Criza sporurilor care scad salariile în sistemul medical. „Vom pune presiune pe managerii de spitale puşi politic în toată ţara să ceară schimbarea legii“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sindicaliştii din Sănătate spun că doar greva generală va rezolva problema scăderii veniturilor FOTo: Inquam Photos/Octav Ganea
Sindicaliştii din Sănătate spun că doar greva generală va rezolva problema scăderii veniturilor FOTo: Inquam Photos/Octav Ganea

Conflictul care a ars mocnit în preajma Paştelui va izbucni curând în toată ţara, negocierile pentru aplicarea noilor sporuri din sănătate fiind un demers aproape imposibil. Managerii de spitale au sume fixe de împărţit, simulările arătând scăderi de venituri, de luna viitoare, la anumite categorii de personal.

Infirmierii şi brancardierii, cărora nu le-a crescut salariul de la 1 martie 2018, au toate şansele ca de luna viitoare să plece acasă cu mai puţini bani decât în ianuarie şi februarie, după ce noul regulament de sporuri va fi pus în aplicare.

Aplicarea noilor sporuri, se plâng sindicaliştii, va anula pur şi simplu creşterile salariului de bază de la începutul lunii martie pentru asistenţi, iar în cazul celorlalte categorii de personal mediu va aduce scăderi. Deşi încadrarea în anumite condiţii de muncă permite aplicarea de sporuri, la salariul de bază, în procente, de peste 75% şi în noul regulament, obligativitatea încadrării fiecărui spital în plafonul de 30% la nivelul fiecărui ordonator principal de credite face imposibil acest lucru.

Mai mult, din calculele realizate de sindicalişti, se ajunge în situaţia ca în anumite secţii să se pună problema aplicării unui procent al sporului sub cel menţionat în normele aprobate prin HG, ceea ce ar însemna încălcarea legii.

După mai multe runde de discuţii, în urma cărora socotelile n-au ieşit de niciun fel, astfel încât toate părţile să fie mulţumite, sindicaliştii ameninţă cu greva.

„Altă soluţie în afară de greva generală  eu nu văd“

La Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina s-au purtat discuţii şi miercuri, 11 aprilie 2018, tot fără un rezultat cert. Managerul are o sumă  totală pe care Consiliul Judeţean Olt o pune la dispoziţie pentru plata sporurilor, însă aplicarea regulamentului de sporuri, în mod unitar tuturor categoriilor de personal, fie depăşeşte această sumă, dacă procentul agreat este  calculat astfel încât celor mai afectate categorii – infirmierii şi brancardierii – să nu le scadă salariile, fie, la o valoare mai mică, înseamnă creşteri doar pentru cei cărora le-au crescut deja salariile de la 1 martie 2018.

Cum mult-hulita Anexă 10, care nu se mai regăseşte în hotărârea de guvern de aprobare a noului regulament de sporuri, şi care prevedea sporuri în sume absolute, diferenţiat pe categorii de personal, nu a mai fost asumată prin ordin de ministru, a împărţi sumele astfel încât să mulţumeşti pe toată lumea pare un lucru imposibil.

„Altă soluţie în afară de greva generală eu nu văd. Nu ne rămâne decât să punem presiune pe managerii spitalelor din toată ţara, că sunt puşi politic, iar ei să meargă şi să solicite schimbarea legii“, a declarat liderul Uniunii Judeţene Sanitas Olt, Roxana Dumitrescu.

„Când noi am spus că legea este complicată şi că vor fi dificultăţi în aplicare ni se spus că-şi asumă politic. S-o facă, să vină cu banii“

Paradoxal, pentru anumite secţii medicale procentul din noul regulament de sporuri creşte. La ATI, de exemplu, în vechiul regulament erau prevăzute sporuri între 50% şi 75%, acum marja este de 55-85%. Dacă se aplică nivelul minim al sporului, infirmierelor le va scădea salariul cu 400 lei net. La nivelul maxim, pentru a li se menţine acestor categorii de personal acelaşi venit, cresc mult prea mult cheltuielile pentru spital, dată fiind creşterea salariilor medicilor şi asistenţilor.

Medicii nu se pronunţă, deocamdată, în privinţa vreunei forme de protest, aşteptând sfârşitul negocierilor cu reprezentanţii conducerii spitalului. „Nu putem să scădem sub minim, nu putem să depăşim nivelul maxim, eu sper să ne apropiem cât putem de mult de maxim. Este treaba managementului, este treaba Guvernului să găsească o soluţie. De fiecare dată când noi am spus că legea este complicată şi că vor fi dificultăţi în aplicare, ni se spus că-şi asumă politic. Să-şi asume politic, să vină cu banii. Termenul de negociere ar trebui să fie cât mai repede, pentru că oamenii sunt deja neliniştiţi, pe baza sporurilor, pe ce s-a-ntâmplat cu salariile şi cu sporurile plătite la salariul vechi, o inepţie şi un lucru pe care noi nu-l înţelegem, şi-atunci ar trebui să se întâmple cât mai curând (…) Suntem la jumătatea lunii aprilie şi noi muncim fără să ştim pe ce. Momentam nu luăm în calcul greva generală, să vedem, întâi să negociem, nu vrem să ne antepronunţăm. Dacă se va merge pe nivelul minim, da, vor fi nişte acţiuni, dar e foarte complicat să declanşezi o grevă generală în condiţiile în care se respectă legea. Practic, faci o grevă împotriva legii, lucru ilegal. Vor fi nişte forme de protest, însă nu prea ai cum să ataci cu grevă generală o lege“, a declarat liderul Sindicatului Medicilor din SJU Slatina, vicepreşedinte al Federaţiei Hipocrate, medicul Cătălin Dudu.

Cum au fost plătiţi salariaţii din spital în aprilie

Pentru a nu creşte suplimentar tensiunea în rândul angajaţilor, la SJU Slatina salariile, mai puţin ale celor finanţaţi din fondurile Ministerului Sănătăţii (cei din UPU şi cei plătiţi în baza programelor naţionale), s-au plătit încă din 5 aprilie, deşi data de plată era 15 aprilie. Dacă la salariul de bază lucrurile au fost clare, în privinţa sporurilor s-a achitat suma absolută din luna precedentă, noile sporuri fiind aprobate fix la sfârşitul lunii martie. Greu va fi de acum înainte, cu atât mai mult dacă se vor produce, aşa cum se tem sindicaliştii, reduceri de salariu. Medicii sunt nemulţumiţi şi de faptul că gărzile li se plătesc la salariul din ianuarie 2018 (de dinainte de creşterea considerabilă din martie 2018). În ţară, însă, spun sindicaliştii care au discuţii cu alţi colegi din spitale similare, sunt unităţi sanitare care, din lipsa banilor, nu au putut opera nici mărirea de salariu de la 1 martie 2018, în altele se ia în calcul aplicarea unui nivel de cel mult 30% din totalul cheltuielilor de personal pe spital (şi nu pe ordonatorul principal de credite) pentru sporuri etc.

„În săptămâna 16-20 aprilie vom avea negocieri atât cu sindicatele, cât şi cu secţiile medicale, se va stabili nivelul sporurilor. Salariile care trebuia să le plătim pe 15 aprilie s-au plătit încă de pe data de 5 aprilie, pentru personalul finanţat din ceea ce înseamnă asigurări de sănătate, mai puţin personalul salarizat din fondurile ministerului. Avem cifre preliminare de la CJ în ceea ce priveşte plafonul de 30%, ce înseamnă în valoare absolută, dar sunt preliminare, aşteptăm cifrele finale, urmând să facem mai multe simulări şi să stabilim un cuantum. La prima vedere, de principiu, pot spune că ne putem orienta cu valoarea sporurilor un pic peste media prevăzută de noul regulament“, a declarat managerul SJU Slatina, Cătălin Rotea, recunoscând, în schimb, că noile prevederi legale au învrăjbit diversele categorii de personal şi că aplicarea echitabilă a sporurilor va fi foarte dificil de operat.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite