FOTO VIDEO  Copaci transformaţi în “spânzurători” la Slatina. Autorităţile locale continuă practicile comuniste fără sens asupra naturii

FOTO VIDEO  Copaci
transformaţi în “spânzurători” la Slatina. Autorităţile locale continuă practicile
comuniste fără sens asupra naturii

Operaţiunea de "tundere" a copacilor este continuată binemersi la Slatina  (FOTO: Mugurel Manea)

Toţi copacii de pe două dintre străzile importante din Slatina au fost transformaţi în veritabile “spânzurători” după ce autorităţile locale au dispus tăierea coroanelor acestora. Acum, cioturile rămase în urma operaţiunii municipalităţii oferă un aspect dezolant. Trecătorii, dar mai ales localnicii de pe străzile cu pricina, sunt total nemulţumiţi de acţiunea autorităţilor şi spun că nu înţeleg “iniţiativa urbană”.

Ştiri pe aceeaşi temă

Localnicii de pe strada George Poboran sunt nedumeriţi de acţiunea autorităţilor locale care au dispus “tunderea” ramurilor tuturor copacilor de pe strada lor. Astfel, pentru următorii câţiva ani, locuitorii de pe strada cu pricina spun că vor fi lipsiţi de umbra răcoroasă pe care arborii cu pricina o ofereau mai bine de o jumătate de an. Totodată, oamenii mai spun că nu înţeleg rostul unei asemenea iniţiative într-un oraş atât de poluat precum este Slatina.

“Domne, atâta prostie ca în ţara asta şi în oraşul ăsta mai rar vezi! Care e rostul să tai ramurile copacilor o dată la fiecare câţiva ani, spuneţi-mi şi mie?? Au mai făcut treaba asta şi acum câţiva ani şi am crezut că nu se vor mai atinge de ei (de copaci, n.r.) pentru cel puţin zece ani, dar ne-am înşelat: prostia este la ea acasă aici! În ce ţară din Europa asta occidentală au mai văzut ei că se face aşa, să ne spună şi nouă?? În ţările civilizate se are grijă de fiecare copac şi foarte-foarte rar şi foarte greu obţine cineva dreptul de a tăia un copac şi asta doar dacă este un pericol pentru zona respectivă, ceea ce nu era cazul la noi, unde a-ţi face treaba după ureche şi principiul <Timpul trece, leafa merge> este la el acasă. Lumea civilizată a înţeles cât de importat este un copac şi de aceea mediul este respectat în afară, numai la noi îşi bat joc şi taie în prostie sub tot felul de pretexte idioate! Uitaţi-vă şi dvs. cum arată acum strada asta!... Uitaţi aici aspect de stradă aflată la intrarea într-o capitală de judeţ şi asta ar trebui să spună totul despre modul cum cei din fruntea oraşului au <grijă> de el”, spune Marian Constantin, locuitor al străzii George Poboran.

O acţiune similară de "tundere” a ramurilor copacilor a fost pusă în practică anul acesta şi pe şoseaua de centură reprezentată de strada Cireaşov. Şi aici, pe aproape toată lungimea sa de câţiva kilometrii, toţi copacii au fost raşi de la nivelul ramurilor, oferind întregii artere o imagine de oraş deşertic, părăsit. Nu mai vorbim despre trotuarele uitate de izbelite de zeci de ani de către municipalitate, indiferent de cine s-a aflat în fruntea ei, în ciuda faptului că zilnic ea este străbătută de mii de slătineni ce lucrează la una dintre numeroasele firme de pe platforma industrială a urbei.

"Merg zilnic pe strada asta (Cireaşov, n.a.) pentru că lucrez în zonă, la o firmă care îşi are sediul pe lândă magazinul Dedeman. Nu îmi permit să merg mereu cu autobuzul, de fapt merg doat rar cu el, dar parcurg zilnic trotuarele de pe strada asta cu colegii şi este dezastru: când plouă trebuie să mergi pe stradă că altfel nu se poate, trotuarele sunt impracticabile, nu le-a reparat nimeni. Acum văd că au tăiat şi copacii de pe margine unde ne mai aşezam şi noi la umbră că altfel e greu pe aici, te bate soarele în cap atâţia kilometri de-ţi vine să leşini. Nu înţeleg de ce a trebuit să le taie ramurile, serios! I-or spune ei <toaletare> sau mai ştiu eu cum, dar este doar prostie după mine, iar colegii mei spun la fel. În loc să planteze cât mai mulţi copaci pe strada asta că oricum sunt puţini, ei îi taie?! Păi mai bine îi tăiau de tot şi plantau, domne, alţii în loc, dar să îi fii lăsat apoi să crească, nu să vină să îi tundă la fiecare câţiva ani, ce e prostia asta?!”, este de părere Lucian Tudor, lăcătuş.

Specialiştii în horticultură spun că, în general, toaletarea copacilor ar trebui să se facă rar: "Acest procedeu al toaletării arborilor sau reducerii coronamentului era o procedură foarte des folosită înainte de 1898, care a continuat şi ulterior, din păcate fără o strategie. Scopul ei teoretic este acela de a ajuta la <reîntinerirea> copacului supus acestui procedeu şi este indicat a fi folosit cât mai rar, nu este normal să execuţi această operaţiune asupra unui copac ce a mai fost supus unei acţiuni identice în urmă cu doar câţiva ani, e absurd. Cei care decid asemenea acţiuni urbanistice ar trebui să fie foarte conştienţi de impactul lor asupra mediului înconjurător şi nu numai. În Occident s-a renunţat la astfel de metode şi copacii sunt lăsaţi să crească liber; dealtfel, acolo e foarte dificl pentru cineva să vrea să taie un copac deoarece sunt necesare foarte multe autorizaţii tocmai pentru că s-a conştientizat demult importanţa naturii pentru om. La noi, asemenea metode sunt încă puse în practică”, afirmă Elena Duţu, inginer horticol.

De cealaltă parte, reprezentanţii primăriei spun că este vorba despre o operaţiune obişnuită de “toaletare de primăvară”, care se desfăşoară aproape în fiecare an pe diverse străzi din oraş: “Pe strada Cireaşov, tăierea coroanei plopilor s-a realizat în urmă cu cinci ani, acum s-a executat toaletare. Tot toaletare s-a realizat şi la duzii de pe George Poboran - foarte bătrâni, care necesitau tăieri care să echilibreze coroana, mai ales că aceştia sunt frecvent expuşi dăunătorilor. Astfel, ei răspund mai bine tratamentelor, iar coroana va fi întinerită”, a declarat Mihaela Stana, primar interimar al Slatinei.

Contractul cu firma Rupiah, "gaură neagră" pentru slătineni

În Slatina nu a fost plantat în acest an niciun puiet, excepţie făcând cei câţiva puşi în perimetrul câtorva unităţi şcolare. Nenumărate zone speciale pentru copaci (v. Fotogalerie) de pe raza oraşului zac uitate de autorităţile locale de ani buni. În schimb, au fost plantate cu migală zeci de mii de flori - pe bani grei, desigur, oricum nu stă nimeni să le numere. Nici nu este de mirare din moment ce firma care se ocupă cu întreţinerea spaţiului verde din municipiu este nimeni alta decât SC Rupiah SRL, una dintre societăţile abonate la bugetul Primăriei Slatina, implicată în dosarul de mega-corupţie intentat de Direcţia Naţională Anticorupţie fostului primar, Darius Vâlcov, dar şi actualului edil suspendat, Minel Prina. Firma cu pricina este deţinută şi administrată de Rita Geanina Bobicu (fostă Natanzohn), fost director adjunct la… Direcţia de Administrare a Domeniului Public şi Privat al Primăriei Slatina înainte ca acest SRL să fie înfiinţat! Curat-murdar, nu-i aşa?

Şmecheriile făcute de reprezentanţii acestei firme i-au îmbogăţit nu doar pe cei din fruntea ei, dar şi pe reprezentanţii municipalităţii, aflaţi acum în vizorul DNA. Şi încă un “detaliu”: contractul de concesiune a spaţiilor verzi din Slatina către această firmă a fost semnat de Dan Bălăşescu, primarul care a intrat în istoria urbei nu doar cu unul dintre cele mai scurte mandate (3 luni!), dar şi cu cel mai păgubos contract pentru locuitorii urbei, ce îi obligă pe slătineni ca, în următorii 30 de ani, să plătească firmei menţionate fabuloasa sumă de 8.000 miliarde lei vechi, adică cca.200 milioane euro.

Ca şi cum nu ar fi fost suficient “trenul cu bani” expediat de Primăria Slatina în conturile acestei “firme de casă” apropiată celor din conducerea instituţiei, afacerile bănoase continuă şi acum: Minel Prina, actualul edil suspendat/arestat la domiciliu, a inventat în urmă cu doar doi ani o nouă acţiune menită să direcţioneze alţi bani de la slătineni în conturile SRL-ului amintit: campania “Tu reciclezi, noi îţi dăm un copăcel”. Astfel, numai anul trecut, doar în contul acestei acţiuni aza-zis “de protejare a mediului înconjurător” au fost viraţi 27.000 lei. Despre restul banilor înghiţiţi de Rupiah vom vorbi şi cu alte ocazii.
 

Mai puteţi citi:

Edilul Slatinei, Minel Prina, suspendat pe perioada arestării la domiciliu

Darius Vâlcov şi paradoxul averii sale: în acte se dă cinstit, dar anchetatorii DNA l-au găsit putred de bogat

Noaptea minţii: Darius Vâlcov a încercat să se autodenunţe, dar „amicul” Daniel Bărbulescu i-a luat-o înainte

 VIDEO  Procurorii DNA fac percheziţii la firmele din Slatina controlate de Darius Vâlcov

Astfel arată strada Cireaşov după ''toaletarea de primăvară'' a municipalităţii - cioturile reprezentând copaci oferă o imagine dezolantă   (FOTO: Mugurel Manea)

Imagini din aceeasi galerie
  • Astfel arată strada Cireaşov după ''toaletarea de primăvară'' a municipalităţii - cioturile reprezentând copaci oferă o imagine dezolantă   (FOTO: Mugurel Manea)
  • Astfel arată strada Cireaşov după ''toaletarea de primăvară'' a municipalităţii - cioturile reprezentând copaci oferă o imagine dezolantă   (FOTO: Mugurel Manea)
  • Astfel arată strada Cireaşov după ''toaletarea de primăvară'' a municipalităţii - cioturile reprezentând copaci oferă o imagine dezolantă   (FOTO: Mugurel Manea)
  • Astfel arată strada Cireaşov după ''toaletarea de primăvară'' a municipalităţii - cioturile reprezentând copaci oferă o imagine dezolantă   (FOTO: Mugurel Manea)
  • Astfel arată strada Cireaşov după ''toaletarea de primăvară'' a municipalităţii - cioturile reprezentând copaci oferă o imagine dezolantă   (FOTO: Mugurel Manea)
  • Astfel arată strada George Poboran după ''toaletarea de primăvară'' a municipalităţii - cioturile reprezentând copaci oferă o imagine dezolantă (FOTO: Mugurel Manea)
  • Pe toate străzile unde a avut loc ''toaletarea de primăvară'' a municipalităţii, copacii par identici cu stâlpii de electricitate   (FOTO: Mugurel Manea)
  • Astfel arată strada George Poboran după ''toaletarea de primăvară'' a municipalităţii - cioturile reprezentând copaci oferă o imagine dezolantă (FOTO: Mugurel Manea)
  • Pe toate străzile unde a avut loc ''toaletarea de primăvară'' a municipalităţii, copacii par identici cu stâlpii de electricitate   (FOTO: Mugurel Manea)
  • În vreme ce municipalitatea s-a grăbit ''să toaleteze'' copaci, în întreg oraşul sunt locuri pentru plantat arbori ce aşteaptă de ani acest lucru  (FOTO: Mugurel Manea)
Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: