noastre, care poate ne oferă mai mult timp liber etc.;
- Nu amâna să începi căutarea unui loc de muncă, din contră, această căutare ar trebui să se transforme într-un loc de muncă, până găseşti;
- Nu te amăgi cu ideea că vei găsi foarte uşor un nou loc de muncă, la fel de bine plătit;
- Nu rămâne blocat în trecut, insistând cu ideea că totul este atât ne nedrept. Fii pozitiv şi mergi mai departe;
- Nu aştepta să treacă de la sine criza, ci caută cu perseverenţă un nou loc de muncă, fă un curs nou, îmbunătăţeşte-ţi cunoştinţele, gândeşte-te la antreprenoriat şi la planurile pe care le-ai abandonat;
- Nu te gândi că trebuie să o iei de la zero, ne mai spus specialiştii, caută legăturile între ceea ce ai făcut şi noul domeniu în care intenţionezi să te avânţi, punând accent pe ceea ce ştii deja şi pe cum ai putea folosi acele cunoştinţe la noul loc de muncă.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite