Cu cât se vând roşiile în judeţul campion al programului „Tomata“. Fermier: „Au prelungit termenul, ne-au terminat“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şi la Caracal s-a deshis o piaţă volantă în acest weekend FOTO: Facebook/Primăria Municipiului Caracal
Şi la Caracal s-a deshis o piaţă volantă în acest weekend FOTO: Facebook/Primăria Municipiului Caracal

Preţurile legumelor au scăzut drastic în sudul ţării, fermierii temându-se deja că, cel puţin în cazul tomatelor, se va ajunge din nou la supraproducţie. Cât dau consumatorii pe legume în piaţă şi cu cât se vând de la poarta fermierului.

Programul „Tomata“, care a  adunat în acest an peste 17.000 de „adepţi“ care vor sprijinul de 3.000 euro, judeţul Olt fiind campion la numărul de cereri depuse (peste 5.800), riscă să distorsioneze din nou piaţa. Preţul legumelor a scăzut foarte mult, iar fermierii se tem că e doar începutul. Cea mai mare frică este aceea că nu vor avea unde să-şi vândă roşiile, în special, nici pe preţuri de nimic. 

Ce preţ au legumele în piaţă

Iniţiat în toamna anului trecut, proiectul pieţelor volante aduce în weekend, la Slatina, iar de sâmbătă, 4 iunie 2022, şi la Caracal, producătorii în spaţii de vânzare destinate doar lor. Aici, spun autorităţile locale, ajung adevăraţii producători, cu marfă de calitate, sigură pentru consum. Cantităţile care pot fi însă vândute sunt infime faţă de cât se produce, deja, în bazinele legumicole de la nivelul judeţului.

În piaţa volantă din Caracal şi-a făcut cumpărăturile, sâmbătă, inclusiv primarul municipiului, Marian Doldurea. Preţurile afişate sunt unele corecte şi care le-ar permite să obţină şi un mic profit, sunt de părere producătorii. Căpşunile se vând la Caracal cu 8 lei/kg, castraveţii cu 5 lei/kg, tomatele roşii cu 7 lei/kg, usturoiul - 3 lei/legătura, morcovii - 3 lei/legătura, ceapa verde - 3 lei/legătura, salata - 2 lei/bucata etc. 

În pieţele tradiţionale, în schimb, unde producătorii şi comercianţii luptă umăr la umăr pentru clienţi, preţurile sunt şi mai mici. Roşiile vândute de producători au scăzut până la 4 -7 lei/kg, în funcţie de dimensiuni, iar cele de import sunt chiar mai ieftine. Până şi „aurul roşu“, cireşele, a scăzut la 15 lei/kg. 

„Cât ne-am chinuit noi să-ncălzim, şi-acum ia toţi cei 3.000 euro!“

Dacă pentru consumatori scăderea preţului legumelor este o veste bună, din „patria“ producătorilor se aude deja disperarea. Producătorii de tomate care s-au chinuit toată iarna şi primăvara să încălzească solariile, cu costuri uriaşe, nu mai au ce face în privinţa preţurilor. Înainte ca ei să-şi fi epuizat marfa produsă cu eforturi disperate pe piaţă apar tomatele din solariile neîncălzite. Crescând cantitatea, a scăzut preţul. Legumicultorii care nu au investit în încălzire sunt dispuşi să vândă şi ieftin, pentru că şi ei, ca şi „curajoşii“ care au produs timpuriu vor încasa ajutorul de 3.000 euro dat de stat celor înscrişi în programul „Tomata“.

„Acum, cu prelungirea termenului de recoltare (n.r. -  s-a fixat la început în program condiţia ca fermierul să recolteze şi să comercializeze până la 10 iunie 3 tone tomate/1.000 m.p., însă între timp termenul de recoltare s-a extins până la 1 iulie), pe noi ne-a terminat. Păi, cât mai chinuit eu, şi de când, şi acum ia şi ei tot ca noi!“, spune un fermier care îşi vinde legumele şi în Piaţa Zahana din Slatina. 

Situaţia este aproape dramatică în localităţile cu sute de solarii. În zona de sud a judeţului Olt roşiile se vând en-gros cu 1,5 - 2 lei/kg, iar producătorii sunt la mâna celor care achiziţionează legume cu sutele de kilograme, chiar din poarta fermierului. Castraveţii au ajuns la 2-3 lei/kg, de la o zi la alta preţul scăzând şi cu 50%.  . „Nu poţi să te duci în piaţă şi să vinzi, poate, 100 kilograme pe zi, când eu am cu sutele de baxuri“, explică un legumicultor.

rosii aurea f1 ilie ursu - foto facebook ilie ursu

Legumicultorul Ilie Ursu, din Rusăneşti, judeţul Olt, spuen că va livra şi la domiciliu tomatele speciale pe care le produce FOTO: Facebook/Ilie Ursu 

Producătorii care au avut intuiţia să cultive tomate din soiuri pretenţioase, e drept, şi cu costuri mai mari, speră însă la un preţ bun. Ilie Ursu, din Rusăneşti, este unul dintre aceştia. A cultivat Aurea F1, „roşii foarte-foarte gustoase, ţi se topesc în gură, dar a costat 4,4 lei o sămânţă“. Deşi foarte căutate de consumatori, nu pot fi livrate către supermarket, pentru că sunt uşor perisabile. Producătorul spune că va începe în zilele următoare recoltarea. S-a gândit la un preţ de 10 lei/kg, asta pentru că vestitele „Rosa“, „care nu sunt la fel de bune“, se vând cu 12 lei/kg. Va trebui însă să le livreze personal, în Bucureşti şi în localităţile din vecinătatea Capitalei, chiar dacă n-a mai făcut-o până acum. Şi-a câştigat clienţii pas cu pas, cei care-l cunosc şi-i apreciază produsele ducând la rândul lor vestea, doar că aceştia nu sunt încă dispuşi să vină ei la fermă şi să le preia.

Cei care n-au nici varianta vânzării „la masă“ (în piaţă) şi nici pe cea a livrării la domiciliu, sau care nu au o bază stabilă de clienţi, simt deja presiunea intermediarilor şi se tem de ce este mai rău. Iar cel mai rău ar fi ca preţul să scadă atât de mult încât să nu se mai justifice costurile de recoltare, sau ca producţia să explodeze şi efectiv să nu mai existe cumpărători care să le ia cu tonele, de la uşa solarului sau din pieţele en-gros.

Vă recomandăm să citiţi şi:

Cum a ajuns programul „Tomata“ o frână pentru fermieri: „Le dăm peşte şi nu le dăm undiţa“

Avertismentul fermierilor cu privire la problemele programului „Tomata“: riscăm să cumpărăm roşii maturate cu stimulenţi chimici

„Roşii de România“ vândute în lăzi de Turcia. Acuzele fermierilor la adresa unui mare lanţ de magazine VIDEO

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite