Cum alegem aspiratorul. Preţul nu e cel mai bun indicator

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aspiratorul îl alegem inslusiv în funcţie de specificul suprafeţei de aspirare FOTO: Arhiva
Aspiratorul îl alegem inslusiv în funcţie de specificul suprafeţei de aspirare FOTO: Arhiva

Este unul dintre cele mai importante aparate electrocasnice, pentru că ne dorim o locuinţă curată şi, eventual, şi o factură rezonabilă la energia electrică. Cum îl alegem pe cel potrivit ne spun consultanţii.

Alegerea unui aspirator potrivit necesităţilor noastre nu este tocmai un lucru uşor. Ne ghidăm, poate, după banii de care dispunem, însă nu doar preţul ar trebui să ne intereseze. Ofertele pot fi OK, dacă performanţele aspiratorului sunt cele căutate.

„Mai întâi de toate, trebuie să ştim clar ce ne dorim: silenţiozitate, putere mare de absorbţie, să fie dintr-o clasă economică...“, spun consultanţii. Mai departe, trebuie să hotărâm pentru ce suprafeţe îl alegem: suprafeţe dure, covoare etc. Are importanţă şi aspectul aparent banal dacă aspiratorul este cu sac sau fără, cu aspirare umedă sau uscată.

Eticheta, micul manual

Specificaţiile de pe eticheta care însoţeşte la raft fiecare model sunt deosebit de importante. De aici aflăm din ce clasă energetică face parte, clasa A fiind cea mai economică. Indicaţiile grafice de sub această specificaţie sunt poate şi mai importante. Aflăm care este nivelul de zogomot, pentru un aspirator silenţios fiind necesar să alegem, spre exemplu, un model care să producă sub 70 dB.

Puterea de absorbţie ne este indicată pe respectiva etichetă atât pentru suprafeţele dure, cât şi pentru covoare, cu cât se îndepărtează de clasa A, cu atât fiind mai departe de ceea ce ne dorim. De specificat că aceste valori pot fi apropiate în raportul suprafeţe dure/covor, sau putem urmări o absorbţie mare doar pentru suprafeţele dure sau doar pentru covoare, în funcţie de modul cum urmează să-l folosim.
Foarte important este şi ce eliberează aspiratorul în încăpere după aspirare. Acest aspect este de asemenea indicat pe etichetă. Sunt situaţii în care am cumpărat, poate, un aparat de a cărui performanţă la aspirare suntem mulţumiţi, dar care, pe de altă parte, degajă foarte mult din praful aspirat înapoi în încăpere. Aspiratoarele cu filtre multiple sunt, din acest punct de vedere, de preferat.

Cu sac, sau fără sac

Cei care au folosit poate ani de zile un aspirator foarte bun, dar acum, din diverse motive, sunt nevoiţi să-l înlocuiască, vor fi surprinşi să constate că nu vor mai găsi, sau vor găsi foarte greu, aparate cu o putere a motorului de peste 1500W. Deşi, teoretic, noile produse sunt capabile de performanţe la fel de bune chiar dacă au motoare mai mici, chiar consultanţii din magazine admit că e aproape imposibil, prin urmare, cu noile modele câştigăm la factură, dar cam atât. Pentru un aspirator de care să fim cât de cât mulţumiţi, valoarea puterii de aspirare trebuie să fie în jur de 350.

Dacă vrem să scăpăm cu totul de grija sacului, putem alege modele fără sac, însă cele mai multe ne vor pune probleme la nivelul filtrelor. Ar fi bine să căutăm acel model cu filtru lavabil, altfel performanţa aparatului va fi determinant influenţată de îmbâcsirea acestuia.

Aparatele cu aspirare umedă sunt potrivite dacă avem probleme de sănătate, precum astmul, de exemplu. Dezavantajul acestora este, pe de o parte, preţul, puţin accesibil, iar pe de alta, dimensiunea relativ mare, necesitând spaţiu generos pentru depozitare, dar şi o mai mare grijă pentru întreţinere.

CITIŢI ŞI: Cum recunoşti legumele şi fructele proaspete: tot ce trebuie să ştii ca să nu pleci acasă cu produse vechi

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite