Cine sunt parlamentarii de Olt care vor pensii speciale: politicieni traseişti, jurişti, oameni de afaceri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fl.Iordache,E.Moţ,Alex.Stănescu,Luminiţa A.Pachel,V.Delureanu,D.Ciocan,T.Păunescu,M.Niţă,D.Niculescu
Fl.Iordache,E.Moţ,Alex.Stănescu,Luminiţa A.Pachel,V.Delureanu,D.Ciocan,T.Păunescu,M.Niţă,D.Niculescu

Dintre cei 13 parlamentari pe care judeţul Olt îi are, peste jumătate dintre ei au semnat proiectul prin care ar urma să beneficieze de pensii speciale, excepţie de la numărătoare fiind senatorul pesedist Darius Vâlcov, aflat după gratii. Parlamentarii în cauză sunt persoane înstărite - oameni de afaceri, jurişti etc. Potrivit proiectului menţionat, doar pentru un singur mandat, parlamentarii ar urma să primească în plus 1.200 lei la pensie.

În judeţul Olt au semnat contestatul proiect al “pensiilor nesimţite” şapte deputaţi şi doi senatori, aceştia provenind în special de la PSD. Parlamentarii în cauză sunt persoane înstărite, oameni de afaceri, jurişti, un fost subprefect etc. Mai exact, este vorba despre deputaţii PSD Virgil Delureanu, Dan Ciocan, Emil Moţ, Florin Iordache şi Alexandru Stănescu, plus Luminiţa-Pachel Adam (fost PPDD, actual UNPR) şi Dumitru Niculescu (independent, fost PPDD). La aceştia se adaugă senatorii Teiu Păunescu (PSD, fost membru PPDD) şi Mihai Niţă (PLC, fost membru PDL). Deşi nu mai reprezintă judeţul Olt, ci unul vecin – Ialomiţa, printre parlamentarii “săraci” ce au considerat că nu le ajunge ce au şi ar merita mai mult se numără şi Ion Toma, în prezent membru UNPR, fost preşedinte al filialei judeţene a PSD până în urmă cu puţini ani, bogat om de afaceri din Olt.

Potrivit proiectului amintit, deputaţii şi senatorii ar urma să aibă dreptul, după exercitarea mandatului şi doar la cerere, la împlinirea vârstei standard de pensionare, la o indemnizaţie lunară pentru activitatea de parlamentar, de indemnizaţie urmând să beneficieze doar cei care nu mai au calitatea de parlamentar. Calculul acestei pensii se va face prin înmulţirea 0,55% din indemnizaţia brută lunară de parlamentar cu numărul mandatelor, iar pensia se va actualiza ori de câte ori se va majora sau indexa indemnizaţia parlamentarilor şi se va cumula cu orice tip de pensie din sistemul public de pensii. Mai exact, un parlamentar va primi în plus la pensie aproximativ 1.200 lei - pentru un mandat, 2.400 lei - pentru două mandate, iar pentru trei mandate – 3.600 lei.

De ce cred parlamentarii de Olt că merită o indemnizaţie suplimentară la pensie

Luaţi “bob cu bob” la o analiză mai atentă se poate uşor constata că toţi parlamentarii anterior menţionaţi nu au motive a se lăuda pentru “obositoarea” activitate prestată în cadrul Parlamentului, muncă pentru care toţi consideră că ar merita să aibă o pensie mult mai liniştită decât restul românilor.

Dintre deputaţi, caracaleanul Florin Iordache (PSD), jurist de profesie, este cel mai “experimentat”, fiind la cel de-al patrulea mandat de parlamentar. Acesta a obţinut “pufosul” fotoliu din partea PSD pe Colegiul 3 şi a adunat până acum un număr de 194 iniţiative legislative, 38 luări de cuvânt, 15 declaraţii politice, 98 propuneri legislative şi 14 întrebări şi interpelări. Florin Iordache este membru al “grupului de excursionişti” cu parlamentele din Republica Azerbaidjan şi Olanda.

Luminiţa-Pachel Adam, avocată, intrată pe listele PPDD, “transferată” între timp la UNPR, se află la primul mandat. Nu a avut până acum nicio iniţiativă legislativă, dar se laudă cu 38 luări de cuvânt, 12 declaraţii politice, 66 propuneri legislative şi 19 întrebări şi interpelări.

parlamentari olt

Emil Moţ (34 de ani), jurist, fost director al Direcţiei pentru Asistenţă şi Protecţia Drepturilor Copilului Olt, este şi el deputat PSD la primul mandat. La fel ca o parte dintre colegii săi “de suferinţă”, nici el nu pare a fi reuşit să se adapteze încă la noul regim preferenţial de care se bucură “aleşii neamului” sau, poate, necesită o perioadă mai mare de timp în acest sens. De la începutul mandatului şi până acum, Moţ pare să confirme părerile celor care au spus despre el că singurul său merit ar fi acela că este fiul unei judecătoare (de la Curtea de Apel Craiova, n.r.). Astfel, Emil Moţ nu a reuşit până acum, deşi au trecut trei ani, decât să semneze, alături de mulţi alţi colegi, un număr de 27 propuneri legislative şi să aibă o singură luare de cuvânt: atunci când a depus jurământul. În rest pare să se fii aflat în “silentio stampa”: are 0 întrebări/interpelări, 0 declaraţii politice, 0 iniţiative legislative. Este membru al Grupului de prietenie cu parlamentele din Canada şi Republica Malta. Şi el poate fi contactat doar prin intermediul unei aderse de email.

Virgil Delureanu este membru PSD cu ştate vechi, fiind chiar şi subprefect de Olt. Şi el semnat “proiectul pensiilor speciale” pentru parlamentari, deşi activitatea sa legislativă nu este deloc una cu care să se poată mândri: 0 iniţiative legislative, 11 luări de cuvânt, 10 declaraţii politice, 29 propuneri legislative, 0 întrebări şi interpelări. Este membru în grupul parlamentar de prietenie cu Cipru, Bulgaria şi Turkmenistan.

De departe, cel mai “liniştit” parlamentar - nu spunem “inutil”, este Dan Ciocan, 54 ani, aflat la primul mandat. Acesta are un CV demn de un episod din “Dosarele X”: deşi a reuşit să promoveze bacalaureatul abia în vara lui 2010 – la 50 de ani, acesta scrie în CV-ul său că a a absolvit Şcoala de subofiţeri de la Câmpina în anul 1985 şi că, până în 2001, a fost subofiţer de poliţie în cadrul IPJ Olt (!?). Din 2002 a intrat în afaceri şi, apoi, în politică, unde a reuşit să ocupe funcţii de conducere în PSD Olt. Cum a ajuns poliţist fără să fii absolvit liceul nu a putut fi întrebat, la fel cum nu a putut fi întrebat nici despre alte lucruri din activitatea sa curentă sau cea trecută şi aceasta deoarece acesta nu are menţionat în dreptul numelui său de pe siteul Camedei Deputaţilor decât o adresă de email – fără telefon. deşi a reuşit să promoveze bacalaureatul abia în vara lui 2010 – la 50 de ani (!?), acesta scrie în CV-ul său că a a absolvit Şcoala de subofiţeri de la Câmpina în anul 1985 şi că, până în 2001, a fost subofiţer de poliţie în cadrul IPJ Olt (!?). Din 2002 a intrat în afaceri şi, apoi, în politică, unde a reuşit să ocupe funcţii de conducere în PSD Olt. Cum a ajuns poliţist fără liceu nu a putut fi întrebat, la fel cum nu a putut fi întrebat nici despre alte lucruri din activitatea sa curentă sau cea trecută şi aceasta deoarece acesta nu are menţionat în dreptul numelui său de pe siteul Camedei Deputaţilor decât o adresă de email – fără telefon.

parlamentari olt

Deputatul Alexandru Stănescu (PSD) este nimeni altul decât fratele preşedintelui Consiliului Judeţean Olt / PSD Olt, Paul Stănescu. Din această postură normal că nu a mai mirat pe nimeni apariţia sa pe “lista albă” pentru Parlament - în noiembrie 2012, spre nemulţumirea altor membri de partid cu state mult mai vechi. Dar “sângele” a avut întâietate. Alexandru Stănescu a fost ales deputat pe Colegiul 7 şi se poate mândri că şi-a pus semnătura pe 32 propuneri legislative alături de alţi colegi, are trei luări de cuvânt în plen – o dată la depunerea jurământului şi de două ori pentru declaraţii politice. Nu a considerat că este necesar să aibă vreo iniţiativă legislativă. Stănescu este membru al Grupului de prietenie cu parlamentele din Chile, Olanda şi Siria. Om de afaceri prosper, Alexandru Stănescu are o avere impresionantă, ridicată în special cu bani din afaceri în agricultură.

Dumitru Niculescu a ajuns deputat pe listele PPDD prin ceea ce se cheamă “noroc chior”: în urma redistribuirii. Fost director al Direcţiei Agricole Olt, acesta este co-semnatar a 55 de propuneri legislative, a avut 42 de întrebări şi interpelări, 25 luări de cuvânt, 21 declaraţii politice şi opt moţiuni. Este membru al Grupului de prietenie cu parlamentele din Danemarca şi Iordania.

Senatorul Teiu Păunescu a ajuns în Parlament pe listele PPDD, după care s-a transferat unde era mai sigur – la UNPR. Este unul dintre cei mai prosperi oameni de afaceri din judeţul Olt, având numeroase firme în mai multe domenii, majoritatea fiind în agricultură. Teiu Păunescu are la activ 12 iniţiative legislative alături de alţi colegi, patru întrebări, o interpelare adresată primului ministru, două declaraţii politice şi 11 luări de cuvânt în plen. Este membru al Grupului de prietenie cu parlamentele din Elveţia, Bolivia şi Iordania.

Mihai Niţă (59 ani) este senator la al doilea mandat. Om de afaceri, a ajuns în Camera Superioară a Parlamentului pe listele PD/PDL, pentru ca al doilea mandat să îl prindă în PC, în prezent fiind în Partidul Liberal Consevator (PLC). A semnat, alături de alţi colegi, un număr de 21 iniţiative legislative, a avut 34 luări de cuvânt în plen, 26 declaraţii politice, 3 întrebări şi tot atâtea interpelări. Nu se poate mândri cu nicio propunere legislativă.

Vă mai recomandăm:

Parlamentarii Oltului, la momentul bilanţului 2013: Şova, Moţ şi Ciocan – fantome, Bărbulescu - excursionist, Vâlcov încă visează la centura Slatinei

Noaptea minţii: Darius Vâlcov a încercat să se autodenunţe, dar „amicul” Daniel Bărbulescu i-a luat-o înainte

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite