Cum a devenit Dealul Grădişte din Slatina, un simbol al urbei, bătaia de joc a ultimilor doi primari, Vâlcov şi Prina

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine cu Dealul Grădişte din Slatina - în stg., cortul imens alb ”plantat” în 2012  (FOTO: Mugurel Manea)
Imagine cu Dealul Grădişte din Slatina - în stg., cortul imens alb ”plantat” în 2012  (FOTO: Mugurel Manea)

Dealul Grădişte din Slatina este cea mai înaltă formă de relief din localitate, ridicându-se la peste 600 de metri deasupra solului din vremuri pe care nimeni nu le poate preciza. Până acum aproape zece ani, aici nu exista decât un turn de apă ridicat la începutul sec. XX. Ultimii doi primari aleşi ai urbei, Darius Vâlcov şi Minel Prina, acuzaţi acum de DNA de fapte de corupţie, au batjocorit acest simbol al oraşului.

Datorită panoramei deosebite pe care o oferă asupra oraşului de 360 grade, autorităţile locale din Slatina au ridicat pe Dealul Grădişte, în urmă cu aproape zece ani, o clădire numită Casa Căsătoriilor. Tot în acest loc au loc, începând de atunci, şi şedinţele Consiliului Local Slatina. Deoarece aici se ajunge de regulă doar cu maşina, nu este de mirare că mai nimeni din populaţia urbei nu participă la şedinţele Consiliului local care îi decide şi cheltuie banii locuitorilor oraşului. De aici şi zvonurile potrivit cărora acesta ar fi fost şi scopul clădirii, respectiv ca, în spatele ideii nobile de ridicare a unui imobil pentru unirea destinelor cetăţenilor Slatinei, locuitorii urbei să fie ţinuţi departe de hotărârile importante referitoare la soarta oraşului şi cheltuirea banilor lor.

Înainte de ridicarea clădirii reprezentând Casa Căsătoriilor (compusă doar din parter), pe istoricul Deal Grădişte nu exista decât un aşa-zis castel de apă ridicat la începutul sec. XX, un fel de turn de nici zece metri înălţime. În rest era doar vegetaţie şi linişte.

Ultimii doi primari aleşi ai urbei, Darius Vâlcov (PD/PDL, PSD) şi Minel Prina (PSD), acum acuzaţi de Direcţia Naţională Anticorupţie de grave fapte de corupţie în timpul cât au condus oraşul, au batjocorit însă singurul simbol natural al urbei permiţând amenajarea unui imens şi grotesc cort de culoare albă unde au loc, cel mai adesea, nunţi, dar nu numai. Acest lucru a fost posibil doar prin tot felul de tertipuri imobiliare şi legături ale celor doi edili menţionaţi cu diverşi oameni de afaceri, unii aflaţi şi ei acum în vizorul procurorilor. Primul pas a fost făcut de cine altul decât chiar edilul Darius Vâlcov în luna mai 2005, când a dorit ca nunta lui cu Lavinia Şandru să rămână de neuitat. Şi aşa a fost: Vâlcov (primar Slatina între 2004-2012) a făcut nunta într-un cort imens, alb - pe Dealul Grădişte, într-un moment când pe platoul Dealului nu exista decât vechiul castel de apă al urbei. Dealtfel, cu această ocazie, Vâlcov a ţinut cu dinţii ca să fie gata drumul cimentat pentru acces spre vârful platoului Dealului.

Mecanismul aranjamentelor pentru preluarea Dealului Grădişte de către camarila celor doi edili amintiţi a fost pornit în vara anului 2010 când, pe data de 12 august, Consiliul Local al municipiului Slatina adopta două hotărâri: Hotărârea nr. 199, prin care o suprafaţă de 76.837 mp de pe Dealul Grădişte trecea din domeniul public în domeniul privat, şi Hotărârea nr. 200, prin care se dispunea vânzarea prin licitaţie publică a suprafeţei respective. Terenul cu pricina a fost împărţit şi vândut în trei loturi: Lotul 1, în suprafaţă de 31.875 mp, a fost evaluat la 3,49 euro/ mp; Lotul 2, în suprafaţă de 41.326 mp, evaluat la 4,45 euro/mp, şi Lotul 3, în suprafaţă de 3.636 mp, a fost evaluat la 19,38/mp.

dealul gradiste+valcov

Între cele trei loturi s-a aflat un alt lot „strategic” de 5.000 mp vândut iniţial către SC Rupiah SRL Craiova/ulterior capitalul social fiind mutat pe Slatina (firmă condusă din 2013 de Gianina Natanzohn Bobicu, fost director al Direcţiei de Patrimoniu al Primăriei Slatina sub conducerea lui Darius Vâlcov primar, n.r.), dar, ulterior, a ajuns din nou în proprietatea Primăriei Slatina de unde, mai departe, a fost revândut de municipalitate administratorului SC Prima Piaţă 2000 SA Slatina, Cristian Marian Ghenciu, la preţul de 20 euro/mp. Mai exact, lotul de 5.000 mp de pe Dealul Grădişte a trecut prin mai multe manevre pentru a i se pierde „urma”: terenul a fost vândut iniţial de municipalitatea slătineană condusă de Vâlcov pentru 400.000 lei către Rupiah SRL în baza contractului nr. 637/05.02.2007, care a revândut apoi terenul prin contractul nr. 174/22.02.2013 către SC Rubinstein Holding SRL Slatina, deţinută şi administrată de amicul Cristian Marian Ghenciu care conducea SC Prima Piaţă SRL 2000, firma ce administra toate pieţele din Slatina. Ghenciu, este inutil să mai precizăm, era un alt interpus al primarului de atunci, Darius Vâlcov, ca şi Gianina Natanzohn Bobicu, lucru reliefat şi de către procurorii DNA în referatele lor privind acuzaţiile de corupţie aduse lui Vâlcov.

avea planuri serioase şi clare cu terenul de 5.000 mp de pe Dealul Grădişte, dar şi cu restul terenului de pe platoul Dealului. Pentru ca aceste planuri să devină realitate au fost puse în funcţiune alte ”rotiţe” ale camarilei conduse de Vâlcov şi Minel Prina (viitor primar al urbei în februarie 2013), ultimul fiind, pe atunci, chiar administratorul public al Primăriei Slatina (din anul 2007). Astfel, mai întâi, lotului de 5.000 mp anterior menţionat i-a fost schimbată categoria de folosinţă în ”Curţi construcţii”, deşi era declarată ”Arie de Protecţie Specială Avifaunistică”, parte componentă a Sitului ROSPA 0106 Valea Oltului Inferior – Dealul Grădişte, Parcul Oltului. Cu alte cuvinte, primăria condusă de Vâlcov la acel moment nu a mai ţinut cont de lege care statuase deja că platoul de pe Dealul Grădişte din Slatina făcea parte din perimetrul de protecţie a rezervorului de apă subteran şi, prin urmare, se interzicea orice amplasament permanent sau provizoriu. Astfel a apărut, ilegal, mai întâi Casa Căsătoriilor, apoi restul.

casa casatoriilor slatina

În aprilie 2012 începea, pe lotul de 5.000 mp de pe Dealul Grădişte, amenajarea unui imens cort pentru evenimente festive, cort ce ocupă aproape 800 mp şi poate adăposti chiar şi 1.000 de persoane. Cortul a fost ridicat de firma SC Nataly Plac SRL Slatina. Minel Prina era, la acea vreme, administrator public al Primăriei Slatina, ”omul cu aprobările”; iar viceprimar era Dan Bălăşescu (fost ziarist intrat în politică - PDL/PSD), care şi el a condus ”invizibil” Slatina timp de trei luni (aprilie-iunie 2012). Bălăşescu este, trebuie menţionat, cel care a semnat din partea Primăriei Slatina contractul nr. 1.127/25.08.2010 în valoare de 8.000 de miliarde lei vechi pentru întreţinerea spaţiilor verzi din oraş pe nu mai puţin de 30 de ani cu Rupiah SRL Slatina, firmă condusă din 2013 de fosta subordonată a lui Vâlcov, Gianina Natanzohn Bobicu! La vremea semnării păgubosului contract, edilul Vâlcov se afla ”întâmplător” în concediu. Dar despre această afacere ce a înrobit la propriu oraşul şi pe slătineni pentru o durată de timp atât de mare vom vorbi cu altă ocazie.

dealul gradiste slatina

Revenind la subiectul principal – pângărirea Dealului Grădişte, slătinenii s-au trezit, din luna aprilie 2012, pe nepusă masă, cu ditamai cortul ţigănesc ”plantat” pe ceea ce reprezintă cartea de vizită a municipiului alături de Podul istoric de pe râul Olt de la intrarea în oraş dinspre Craiova, pod ridicat la 1891. În câteva luni, în anul 2012, pe lângă respectivul cort a apărut şi o imensă suprafaţă betonată pe acelaşi deal-emblemă al urbei. Activitatea cortului a fost încredinţată unei firme ”de suprafaţă” cu un nume lung şi bombastic, ce a devenit abonată la visteria Slatinei începând chiar din acel an: Asociaţia Center Inter Art – Centrul Internaţional de Artă România din Slatina, condusă de Gheorghe (Gigi) Smarandache, văr cu nimeni altul decât Cristian Marian Ghenciu mai-sus menţionat, devebit acum unul dintre zecile de denunţători ai lui Vâlcov la DNA. Anul trecut, după ce Vâlcov a ajuns ministru al Bugetului în Guvernul ”Ponta IV”, apoi chiar ministru al Finanţelor, Gigi Smarandache a fost recompensat pentru devotament, fiind luat de Vâlcov la Bucureşti în funcţia de consilier.

valcov+prina

În tot acest răstimp, ”mâna dreaptă” a lui Vâlcov, adică Minel Prina, nimeni altul decât cel care urma să îl înlocuiască ca primar din februarie 2013, i-a rămas constant devotat, urmând ordinele mai departe cu stricteţe. Afacerile de care ei ştiau trebuia să continue. Totul a mers strună până în această primăvară, când cei doi au început ”să verse” la DNA tot ce ştiu unul despre celălalt doar-doar vor scăpa basma curată, aceasta după ce Vâlcov a fost ”săltat” de procurorii anticorupţie chiar la ieşirea de la o emisiune a unui post central de televiziune din Bucureşti. Relaţia strânsă ”de apropiere” dintre cei doi, Vâlcov şi Prina, i-a determinat pe procurorii DNA să considere că aceştia trebuie acuzaţi ”la pachet” în câteva dosare de mega-corupţie, fapt ce i-a uimit nu doar pe slătineni, ci chiar întreaga ţară. Încrengătura de firme descoperită de DNA în cazul celor doi edili aleşi ai Slatinei, chitiţi pe propria căpătuială sub apanajul că se gândesc doar la binele locuitorilor urbei, i-a lăsat mască până şi pe anchetatori, care se chinuie şi acum să descifreze întreaga reţea de firme şi personaje implicate în dosarele penale ale celor doi primari de Slatina. Până una-alta, în aşteptarea demarării proceselor respective, cei doi foşti edili se află acum sub control judiciar, aşteptând ca pe jar de la o zi la alta noile veşti de la DNA sau de la vreo instanţă de judecată.

Vâlcov este acuzat de DNA de trafic de influenţă, spălare de bani şi operaţiuni financiare sau acte de comerţ incompatibile cu funcţiile ocupa de acesta – primar de Slatina şi ministru de Finanţe. În acelaşi dosar trimis deja în judecată, Minel Florin Prina, primar ales al municipiului Slatina – urmaş al lui Vâlcov la Primăria Slatina, este acuzat pentru complicitate la trafic de influenţă şi complicitate la spălare de bani. Fostul şofer al lui Vâlcov, Lucian Petruţ Şuşală, transformat în om de afaceri, este acuzat de complicitate la trafic de influenţă, complicitate la spălare de bani şi complicitate la fals în înscrisuri sub semnătură private. Alţi doi afacerişti din Slatina, Petre Bogdan Timofte şi Constantin Cristian Tomescu (patron SC Cafmin SRL Slatina), sunt şi ei acuzaţi de complicitate la trafic de influenţă, spălare de bani şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Vă mai recomandăm pe acelaşi subiect:

FOTO  Dealul Grădişte din Slatina, legendele locului unde s-ar fi aflat o spânzurătoare şi unde oamenii îşi îngropau comorile pe vremuri

Darius Vâlcov a scăpat de zăbrelele arestului preventiv

Darius Vâlcov mai bifează un rând de acuzaţii: mită (şi) din termoizolarea blocurilor din Slatina

Darius Vâlcov, scos în cătuşe de la DNA

Darius Vâlcov, acuzat de DNA de fapte grave de corupţie

VIDEO  Demisie pe Facebook: Minel Prina a renunţat la funcţia de primar al Slatinei printr-un mesaj

Edilul suspendat al Slatinei, Minel Prina, a scăpat de arestul la domiciliu

Slatina



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite