Cum alegi liceul ideal pentru copilul tău în România. „Există încă părinţi neîmpliniţi, care pun în cârca adolescenţilor ambiţiile lor“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tinerii ar trebui să cunoască ce presupune fiecare meserie înainte de a face o alegere sau alta FOTO: arhiva Adevărul
Tinerii ar trebui să cunoască ce presupune fiecare meserie înainte de a face o alegere sau alta FOTO: arhiva Adevărul

Elevii care termină gimnaziul se pregătesc în această perioadă de primul examen serios din viaţa lor şi de primele zile în liceu. „Cum aleg liceul?“ ar trebui să fie întrebarea la care elevii şi părinţii deopotrivă să caute răspuns foarte devreme, spun consilierii şcolari.

Nereuşitele în viaţa de şcolar nu sunt întâmplătoare, spun specialiştii, ci vin şi ca urmare a unei alegeri neinspirate într-un anumit moment. Chiar dacă, poate, unii dintre noi consideră că e prea devreme să vorbeşti de carieră la 14-15 ani, e foarte important ca adolescenţii să se îndrepte spre domeniul în care manifestă aptitudini, măcar atunci când au de ales.

„Deşi e mult mai simplu astăzi să te reorientezi, poţi să faci nu ştiu câte facultăţi dacă asta ţi-e dorinţa, spre deosebire de anii comunismului, să zicem, când trebuia, pe undeva, să te împaci cu alegerea făcută, alegerea potrivită te fereşte de frustrări, de zbucium, de neîmpliniri. Am văzut multe cazuri în care tinerii îşi aleg cariera mânaţi de câştig, însă nemulţumirea creşte pe măsură ce creşte nivelul de trai, totdeauna vor căuta şi împlinirea sufletească. Câştigul material, se dovedeşte ulterior, nu este de ajuns dacă nu-ţi faci cu plăcere treaba. De aceea este extrem de importantă motivaţia intrinsecă“, spune consilierul şcolar Speranţa Mihalcea, din cadrul Centrului Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională Olt.

Cum şi când  ne dăm seama ce i se potriveşte copilului

Primele semne că cel mic are înclinaţie către un domeniu sau altul apar încă de la grădiniţă, spune consilierul. Educatorul este primul care observă şi care îi poate îndruma pe părinţi pentru activităţi extraşcolare. Aceste activităţi sunt importante, ele îl vor ajuta pe copil, şi ulterior pe tânăr, să se cunoască, în primul rând, să-şi dea seama ce-i place, să realizeze ce talente are.

Vorbind de alegerea liceului potrivit, ar trebui să ne gândim înainte de toate la meseria dorită, spune consilierul, şi de-abia ulterior la unitatea de învăţământ cea mai potrivită în acest sens. În şcolile din mediul urban, preponderent, există consilieri şcolari care pot aplica baterii întregi de teste pe baza cărora elevul află care îi sunt înclinaţiile, interesele, unde îşi poate manifesta talentul. Decizia finală implică, însă, mai multe.

„Deşi mai puţini decât altădată, sunt, din păcate, şi astăzi părinţi neîmpliniţi, care le pun copiilor în cârcă ambiţiile lor. «Lasă, tot n-am făcut eu, măcar el să facă!» mai auzim şi astăzi. Şi copilul pleacă pe un drum trasat de alţii, pe care, poate, nu şi-l doreşte. Aceştia sunt, în general, părinţi care aşteaptă multe de la şcoală, de la alţii, pentru că părinţii care cu adevărat se implică în educaţia copiilor, investesc şi bani şi sentimente, sunt mult mai raţionali, îi înţeleg pe ceilalţi“, spune consilierul.

„Trebuie să-i dai copilului alternativă, e o tragedie să fii constrâns!“

Încrederea  ar trebui în primul rând să o sădim în copiii noştri, mai spune consilierul, indiferent de drumul pe care îl aleg. Dacă au încredere în ei vor fi pregătiţi să accepte şi că au făcut o alegere greşită şi vor avea curajul să facă o schimbare.

„E important să faci o alegere potrivită la timpul potrivit, pentru că, altfel, poţi fi nevoit să o faci mai târziu. Am avut cazuri, şi nu puţine, de elevi care s-au transferat la un alt profil în clasa a IX-a, a X-a, dincolo de situaţiile în care termină o facultate şi realizează că nu e ceea ce şi-au dorit. E important să ştii ce ţi se potriveşte pentru că astfel ajungi să faci lucrurile bine, ajungi la performanţă, poţi să aplici la finalul liceului la o şcoală bună, poate în străinătate, pe baza rezultatelor obţinute. Copiii trebuie să fie fericiţi cu alegerea pe care-o fac. Sunt şi elevi buni la toate, cum se spune, şi spun şi testele asta, însă e imposibil să nu simtă că ceva le place mai mult. Sau poate le plac domenii opuse, poate îşi dau seama pe parcurs că mai degrabă alta ar fi fost alegerea care le-ar fi adus mai multe satisfacţii. E bine să-i dai copilului alternativă, pentru că e o tragedie să fii constrâns, asta simţim toţi. Nu este un drum fără întoarcere. Ei au nevoie de încredere, de aceea, încă de mici, trebuie asiguraţi că pot. «Ai încredere că poţi!», asta să le spunem, nu să-i certăm de fiecare dată că nu au reuşit să şuteze bine, să execute nu ştiu ce element. Pe de altă parte, ar trebui să cunoască ce presupune fiecare meserie în parte, cum se pot perfecţiona în respectivul domeniu, care este traseul educaţional, sunt materiale didactice realizate special în acest scop“, mai spune consilierul Speranţa Mihalcea.

Modelele pe care tinerii le aleg în viaţă au şi acestea o importanţă deosebită. Dacă în urmă cu 10-15 ani tinerii erau cuceriţi de vedetele TV, lucrurile s-au mai schimbat, arată sondajele realizate de consilierii şcolari, aceştia îndreptându-şi atenţia mai degrabă către membrii familiei, către personalităţile pe care le-au cunoscut în diverse circumstanţe, către profesori etc.

„La ţară sărăcia este atât de mare încât se bucură dacă pot continua şcoala“

Dacă în mediul urban posibilităţile sunt multe, sunt zone întregi în care, spune consilierul, din păcate poţi vorbi cu greu de alegerea domeniului potrivit. „Toate şcolile au, dacă nu un consilier şcolar, parteneriate cu centrele judeţene de resurse şi asistenţă educaţională, prin urmare, dacă sunt solicitaţi, profesorii pot primi ajutor pentru a-i orienta pe copii în carieră. Din păcate însă, în mediul rural, sărăcia este în unele locuri atât de mare încât şi părinţii şi copiii se bucură dacă pot continua şcoala, pur şi simplu“, spune consilierul.

Ce alte probleme mai pune lipsa de orientare şcolară a elevilor spun tot consilierii şcolari, dar o spun şi angajatorii, care se plâng de ani de zile că şcolile le oferă, în cea mai mare parte, absolvenţi slab pregătiţi şi, chiar şi mai grav, nemotivaţi, care-şi găsesc foarte greu drumul după absolvire, uneori urmând cursuri nenumărate de recalificare, reuşind, din păcate, în „cariera“ de şomer.

CITIŢI ŞI: Cum îi iei pe copii din faţa desenelor animate: „Copilul nu este un obiect pe care să îl uiţi în faţa televizorului, bucuros că stă cuminte“  

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite