Cum apar toxiinfecţiile alimentare. „Este suficient doar să gustaţi din acest aliment pentru a vă îmbolnăvi“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În sezonul cald, pericolele ne pasc la tot pasul, diferenţa între un aliment sigur şi unul de o calitate îndoielnică fiind greu de făcut. La ce trebuie să fim atenţi, ne spun specialiştii.

Dacă în sezonul rece virozele sunt cele care ne pun probleme, vara pericolele vin preponderent din nerespectarea regulilor de igienă şi de păstrare a alimentelor în condiţii optime. Aşa apar toxiifecţiile alimentare, neplăceri care pot însemna de la un disconfort timp de câteva zile, la o stare care se poate agrava până la deces.

„Toxiinfectiile alimentare sunt boli acute, avand cauza toxică sau infecţioasă, apărute după consumul unor alimente contaminate cu microorganisme sau toxinele lor“, informează site-ul oficial al Agenţiei Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor. Toxiinfecţia este o infecţie şi o intoxicaţie în acelaşi timp, bacteriile pe care le poate conţine un aliment contaminat fiind: Salmonella, Escherichia Coli, Streptococul, Bacilul botulinic, Bacilul clostridium perfringens etc.

Microbii ajung în organism cu alimentele contaminate direct de la sursă (de exemplu ouăle de raţă contaminate cu Salmonella) şi cu alimentele contaminate de mâini, instrumente şi echipamente murdare, apă nepotabilă, ambalaje, suprafeţe de lucru, mijloace de transport,etc.

Cum se manifestă

Toxinfecţiile pot avea simptome de intensitate şi gravitate variate, în funcţie de cauzele/factorii care le-au generat. Simptomele comune includ: diaree, stări de vomă, ameţeală, cefalee, crampe abdominale şi uneori stări febrile. Acestea pot dura câteva zile (cum se întâmplă în majoritatea cazurilor), „însă ocazional o toxiinfecţie alimentară poate fi foarte serioasă şi poate cauza moartea“, spun specialiştii DSVSA. Există o perioadă de incubaţie de la ingerarea alimentelor contaminate, după care apar simptomele enumerate mai sus. Acest lucru se datorează faptului că microorganismele care generează toxiinfecţiile au nevoie de timp pentru a se multiplica în organism. Perioada de incubaţie depinde de tipul de microorganism şi de cantitatea ingerată. Aceasta poate dura de la mai puţin de câteva ore până la câteva zile. Agenţii patogeni, care ajung în tubul digestiv odată cu alimentele ingerate sau apa de băut, produc la acest nivel primele simptome. Astfel, puteţi să prezentaţi: stări de ameţeală, vomă, crampe abdominale şi diaree sau orice combinaţii ale acestora.

„Nu puteţi mirosi sau simţi gustul bacteriilor“

Microorganismele care generează aceste probleme au nevoie de căldură şi umezeală pentru a se dezvolta, de aceea, pentru a nu le permite, trebuie să ţinem alimentele în frigider. Cum bacteriile nu au gust sau miros care să ne conducă spre ideea că alimentul nu mai este propriu consumului, singura soluţie rămâne respectarea bunelor practici de igienă atunci când vine vorba de alimente.

Alimentele insuficient preparate termic şi bogate în proteine, cum sunt: carnea, ouăle, lactatele, fructele de mare, care constituie un mediu adecvat pentru supravieţuirea agenţilor patogeni, sunt cele mai periculoase din acest punct de vedere.

„Bacteriile se reproduc prin diviziune, astfel că dintr-o bacterie rezultă două, din două devin patru ş.a.m.d. Astfel, un aliment contaminat cu un număr mic de bacterii, depozitat necorespunzător în afara frigiderului peste noapte, prezintă un risc de îmbolnăvire foarte mare dacă este consumat a doua zi; acest lucru se întâmplă datorită gradului mare de contaminare. Este suficient doar să gustaţi din acest aliment pentru a vă îmbolnăvi“, avertizează specialiştii. Există, însă, şi bacterii a căror dezvoltare nu este împiedicată de temperatura scăzută, iar aici specialiştii amintesc  bacterii ca Yersinia şi Listeria, care se pot multiplica şi la temperaturile din frigider.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite