Cum să foloseşti petardele şi artificiile fără să ai probleme cu Poliţia. Care este distanţa minimă impusă faţă de locuinţe

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În această perioadă poliţiştii au confiscate mii de kilograme de produse din amestecuri pirotehnice vândute ilegal
În această perioadă poliţiştii au confiscate mii de kilograme de produse din amestecuri pirotehnice vândute ilegal

Poliţiştii efectuează, în această perioadă, controale multiple pentru a verifica în ce fel se respectă legislaţia privind utilizarea şi vânzarea către publicul larg a articolelor pirotehnice, iar acţiunile oamenilor legii vor continua. Ce trebuie să ştii pentru a fi în siguranţă şi a te feri de problemele cu legea.

Articolele pirotehnice de divertisment ar trebui achiziţionate doar din punctele autorizate în acest sens, astfel că dacă la piaţă, prin târguri, pe aleile din zone aglomerate eşti acostat şi îmbiat să cumperi astfel de produse, cel care ţi le vinde nu are, în mod sigur, calitatea să facă asta, sau articolele pirotehnice sunt din clase exceptate de la vânzarea către publicul larg.

„Este interzisă deţinerea, utilizarea şi vânzarea către publicul larg a articolelor pirotehnice de divertisment din categoriile 2, 3 şi 4, a articolelor pirotehnice de scenă (T1 şi T2) şi a altor articole pirotehnice din categoria P2, din motive de ordine şi siguranţă publică, securitate şi pentru protecţia mediului“, precizează reprezentanţii IPJ Olt, menţionând că la folosirea articolelor pirotehnice de divertisment sunt necesare măsurile de protejare a persoanelor, bunurilor materiale, a animalelor şi a mediului.

Care sunt interdicţiile

Articolele pirotehnice care se pot cumpăra din centre autorizate se folosesc, şi acestea, cu respectarea anumitor reguli. Iată care sunt interdicţiile la folosirea petardelor şi artificiilor:

a) între orele 24.00 şi 06.00, cu excepţia evenimentelor de interes local, naţional sau internaţional, în baza aprobării autorităţilor locale;

b) la o distanţă mai mică de 50 de metri de construcţiile de locuinţe cu până la 4 niveluri şi la mai puţin de 100 de metri faţă de cele cu peste 4 niveluri;

c) la o distanţă mai mică de 500 de metri de instalaţiile electrice de înaltă tensiune, de locurile de depozitare şi livrare a combustibililor lichizi sau solizi, de instalaţiile de gaze.

d) la o distanţă mai mică decât cea prevăzută de reglementările în vigoare pentru obiectivele chimice şi petrochimice ori pentru alte obiective care prezintă pericol de incendiu sau explozie;

e) în locurile în care există riscul producerii de alunecări de teren, avalanşe sau căderi de pietre;

f) pe drumurile publice deschise circulaţiei rutiere, pe aleile pietonale şi în spaţiile deschise cu aglomerări de persoane;

g) la o distanţă mai mică de 500 de metri de păduri.

Totodată, în conformitate cu legislaţia în vigoare, este permisă organizarea de jocuri cu articole pirotehnice de divertisment din categoriile 3 şi 4 numai în condiţiile în care există acordul primăriei, al inspectoratului pentru situaţii de urgenţă judeţean şi avizul inspectoratului judeţean de poliţie pe a cărui rază se execută jocurile respective.

Orice operaţiune cu articole pirotehnice, efectuată fără drept, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.

De asemenea, comercializarea articolelor pirotehnice din categoriile 1 şi P1 către persoane cu vârsta sub limita prevăzută de lege, respectiv 18 ani, precum şi comercializarea către publicul larg a articolelor pirotehnice destinate a fi utilizate de către pirotehnicieni, constituie infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă, mai precizează poliţiştii.

Slatina



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite