Cum folosim produsele care ţin ţânţarii la distanţă. Dermatolog: „Înţepăturile de insecte pot determina reacţii alergice grave“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Soluţia-spray reaplicată la fiecare două ore ţine ţânţarii la distanţă FOTO: Shutterstock
Soluţia-spray reaplicată la fiecare două ore ţine ţânţarii la distanţă FOTO: Shutterstock

Vara, sezonul vacanţelor, în care căutăm şi soarele şi plaja, dar şi zonele umbrite şi iarba verde, ne poate aduce neplăceri dacă nu manifestăm grijă pentru modul cum ne expunem.

Dacă la plajă, mai ales în aceste zile caniculare, nu putem pleca fără crema cu factor de protecţie UV, nici la iarbă verde nu putem ieşi oricum sau n-ar trebui să o facem.

O ieşire la grătar, dacă avem un teren alergic, se poate transforma într-un pericol din pricina insectelor. Ne ajută, din fericire, produsele moderne, doar că şi acestea trebuie folosite urmând un anumit protocol.

„Împotriva ţânţarilor, dar nu numai, este indicat şi împotriva altor insecte, folosim spray-ul cumpărat din farmacie, nu altceva. Pulverizăm pe piele cu o jumătate de oră înainte de expunere şi întindem ca şi în cazul loţiunii de plajă“, spune medicul dermatolog Cristina Tutunaru.

Ce nu ştim toţi este că, aşa cum loţiunea care ne protejează de razele nocive ale soarelui se reaplică, la fel se procedează şi cu spray-ul anti-ţânţari. „Revenim şi reaplicăm la fiecare două ore şi chiar mai devreme dacă suntem în vecinătatea unei ape iar umiditatea este mai mare, sau dacă transpirăm, afară fiind cald. Prin transpiraţie se înlătură efectul spray-ului“, mai spune medicul.

De ce nu trebuie să mâncăm dulciuri procesate

Aparent fără nicio legătură cu subiectul, consumul de dulciuri influenţează însă riscul la care ne expunem în privinţa atacului din partea insectelor. Consumând alimente dulci, prin transpiraţie vom şi elimina o parte din ce am ingerat şi vom atrage ca un magnet insectele, mari iubitoare de dulce. „Nu trebuie folosite parfumuri, creme dulci, uleiuri parfumate, pentru că acestea nu fac decât să atragă şi albinele, şi ţânţarii şi tot felul de insecte. La fel se întâmplă în cazul consumului de dulciuri, în special dulciuri concentrate, pentru că tot ce mâncăm are corespondent şi în ceea ce eliminăm prin transpiraţie“, explică medicul.

Pulverizăm spray-ul în aer liber

Trebuie să fim prevăzători şi atunci când administrăm repelentul. Pentru că este sub formă de spray, pentru a evita, mai ales în cazul copiilor, inhalarea vaporilor, este indicat să-l administrăm în aer liber. De asemenea, nu îl administrăm copiilor în zona mâinilor, care pot ajunge uşor în gură, la ochi etc., provocând neplăceri.

„Administrate conform instrucţiunilor, aceste produse nu au contraindicaţii, fiind testate dermatologic. Înţepăturile de insecte, în schimb, în cazul unor persoane atopice, pot determina reacţii alergice grave, inflamaţii. Pe un teren alergic orice banală înţepătură de ţânţar se inflamează“, a mai spus dermatologul. 
 

CITIŢI ŞI: Cum ne dăm seama că o aluniţă poate fi cancerigenă. Top 5 afecţiuni care se agravează la expunerea solară

Cum ne apărăm copiii de pericolele verii. Medic: „Îngheţata consumată în primele luni de vară dă infecţii urâte“

Greşeli fatale făcute de părinţi în privinţa alimentaţiei celor mici. Doctor: „Am văzut ulcer la copil de 3 ani!“

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite