Cinci profesori şi foşti profesori ai Şcolii Postliceale Slatina, încarceraţi. Curtea de Apel Craiova a confirmat în bună parte sentinţa Tribunalului Olt

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sentinţa în cazul profesorilor şcolii slătinene a fost pronunţată marţi
Sentinţa în cazul profesorilor şcolii slătinene a fost pronunţată marţi

Georgel Filip, Cornelia Filişanu, Sanda Naiden, Aglaia Micli şi Emilia Bărănescu au ajuns marţi după-amiază după gratii, după ce Curtea de Apel Craiova s-a pronunţat în dosarul în care 13 învinuiţi, foşti angajaţi şi colaboratori ai Şcolii Postliceale Sanitare de Stat Slatina, au fost judecaţi pentru luare de mită, dare de mită, fals în înscrisuri, folosirea de informaţii care nu sunt destinate publicităţii etc.

   Curtea de Apel Craiova a menţinut în cea mai mare parte decizia Tribunalului Olt, astfel că din lotul celor 13 profesori ai Şcolii Postliceale Sanitare de Stat, cinci au ajuns deja după gratii. 

Este vorba de Georgel Filip, absolvent al facultăţii de medicină, profesor al şcolii, condamnat de Tribunalul Olt la şase ani de închisoare pentru luare de mită pedeapsa principală, la care s-a mai adăugat un an provenind dintr-o altă condamnare obţinută în judeţul vecin, Vâlcea, pentru „fapte concurente“, săvâşite un an mai târziu, în 2013, şi pentru care sentinţa a rămas definitivă la începutul anului 2016; Cornelia Liliana Filişanu, profesor ştiinţe sociale la Colegiul Naţional Vocaţional „Nicolae Titulescu“ din Slatina, care a primit 5 ani pentru luare de mită în formă continuată; Tot 5 ani are de executat şi Sanda Naiden, profesor al şcolii la acea dată şi cu ani înainte director al aceleiaşi şcoli; Aglaia Micli, care are de executat 3 ani şi 6 luni pentru luare de mită în formă continuată, iar  Emilia Bărănescu – 3 ani (Tribunalul Olt hotărâse închisoare cu suspendare). 

Faptele pentru care au fost condamnaţi au fost săvârşite în sesiunile din iulie şi august 2012 ale examenului de final al şcolii postliceale. 

Luare de mită, dare de mită, trafic de influenţă, fals în înscrisuri...

Foştii profesori şi colaboratori ai şcolii acţionau ca o adevărată reţea, elevii şcolii fiind nevoiţi să cotizeze indiferent că îşi doreau, sau nu, să cumpere, spre exemplu, lucrările de la profesorii lor. Era percepută o taxă de examen, încasată chiar de directorul Cornelia Filişanu, cu titlu de „protocol“ sau „fondul şcolii“. Lucrările de diplomă puteau fi procurate de la profesori cu sume între 300 şi 350 de lei, însă chiar şi elevii care îşi realizau singuri lucrările plăteau câte 100 lei pentru a le fi acceptată lucrarea. Pentru cei dispuşi să dea mai mult, existau şi altfel de servicii. Anumiţi profesori completau, spre exemplu, spaţiile lăsate libere pe lucrare sau bifau răspunsurile corecte. Astfel de servicii, stabileau procurorii în rechizitoriu, prestau Aglaia Micli şi Georgel Filip.

Despre sentinţa pronunţată de Tribunalul Olt, şi confirmată de Curtea de Apel Craiova, citiţi AICI.

Slatina



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite