Certificatul verde, argument pentru testarea pacienţilor cu simptome de „banală răceală“. „A devenit o modă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Din ce în ce mai multe persoane vor certificatul verde, chiar şi cele care nu doresc vaccinarea FOTO: arhiva/IPJ Olt
Din ce în ce mai multe persoane vor certificatul verde, chiar şi cele care nu doresc vaccinarea FOTO: arhiva/IPJ Olt

Persoanele altădată reticente în privinţa testării pentru depistarea SRS-CoV-2, pe motiv că „este o simplă răceală“, caută astăzi să fie luate în evidenţele oficiale şi, astfel, să poată obţine certificatul verde.

Un medic de familie din Olt spune că îşi convinge pacienţii care altădată stăteau în cumpănă să ceară testarea „pentru o simplă răceală“ cu argumentul că „dacă e COVID şi declaraţi, puteţi descărca certificatul verde“. Alături de pacienţii cu o stare cu adevărat de boală, în curtea spitalelor se adună şi pacienţi cu simptome minime sau chiar asimptomatici, dar care ştiu că au luat legătura cu un pozitiv. Alţii fac apel la ambulanţă să se testeze, cert este că obţinerea certificatului COVID, fără de care posibilitatea de mişcare este drastic restricţionată, pare pentru o anumită categorie de pacienţi argument forte.

„A devenit o modă. Cei care au ceva simptome se duc să se testeze, să iasă pozitivi ca să aibă 6 luni certificat verde.  (...) De când am auzit treaba asta, aşa i-am determinat şi eu pe pacienţii mei să se ducă. Le-am spus, celor reticenţi la vaccinare sau care nu cred că boala poate fi periculoasă: «Domnule, uite, măcar 6 luni ai certificatul verde!“, spune medicul de familie Mihai Ungureanu. 

Un pacient luat în evidenţele oficiale, pe de altă parte, înseamnă că va sta în izolare în perioada cât ar putea da virusul şi altor persoane şi va fi şi monitorizat zilnic de către medic. Din a 15-a zi de la testul pozitiv, la finalul perioadei de izolare, poate descărca şi certificatul verde din ce în ce mai cerut astăzi în restaurante, săli de spectacole etc. Dacă până nu demult cei cu o formă uşoară de boală refuzau „să se complice“, cel mai mult fiind deranjaţi de perioada de izolare de 14 zile, astăzi seria destul de lungă de limitări pentru cei care nu pot prezenta un certificat verde îi determină să recunoască boala şi să-şi asume izolarea.

Deşi în mod cert acesta nu este singurul motiv pentru care pacienţii vor testarea, Urgenţele se aglomerează foarte mult cu persoane cu forme uşoare de boală, care vin, cel puţin declarativ, pentru evaluare de specialitate.
Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina, cel mai mare din judeţul Olt, a ajuns să testeze zilnic între 100 şi 120 persoane cu teste rapide şi în jur de 100 persoane cu teste PCR (testele PCR se fac în special persoanelor care prezintă simptome sugestive pentru COVID-19 însă testele rapide au rezultat negativ). Peste 85% dintre cei care se prezintă în Urgenţe şi sunt testaţi pozitiv se întorc acasă, primind indicaţii pentru îngrijirea în ambulatoriu, pentru că au forme uşoare de boală.

Vă recomandăm şi:

Două treimi dintre cei care obişnuiesc să meargă la concerte, în favoarea impunerii vaccinării şi a purtării măştii pentru a participa la show-uri - studiu

Care sunt primele ţări care au sărit în ajutorul României în combaterea efectelor generate de COVID-19

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite