Cum cumpăraţi produse sigure din faţa calculatorului. Site-ul pe care găsiţi informaţii despre toate produsele retrase de pe teritoriul UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sesiunile obositoare de cumpărături le puteţi înlocui cu alegerile pe care să le faceţi din faţa calculatorului  în mod informat FOTO: Arhiva
Sesiunile obositoare de cumpărături le puteţi înlocui cu alegerile pe care să le faceţi din faţa calculatorului  în mod informat FOTO: Arhiva

Cumpărăturile on-line încep să câştige teren şi în România, fiind din ce în ce mai uşor să cauţi în site lucruri pentru care ar trebui să baţi zeci de magazine sau să mergi în alte localităţi. Iată care sunt sfaturile specialiştilor pentru protecţia consumatorilor ca să nu te păcăleşti.

Avantajul de a-ţi fi livrate acasă produse de peste tot din ţară, dar şi din străinătate, pe care le pui în coşul de cumpărături cu un singur click, poate să fie, în schimb, o mare păcăleală dacă nu eşti atent la detalii. De pe site-ul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatului afli cum să fii precaut atunci când faci cumpărături on-line. Iată care sunt cele 8 sfaturi de aur.

Aflaţi de la cine cumpăraţi – ne sfătuiesc specialiştii ANPC. Când mergeţi la magazin, ştiţi că puteţi returna produsele dacă apare o problemă de siguranţă. În cazul cumpărăturilor on-line, aţi şti pe cine să contactaţi? Cu cât aveţi mai multe informaţii despre producător, importator sau vânzător, cu atât mai bine. Dacă informaţiile de contact sunt vizibile, ştiţi cu cine să luaţi legătura, dacă apare vreo problemă.

Nu cumpăraţi produse incluse pe lista Sistemului de alertă rapidă - Comisia Europeană elaborează o listă a produselor periculoase identificate pe teritoriul UE. Aceste informaţii sunt colectate în Sistemul de alertă rapidă. Aflaţi cum funcţionează sistemul şi informaţi-vă cu privire la produsele pe care ar trebui să le evitaţi. Puteţi accesa şi site-ul OCDE privind produsele retrase de pe pieţele din întreaga lume.

Cumpăraţi o jucărie? Verificaţi avertismentele privind siguranţa - Informaţiile disponibile on-line nu oferă întotdeauna avertismente clare în materie de siguranţă. Verificaţi cu atenţie fotografiile sau ilustraţiile produsului. De exemplu, jucăriile nerecomandate copiilor mai mici de 3 ani ar trebui să conţină un avertisment sub forma unei pictograme. Informaţiile disponibile on-line nu oferă întotdeauna avertismente clare în materie de siguranţă. Verificaţi cu atenţie fotografiile sau ilustraţiile produsului. De exemplu, jucăriile nerecomandate copiilor mai mici de 3 ani ar trebui să conţină un avertisment sub forma unei pictograme. Pentru mai multe sugestii privind siguranţa jucăriilor, faceţi click aici.

Citiţi instrucţiunile în materie de siguranţă pentru a lua cele mai bune decizii - Citiţi instrucţiunile furnizate on-line. Aflaţi cum puteţi utiliza un produs în condiţii de siguranţă. De exemplu, eticheta unui scaun pentru bicicletă ar trebui să indice greutatea sau vârsta minimă a copilului pentru care a fost conceput. Dacă nu sunteţi sigur că un produs este adecvat scopului, întrebaţi vânzătorul sau administratorul site-ului.

Citiţi comentariile despre produs/site - Citiţi comentariile despre produs pentru a afla dacă au fost semnalate probleme de siguranţă. Nu uitaţi însă că printre comentariile autentice se pot strecura şi unele false. Pot exista şi comentarii referitoare la site, ceea ce vă permite să aflaţi dacă au fost probleme cu vânzătorul respectiv.

V-aţi confruntat cu o problemă de siguranţă? Semnalaţi-o! - Dacă întâmpinaţi o problemă cu un produs, informaţi-l pe vânzător şi contactaţi autoritatea relevantă din ţara dumneavoastră. Scrieţi şi un comentariu pentru a-i alerta pe alţi potenţiali cumpărători. Îi veţi ajuta să ia decizia potrivită!

Luaţi în calcul înregistrarea produsului pe lângă fabricant - Dacă există această opţiune, înregistraţi-vă produsul pe site-ul fabricantului. Astfel veţi primi imediat notificări privind produsele retrase, actualizările de software sau aspectele în materie de siguranţă.

Informaţi-vă în legătură cu produsele nesigure - Abonaţi-vă la serviciul de raportare al Sistemului de alertă rapidă pentru a primi săptămânal notificări privind cele mai recente produse catalogate drept periculoase, precum şi noile riscuri şi tendinţe. Puteţi să personalizaţi alertele, specificând tipul de produs, marca, ţara de origine etc. Pentru a vă abona, faceţi clic aici.
 

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite