Culmea modernizării în judeţul Olt: bani aruncaţi pe cocotieri portocalii de plastic şi pe opt parcuri goale, într-o comună fără apă curentă sau canalizare (FOTO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine cu cei doi cocotieri unicat în România din comuna Cungrea-Olt  (FOTO: M. Manea)
Imagine cu cei doi cocotieri unicat în România din comuna Cungrea-Olt  (FOTO: M. Manea)

Locuitorii din comuna Cungrea, judeţul Olt, se pot mândri cu faptul că deţin singurii cocotieri portocalii de plastic din mediul rural. La capitolul „investiţii fără sens“ se mai numără opt parcuri şi îmbrăcarea în lemn a 23 de fântâni.

Locuitorii comunei Cungrea din judeţul Olt, aflată la aproape 35 de kilometri de Slatina, nu au apă curentă, canalizare sau străzi asfaltate, dar ar putea câştiga detaşat un top al investiţiilor proaste.

În comună, toată lumea ştie de „palmierii“ de la primărie, unde au fost amplasaţi iniţial cei patru cocotieri portocaliu cu galben. Copacii de plastic din comuna Cungrea au fost cumpăraţi de fostul primar din mandatul 2008-2012, Ion Murguleţ (PDL), care nu i-a vrut ”simpli”, ci musai cu fructe - tot din plastic, desigur. Jumătatea lor inferioară este de culoare galben, la fel şi ”nucile de cocos”, în vreme ce frunzele sunt în culoarea portocalie a partidului primarului de la momentul achiziţionării lor. În prezent, pe raza comunei mai există doar doi cocotieri, ceilalţi fiind preluaţi de o firmă din Drăgăşani în contul unor datorii ale comunei faţă de societatea cu pricina. Banii pentru acest „proiect“, 30.000 lei, au venit de la bugetul local.

Sătenii zâmbesc şmechereşte sau se înfurie dacă îi întrebi despre cocotieri. „Domne, cu banii ăia de i-au dat pe palmierii ăştia se puteau face alte lucruri de folos aci în comună, nu să cumpere pomii ăia! Ei nici umbră nu fac, au şi bilele alea pe sus de se căţărau copiii şi noi stăteam mereu cu frică să nu cadă de acolo că sunt din plastic şi alunecă şi puteau să păţească mai ştiu eu ce! O prostie, asta e, nu altceva! Cine a mai pomenit palmieri de plastic?? Ba mai sunt şi portocalii !?“, exclamă Maria Duţu, localnică.

Ceva mai încolo, alte două localnice au informaţii că palmierii ar fi naturali: „Da, avem nişte pomi din ăştia, dar nu sunt de plastic, noi ştim că sunt naturali, nu?“, o întreabă una dintre ele pe cealaltă, nesigură. „Dar acuma s-au uscat. Erau frumoşi la început“, spune Ioana Barbu zgâriind pământul cu un toiag din lemn.

Parcurile nimănui

Investiţiile făcute la Cungrea în perioada 2008-2012 nu se opresc aici. În curtea primăriei tronează, la loc de cinste, două tunuri care ar proveni din Al Doilea Război Mondial; suma plătită: 16.000 lei. Tot în curtea autorităţilor locale poate fi admirat şi unul dintre cele opt părculeţe, parte a unui proiect ce a prevăzut iniţial amenajarea unui singur parc. Cum autorităţile locale de la momentul menţionat nu au găsit într-un singur loc suprafaţa din proiect de două hectare, acesta a fost amenajat în opt locuri de pe raza comunei. Fiecare părculeţ din acest proiect a fost prevăzut cu stâlpi solari de iluminat, de lucrare ocupându-se firma Rupiah SRL Slatina, „abonată“ în trecut la bugetele mai multor primării din judeţul Olt. Suma în cauză, atrasă pe un proiect finanţat din Fondul de Mediu, este pe măsură: 200.000 de euro. În prezent, toate părculeţele din proiectul cu pricina arată ca nişte izlazuri, pline de bălării şi mărăcini, cu bănci în majoritate vandalizate, iar becurile au avut şi ele de suferit. Singurele vieţuitoare care le populează sunt animalele oamenilor şi şerpii.

Localnicii se uită la tine şi aproape că nu ştiu ce să-ţi spună dacă îi întrebi despre ”parcurile” de la ei din comună. Unii încearcă să i-a apărarea primarului care le-a plătit spunând că acestea ar fi arătat bine la început, dar, apoi, au decăzut deoarece nu s-a mai ocupat nimeni de ele, în vreme ce alţi localnici aruncă cu sudălmi la adresa fostului primar (Ion Murguleţ, n.r.). 

„Noi suntem în zonă de munte aproape, suntem o comună între dealuri înalte şi împădurite, nu aveam noi nevoie de parcuri că le avem la doi paşi de noi, unde te întorci dai de pădure şi aer curat. Păi astea sunt parcuri?? Cum să faci aşa ceva într-o comună unde apa se scoate tot din fântână, canalizare nici pomeneală, de gaze nu mai vorbim şi câte şi mai câte?!“, spune Ilie, pensionar în Cungrea.

cungrea minuni

De asemenea, tot în curtea Primăriei Cungrea mai poate fi văzută o altă „realizare“ plătită extrem de scump din banii oamenilor. Este vorba despre o fântână publică îmbrăcată în lemn, operaţiune ce a costat aproape 6.000 de lei. În total, 23 de asemenea fântâni au fost ”îmbrăcate” în perioada 2008-2012. Se adaugă pe lista investiţiilor şi un ceas electronic, pe schelet metalic, plasat într-o intersecţie a comunei. Ceasul a fost un simbol în Slatina ani buni şi a fost cumpărat în 2008 de la Primăria Slatina contra sumei de 60.000 de lei.

Dealtfel, ceasul se numără printre puţinele ”investiţii” din mandatul fostului primar care încă funcţionează şi de care localnicii par mândri: ”Ceasul ăsta e bun că merge şi îl vezi indiferent cum e vremea, ba îţi arată şi cât de cald sau frig e afară. Dar de celelalte lucruri de aci de prin comună nu sunt prea multe lucurri bune de spus, puteţi să le şi vedeţi. Dacă au făcut ei aci la noi parcuri fără să fie acolo niciun copac, vă daţi seama ce înseamnă asta?!?”, spune nea Grigore ştergându-şi fruntea de transpiraţie cu cămaşa roşie şi groasă din blue-jeans.

Teren de fotbal: 720.000 de lei

Staţiile de autobuz de pe raza comunei oltene sunt şi ele reprezentative: achiziţionate la preţul de 8.000 lei/bucata, unele fiind dotate şi cu afişaj – nefuncţional, desigur, acestea zac în soare după ce au fost vandalizate.

O altă lucrare căreia i s-a vestea este terenul de mini-fotbal prevăzut cu gazon sintetic, gard metalic şi iluminat nocturn. În cea mai mare parte a zilei, terenul este ferecat cu lacăt, dar puţinii localnici amatori de sport se pare că au găsit „soluţia“: au rupt gardul din spatele uneia dintre porţi. Ce atrage atenţia asupra terenului este că el a fost amenajat la marginea comunei, pe o bucată de pământ aflată de câţiva metri de cursul pârâului Cungrea, bucată de pământ care deja avea iarba aidoma unui gazon, de la natură. Suma cheltuită pentru acest proiect: 720.000 lei.

cungrea minuni

„Şi-au bătut joc cu terenul ăsta de sport, că aicea rareori vezi pe cineva care să joace fotbal pentru că lumea are alte treburi. Din când în când se adună tinerii şi joacă fotbal, dar mai mult în zilele de sâmbătă sau duminică. Oricum, pământul de aci unde s-a făcut terenul ăsta de sport arăta de parcă ziceai că avea gazon pe el peste tot, după cum se poate vedea şi acum în jurul său, dar asta nu a contat. Am auzit că s-a cheltuit mult să îl facă. Avea rost dacă făceau terenul lângă şcoală, unde sunt copii, dar să îl faci aici, la margine e prostie curată“, este de părere un alt localnic, Florea Luţu.

Iniţiatorul tuturor proiectelor, fostul primar pedelist dintre 2008-2012, Ion Murguleţ, a fost de negăsit. Fosta sa „mână dreaptă“, Dorel Alexe (PSD), viceprimar al comunei în timpul mandatului lui Murguleţ, în prezent ajuns edil al localităţii, afirmă că toate proiectele menţionate au fost legale şi iniţiate de fostul primar: ”Toate proiectele despre care îmi vorbiţi au fost puse în practică cu respectarea legii, au fost aprobate de Consiliul Local, nu a fost nimic ilegal. Oricum, toate proiectele au fost ideea fostului edil”. 

cungrea minuni

Actualul viceprimar al comunei, fost primar al localităţii înainte de iunie 2008, Gheorghe Stancana, are însă un alt punct de vedere: „Aceste aşa-zise investiţii făcute pe raza comunei între 2008-2012 au fost şi sunt în continuare foarte păgubitoare pentru localnici, dar şi pentru primărie. În ultimii trei ani, noi nu am putut face nimic în comună pentru că a trebuit să plătim din datoriile făcute de fostul primar în acea perioadă. De exemplu, aceste parcuri pe care le vedeţi în comună nu erau necesare pentru că noi suntem aşezaţi în mijlocul unui veritabil parc natural încât avem oxigen de putem să şi exportăm. De asemenea, palmierii pe care i-aţi văzut chiar nu erau necesari, mai ales că sunt şi din plastic. Nici terenul sintetic de sport nu trebuia făcut acolo unde este acum deoarece acolo era deja un teren natural pentru sport“, a declarat viceprimarul comunei, Gheorghe Stancana.

Cercetaţi pentru abuz în serviciu

La ora actuală, atât Ion Murguleţ, fostul primar al comunei Cungrea, cât şi actualul edil, Dorel Alexe, sunt cercetaţi pentru abuz în serviciu. În plus, fostul edil Murguleţ s-a ales şi cu sechestru pe avere, măsură pentru care se judecă în prezent.

Vă mai recomandăm:

FOTO+VIDEO  Parisul oltenesc: străzi neasfaltate, wc în fundul curţii

VIDEO  Unic în România. O cetate dacică, cu locuri de cazare ca acum 2000 de ani, se ridică din temelii la Drăgăneşti-Olt

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite