Cum alegi pasta de dinţi şi cine are mai mare nevoie de duşul bucal. Medic: „O pastă de dinţi ieftină n-are efect“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşi ne poate părea un detaliu fără mare importanţă, tipul de pastă de dinţi influenţează sănătatea noastră mai mult decât credem, spun specialiştii. Pentru o şi mai bună curăţare, pe piaţă sunt şi aparate care ne ajută şi mai mult să ne îngrijim dantura.

Românii acordă o foarte mică importanţă sănătăţii orale, ajungând la medic, de cele mai multe ori, în situaţii de urgenţă. Deşi invocă, adesea, costurile mari ale tratamentelor şi intervenţiilor în sfera orală, faptul că se prezintă prea târziu creşte şi mai mult factura, explică, în schimb, medicii.

Ce îţi aduce prezentarea regulat la medicul stomatolog este nu numai tratamentul făcut la timp, ci şi sfaturi preţioase privind menţinerea unei danturi sănătoase. Medicul ar trebui să fie cel care, de exemplu, ne recomandă pasta de dinţi pe care să o folosim zilnic. Reclamele ne conduc, de foarte multe ori, spre alegerea unui anumit tip de produs din raft, însă de puţine ori este exact ce trebuie.

Medicul stomatolog Andreea Dumitrescu lansează un prim avertisment şi ne spune că ar trebui să ne cumpărăm pasta de dinţi din farmacii şi doar la recomandarea medicului. Asta pentru că produsele comerciale, accesibile ca preţ, nu au, cele mai multe, în spate studii clinice şi nici nu ne ajută foarte mult să ne rezolvăm problema din sfera orală.

„Există la acest moment pe piaţă paste de dinţi care sunt făcute pentru fiecare afecţiune în parte, nu-ţi mai cumperi orice pastă de dinţi. Depinde foarte mult ce problemă ai. Dacă ai o afecţiune a gingiilor, îţi trebuie o anume pastă de dinţi, dacă ai o afecţiune a smalţului, există o altă pastă de dinţi. Repet, deja sunt pe categorii. Stomatologul îţi recomandă, în funcţie de ce afecţiune ai şi de ce e cel mai grav, pasta de dinţi de care ai nevoie. Acelaşi lucru e valabil şi pentru copii, părintele vine cu copilul şi stomatologul îi spune ce pastă de dinţi să folosească. O pastă de dinţi ieftină nu are niciun efect, dar decât deloc, să spun sincer, e bună şi aceea. Ideal ar fi să fie recomandată tot de către stomatolog, în funcţie de ce problemă are fiecare“, spune medicul.

Atenţie la conţinutul de fluor

Toate pastele de dinţi de pe piaţă conţin fluor, iar asta se întâmplă pentru că s-a constatat că deficitul de fluor, prezent în majoritatea regiunilor,  afectează sănătatea dinţilor, favorizând apariţia cariilor. Atenţie, însă, pentru că în zonele cu exces de fluor, cum este, spre exemplu, Slatina, din judeţul Olt, excesul face cel puţin la fel de mult rău ca şi lipsa acestui mineral. Din păcate, nu există pastă de dinţi fără fluor, explică medicul, însă ar trebui să ne orientăm, dacă locuim într-o zonă cu exces de fluor, către o pastă cu un conţinut redus, chiar dacă reclamele ne îmbie să facem exact contrariul. Tot stomatologul ne va explica ce avem de făcut.

Ce mai putem face pentru sănătatea dinţilor este să-i spălăm eficient. O putem face chiar dacă avem o lucrare dentară, de exemplu, folosind un dispozitiv din ce în ce mai accesibil, anume irigatorul bucal. Îl vedem pe rafturile supermarketurilor, dar mai ales în farmacii şi în magazinele de profil.

„Aparatele pentru duşul bucal sunt extraordinar de recomandate, chiar şi la copiii mai mari, care deja au dinţişori definitivi, pentru că este ca o măsură auxiliară de periaj, pe lângă tot ce înseamnă aţă dentară, periuţe interdentare. Este foarte recomandat tuturor pacienţilor, dar mult mai recomandat celor care au înghesuiri dentare şi nu se pot curăţa foarte bine interdentar, purtători de lucrări dentare, copiilor care poartă aparat, pentru că ajută foarte mult la curăţarea zonelor care nu sunt accesibile“, spune medicul.

Aparatul pentru efectuarea duşului bucal reuşeşte să îndepărteze, folosind jetul pulsatoriu, resturile alimentare acolo unde periuţa clasică nu poate ajunge. Efectul său este şi mai mare dacă îl folosim înainte de periaj. Elimină depunerile din spaţiile interdentare şi chiar îmbunătăţeşte situaţia dacă, spre exemplu, ne confruntăm cu o gingivită, pentru că stimulează circulaţia sangvină la nivelul mucoasei gingivale. Pentru duşul bucal putem adăuga într-o proporţie mică şi apă de gură, iar anumite irigatoare bucale au şi posibilitatea ozonizării apei folosite. Modelele existente pe piaţă sunt foarte variate, la fel şi preţurile practicate. Tot medicul este cel care vă poate sfătui cel mai bine care sunt caracteristicile pe care aparatul trebuie să le aibă pentru a se potrivi situaţiei dumneavoastră.

Puteţi investi într-un singur aparat pentru întreaga familie, pentru că, asemeni periuţelor electrice, şi anumite tipuri de irigatoare au capete interschimbabile. Aparatele cu performanţe considerabile au viteză reglabilă, fluxuri diferite, posibilitatea de a regla presiunea apei, accesorii de tot felul şi un design ergonomic. Mai trebuie să ştiţi că acest tip de aparat îl găsiţi în două variante, fix şi portabil. Cel fix are performanţe sporite, cel portabil, de dimensiuni mai mici, îl puteţi, în schimb, pune în bagaj atunci când călătoriţi.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite