Cum a ajuns o comună să aibă servicii medicale ca la oraş. Medic: „I-a oferit domnului doctor în 15 minute un contract de comodat“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mai mulţi medici i-au consultat gratuit, vara trecută, pe sătenii din Corbu FOTO: arhiva personală dr. Marius Puenea
Mai mulţi medici i-au consultat gratuit, vara trecută, pe sătenii din Corbu FOTO: arhiva personală dr. Marius Puenea

Comuna Corbu, din judeţul Olt, are doi medici de familie, ginecolog, aparatură modernă, voluntari şi planuri pentru dezvoltarea în domeniul sanitar.

Comuna Corbu, din judeţul Olt, are aproape 2.500 de locuitori. În comună funcţionează, în aceeaşi clădire, două cabinete ale medicilor de familie, o farmacie, un cabinet ginecologic (n.r. – unul privat, dar care are contract cu Casa de Asigurări, deci tratează şi pacienţii asiguraţi, care au trimitere de la medicul de familie) şi mai sunt în construcţie un cabinet stomatologic şi un centru social.

Din când în când, la Corbu vin şi medici specialişti şi oferă consultaţii gratuite, în diverse specialităţi. 

medici corbu

În clădirea dispensarului funcţionează mai multe cabinete medicale şi o farmacie FOTO: Alina Mitran

„Avem tot ce trebuie, dar chinuit. E o istorie şi cu dispensarul (n.r. – care este în proprietatea primăriei). Gică Contra găseşti întotdeauna. Acolo a fost o baie comunală. Scandal, pentru că eu voiau să-l fac dispensar comunal, altu’ voia să facă altceva... Şi-a ieşit până la urmă ca mine, că nu exista o clădire pentru treaba asta, erau cabinete în proprietatea oamenilor. Aţi vrea să ştiţi prima reparaţie cu ce-am făcut-o? Am luat de la proprietarii de vaci 5.000 de lei în plus, taxă pentru sănătate, şi-am tencuit acolo“, povesteşte primarul Constantin Dinuţ (PSD, în funcţie din anul 1991).

„Contabilul e infectat cu virusul zgârceniei“

La începutul anilor 2000, medicul de familie Marius Puenea a venit să facă voluntariat la Corbu. „A muncit şase luni pe degeaba, de-abia am putut o dată să-i dau două milioane dintr-o sponsorizare. Până când s-a ivit ocazia să-l aduc aici cu postul. Acum avem doi medici, sunt mulţumit de amândoi, şi nu eu, dar oamenii, n-am avut niciodată reproşuri. Nici nu le-am pus apometre la dispensar. Duc lemnele acolo fără să ştie contabilul. Contabilul e infectat cu virusul zgârceniei“, a spus primarul. La dispensarul din comună se face şi recoltare de sânge, tot în contract cu Casa de Asigurări. Medicul de familie Marius Puenea face naveta zilnic la Corbu, din Slatina, de la 50 de kilometri distanţă.

medici corbu

Un cabinet stomatologic este în construcţie FOTO: Alina Mitran

De mai bine de doi ani la Corbu există şi un cabinet ginecologic, un medic pensionar de la Timişoara, care a profesat şi în SUA ani buni, retrăgându-se în Oltenia. „La Potcoava, unde locuieşte acum, n-a găsit înţelegere la început, iar dom’ primar de la noi i-a oferit în 15 minute un contract de comodat. A zis – dacă omu’ vrea să muncească, de ce să nu-l ajutăm?“, spune şi doctorul Puenea.

medici corbu

Copiii din Corbu au fost antrenaţi în diverse activităţi, în vară, în cea mai frumoasă tabără dezvoltată aici de un grup de tineri voluntari

O parte din probleme medicul de familie le rezolvă dimineaţa încă de pe drum. Pacienţii sună de la prima oră, se mai opreşte la domiciliu, mai programează o consultaţie. „Mai oprim şi aici puţin“, explică medicul, coborând să vadă care este urgenţa. La uşă, la dispensar, e deja nebunie. „Ştiţi cum e la uşa lui? Cum erau la mine la Legea 18 (n.r. – Legea Fondului Funciar), după Revoluţie, tot timpul!“, confirmă primarul. Medicul ştie totdeauna când începe ziua de lucru, nu şi când reuşeşte să plece din Corbu. „Vin şi de la Potcoava pacienţii, şi de peste deal, din Argeş“, confirmă şi directorul şcolii, profesoara Carmen Ştefănescu.

În lucru: cabinet stomatologic, centru social

Medicii nu s-au temut să investească în dispensar. „Investiţiile ni se scad din ce avem de plată către primărie“, spune medicul, iar primarul confirmă că ar vrea să facă mult mai multe. Acum vrea să amenajeze cabinetul stomatologic, tot în contract cu Casa de Asigurări, pentru că, după mai multe încercări, a găsit şi persoana potrivită pentru a lucra aici. Cabinetul este în construcţie, este în plan şi montarea unei centrale termice pentru toată clădirea, se mai doreşte construirea unui centru social, unde să fie cazaţi şi voluntarii care vin foarte des în Corbu.

medici corbu

Medicul Marius Puenea (prim-plan), alături de voluntarii de la Asociaţia Medicilor Creştini

Vara trecută, medici voluntari de specialităţi diferite (oftalmologie, cardiologie, dermatologie, interne) din partea Asociaţiei Medicilor Creştini au consultat aproximativ 300 de pacienţi, folosindu-se de aparatura proprie, dar şi de aparatura medicilor de familie (spre exemplu, de un ecograf cumpărat de primărie printr-o sponsorizare). Sunt perspective, mai dezvăluie medicul Marius Puenea, ca un psiholog terapeut să desfăşoare activităţi de voluntariat în şcoala din Corbu, cu atât mai mult cu cât s-au înregistrat cazuri de tentativă de suicid şi sunt multe familii cu părinţi plecaţi la muncă. „Eu cu Puenea mai am un gând, vreau să-l conving să cumpere o casă aici, ca să nu mai spună că dacă pleacă primarul pleacă şi el“, mai spune primarul Constantin Dinuţ.
 

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite