Coronavirus: situaţie halucinantă în Olt. Ce a păţit un şofer de microbuz băgat în carantină după ce autorităţile l-au obligat să transporte o pasageră

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O situaţie greu de imaginat este descrisă de un şofer de microbuz plasat în carantină într-un hotel din Corabia. Bărbatul spune că în urmă cu trei zile, obligat de autorităţi, a luat o pasageră de la Deva până la Craiova. La finalul cursei, el şi prietena au fost duşi în carantină, după ce li s-a prezentat o situaţie demnă de Kafka.

Viorel Dragomir (42 ani) este şofer de microbuz şi face curse interne Slatina - Deva, transportând pasageri care fie pleacă, fie se întorc din străinătate. În 11 martie, a plecat, ca de obicei, la ora 6,00 din Slatina, cu destionaţia Deva, de unde ar fi trebuit să se întoarcă în aceeaşi zi. În cursa retur, către Slatina, ar fi trebuit să plece la ora 14,00, din Deva, având de preluat patru pasageri care aveau rezervare prin reţeua Flixbus. Cei patru au întârziat, sosind iniţial doar doi dintre ei, care au plecat în cele din urmă cu alte mijloace, şoferul neprimind permisiunea să plece fără ceilalţi doi. Spre seară, dintre cei doi rămaşi a venit unul, o femeie, din Zurich. Pentru femeie, din vamă s-au eliberat, spune şoferul, documente care o obligau să intre la destinaţie în izolare la domiciliu. De aici începe nebunia, ceea ce i s-a întâmplat bărbatului, care plecase spre Deva însoţit şi de prietena lui, fiind demn de romanele lui Franz Kafka.

„Sunt undeva prin Corabia la un hotel, închis, aici, de pe data de 12. Eu sunt şofer pe microbuz la o firmă de transfer intern. Avem curse Slatina-Deva şi retur. În data de 11 am fost de serviciu. Am plecat la Deva, am dus persoane la Deva şi trebuia să aştept să iau persoane  înapoi. Autocarele au întârziat. Ca idee, am avut patru de luat, dintre care n-a venit decât una. A venit de la Zurich, din Elveţia, şi m-am dus să iau persoana, pentru că nu i-a dat voie să intre cu autocarul în Deva, acolo unde avem noi staţia. M-au chemat undeva la ieşire din oraş, să nu intre pe acolo, că erau însoţiţi de poliţie. Acolo m-am dus, cu echipamente: mănuşi şi mască. Când am ajuns acolo, erau autorităţile – poliţie, salvare, ce naiba era pe-acolo. Eu am refuzat să iau persoana. Am zis – Domne, să nu fie probleme! -  pentru că noi eram două persoane de-aici din ţară în microbuz. La Deva le-am spus la toţi: să nu avem probleme, în sensul că să nu se-ntâmple, Doamne-fereşte...! Ei mi-au garantat că nu sunt probleme, pentru că avem echipamente, adică mănuşi şi mască, iar persoana din autocar avea şi ea mănuşi şi mască. Autorităţile de acolo au zis că  nu-i niciun fel de problemă, pentru că şi dacă n-aţi avea echipament, persoana trebuie să stea la 2-3 metri de dumneavoastră în microbuz. Persoana, care a venit de afară, repet, care avea hârtie să se autoizoleze la domiciliu, hârtie de la vamă.  Aşa am făcut, ne-am dat noi jos din maşină, am urcat persoana în fundu’ microbuzului, sunt cel puţin 4-5 metri, escortaţi de poliţie din judeţ în judeţ până la Târgu-Jiu, apoi Târgu-Jiu Craiova“, a povestit bărbatul pentru „Adevărul“.

„Mă, voi ce ştiţi despre mine? Că vii din Luxemburg“

De-abia din acest punct scenariul ia o întorsătură greu de anticipat. „La Craiova, unde a rămas fata cu doamna de la DSP (i-a luat declaraţiile ei, nouă nu, că n-avea ce, ce să spunem noi, am şi întrebat, a spus că noi nu, ci doar persoana), n-au avut cu cine s-o trimită la domiciliu şi ne-a rugat: «mai avem şi noi o rugăminte la dumneavoastră: luaţi-o şi duceţi-o către casă!». Doamna de la DSP Dolj, împreună cu poliţia. Aşa am făcut, am urcat-o înapoi în microbuz, am dus-o la poartă, la numărul 65, pe strada nu ştiu care din Craiova, împreună cu Poliţia. Poliţia, în faţa mea. Am ajuns acolo, s-a dat jos femeia, a intrat în curte, noi ne-am continuat drumul. A rămas că de-acolo ne despărţim: eu plec acasă, ei, în altă parte, unde au treabă. De acolo au zis: Domne, să ne-nsoţiţi că vă ducem până la limită cu judeţul. Şi-am zis: păi, staţi un pic, că discuţia a fost alta. Ce limită cu judeţul?


Ne-au dus la limită cu judeţul, ne-aşteaptă un echipaj de poliţie. Eu sunt din zona Balşului şi-i ştiu, i-am întrebat: mă, voi ce ştiţi despre mine? Că vii din Luxemburg. Deci ei ştiau că eu cu microbuzul vin din Luxembourg, poliţia de la Balş. Le-am zis? Bă, voi nu sunteţi pe treaba voastră! Maşina are GPS, ce-aveţi, bă, ce se-ntâmplă?! Nu, că vii din afară. Hai, că mergem la Slatina“, a continuat bărbatul să povestească
Povestea nici aici nu avea să se încheie, neînţelegerile continuând, de fapt, până astăzi, când bărbatul spune că şi-a pierdut răbdarea şi a decis să facă totul public.

„La ora 5,00 dimineaţa, la Slatina. Şi acolo, la fel, ştiau că vin din Luxemburg şi că trebuie să intru în carantină. Au mai venit echipaje de jandarmi, de poliţie şi aşa mai departe, iar când au mai venit echipaje de poliţie, adică Polo care m-au şi însoţit, eu le-am spus că eu de-acolo nu plec, să-mi pună cătuşele, să vină prefectul, că eu nu plec. Să stau de vorbă, să-i spun adevărul, că n-am cu cine să vorbesc. Pentru că ei mi-au spus următorul lucru, repet, poliţia care a venit cu Polo, am şi nr. de telefon. Mi-au zis că oricum, să declar toate persoanele care au fost în microbuz, că microbuzul a fost plin. Că n-aveţi cum să veniţi cu o persoană. Şi le-am spus: bă, voi chiar sunteţi bătuţi în cap? Păi dacă vin însoţit de poliţie tot drumul, voi cum ştiţi că eu am avut microbuzul plin?! Deci la Slatina s-a ajuns că eu vin din Italia, Luxemburg, habar n-am ce ştiu ei despre mine, că nici eu nu ştiu ce-au auzit... Ajunsei cu ei la Corabia, unde mi-au spus că o să ne ia probe şi plecăm acasă, unde stăm la domiciliu 15 zile. Şi-acuma mă aflu într-o situaţie...“, a mai spus Viorel Dragomir, care se află deja în a treia zi de carantină într-un hotel din Corabia.

Între timp, vineri, a avut o discuţie cu un reprezentant al DSP Olt şi de-abia în urma acelei discuţii, spune bărbatul, a reuşit să-i determine să dezinfecteze microbuzul şi să permită firmei să-l ia.

„Ieri am reuşit să luăm microbuzul, pentru că au zis că va sta 14 zile în carantină, cum sunt şi eu. Ieri s-au cam iritat că de ce am făcut aşa ceva (n.r. – să sune la DSP). Doamna director a dispus să plece microbuzul, că mie nu poate să-mi stea 14 zile“, a declarat bărbatul, care spune că nu se simte deloc în siguranţă în spaţiul de carantină.

Bărbatul spune că nu va lăsa vinovaţii fără să plătească pentru ce i se întâmplă. Spune că a fost expus, alături de prietena sa, unui risc enorm, cu bună ştiinţă, chiar de către autorităţi, şi, şi mai grav, că în continuare se simte în pericol, pentru că persoana care le aduce cele de trebuinţă la uşa camerei circulă prin tot hotelul, fără măsuri de precauţie (mască, mânuşi).

„Persoana care vine de afară (n.r. – femeia adusă de al Deva la Craiova) este acasă, la autoizolare, şi eu sunt în carantină. Ce dracu’ avem noi, judeţul nostru? Vreau să dau ochii cu domnul prefect. N-o să mănânc, n-o să beau apă, trebuie să mă scoateţi de aici, le-am spus. Să plătească dobitocii care nu ştiu să conducă. Cu capul, cu demisiile, nu mă interesează. Să plece acasă, unde vor ei, nu să stea acolo, să ia decizii aiurea. La Slatina au venit la mine cu două fişe, că mă numesc nu ştiu cum. Vin cu date completate cu alte nume. Băi, fraţilor, ce se-ntâmplă? Eu am hârtii făcute, de cine, nu ştiu.... Nu m-au pus să completez nimic-nimic, nicioadată, decât astăzi am primit o hârtie cu chestile ce să facem să.... E de râs, dar e şi de plâns. Vreau lumină în cazul meu, şi lumină multă. Au făcut şi şefii demersuri în paralel. Vor să facă un dosar penal pentru chestia asta. Fiecare se mişcă, dar...“, a mai spus şoferul.

„Nu puteam să iau o altă decizie“

Reprezentanta DSP Olt, Elena Ioniţă, spune, în schimb, că tot ce i se întâmplă lui Viorel Dragomir este ca urmare a datelor primite de la colegii de la DSP din Dolj, respectiv de la poliţie.„Eu, procedural, nu pot să iau o altă decizie. Altceva nu puteam să fac“, a declarat Ioniţă, precizând că e vorba de faptul că persoana transportată de la Deva ar fi, de fapt, suspectată că vine din Italia, nu Elveţia, aşa cum a declarat, şi că în cazul ei s-ar fi impus carantina, şi nu izolarea la domiciliu.

Cum şoferul şi prietena lui au călătorit alături de aceasta, carantinarea s-a dispus şi în cazul lor. Recunoaşte că, în urma discuţiei cu Viorel Dragomir, situaţia i se pare problematică, dar că alte autorităţi ar trebui să lămurească lucrurile. „Eu cred că nu ne permitem noi să spunem că a fost o confuzie“, a adăugat Ioniţă.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite