Cum foloseşti corect stingătorul de incendiu. Detaliile care, omise, pot duce la o tragedie VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
stingator incendiu

Deşi se găsesc în foarte multe spaţii închise şi ni se pare că sunt simplu de folosit, puţini sunt cei care efectiv au pus mâna pe un stingător de incendiu şi ar şti, la nevoie, să îl folosească.

Anumite detalii în utilizarea stingătoarelor de incendiu, care reprezintă principalele mijloace de intervenţie pentru stingerea începuturilor de incendiu, sunt foarte importante, certifică pompierii. În spaţiu deschis contează dacă afară este sau nu vânt, de exemplu, iar atunci când foloseşti un stingător de incendiu în spaţiu închis va trebui să iei în calcul că este posibil ca vizibilitatea să scadă mult.

Iată cum foloseşti corect stingătorul, explicaţiile pas cu pas ale unui pompier.

„Stingătoarele se acţionează manual, iar substanţa pe care o conţin sub efectul presiunii create în interiorul recipientului poate fi direcţionată asupra zonei de ardere. Cele mai comune stingătoare sunt cele cu pulbere, acestea se găsesc în majoritatea spaţiilor, în autoturisme sau în benzinării“, explică plutonierul adjutant şef Romică Răducanu, şef Gardă Intervenţie în cadrul Detaşamentului de Pompieri Slatina.

„Se prinde, ferm, furtunul de refulare şi se îndreptă jetul către baza flăcărilor“

„Stingătorul se ridică din locul în care este amplasat, se transportă în zona de producere a incendiului, se eliberează furtunul din zona de fixare, se deblochează, prin îndepărtarea inelului de siguranţă, se prinde, ferm, furtunul de refulare şi se îndreptă jetul către baza flăcărilor. Pentru a fi eficient, este necesar să se alterneze mişcarea de refulare, pentru acoperirea întregii suprafeţe incendiate. Este important că jetul de pulbere să fie dirijat de la începutul intervenţiei la baza focarului, de la marginea cea mai apropiată şi să se meargă către extremitatea opusă, cu o mişcare de maturare, pe întreaga lăţime a focarului“, sunt sfaturile specialistului.

Dacă incendiul s-a produs în spaţiu deschis este nesar de menţionat că nu trebuie acţionat în sens contrar direcţiei vântului. „În spaţiile închise, se va avea în vedere reducerea vizibilităţii, din cauza pulberii refulate şi posibile efecte adverse la respiraţie, chiar dacă pulberea nu este toxică”, sunt explicaţiile plutonierului adjutant şef Romică Răducanu.

stingator incendiu

Pompierii au şi alte sfaturi pentru zilele libere în care ne vom afla la slujba de Înviere, la grătar, la picnic etc. Iată care sunt recomandările Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă ,,Matei Basarab” al judeţului Olt:

- faceţi focul pentru grătar doar în locurile special amenajate pentru picnic de către autorităţile locale;
- respectaţi  instrucţiunile de apărare împotriva incendiilor afişate sau dispuse  de personalul silvic;
- nu aprindeţi focul în pădure;
- dacă vreti să faceţi  focul în curte, înainte de aprinderea focului curăţaţi locul de materiale  care se pot aprinde uşor;
- păstraţi lângă foc o rezervă de apă, pentru a putea stinge imediat vegetaţia uscată ce s-ar putea aprinde;
- sunt interzise accesul cu autovehicule personale pe drumurile forestiere şi aprinderea focului la o distanţă mai mică de 100 m de liziera pădurii;
- nu lăsaţi copiii să se joace cu focul!

Vă recomandăm şi:

SMURD-ul şi Descarcerarea, pentru salvarea unei fetiţe de 5 ani care şi-a prins degetele într-o bancă din parcul de joacă FOTO 

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite